Kvittet seg med 750 tonn palmeolje


Oppdatertdato: 2013-10-26 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Norgesgruppen


750 tonn palmeolje er så langt fjernet fra NorgesGruppens egne merkevarer, 75 prosent av totalt volum.
- Alt i alt er vi fornøyd med denne jobben, sier Bjart Pedersen, Fagsjef Etisk Handel i Unil. Unil er ansvarlig for utvikling, innkjøp og markedsføring av produkter under NorgesGruppens egne merker. Bjart Pedersen forteller at det fremdeles gjenstår arbeid med å finne en erstatning for palmeolje i noen spesielle produkter.
Palmeolje er omstridt både ernærings- og miljømessig. Unil besluttet derfor i 2010 å sette inn betydelige ressurser for å fjerne palmeoljen fra alle egne produkter. I perioden fra 2010 til i dag er bruken vesentlig redusert. Unil har nå et forventet forbruk på cirka 280 tonn per år og estimerer at nærmere 80 prosent av totalt volum er fri for palmeolje rundt nyttår.

- Det er enkelte produkter som er mer utfordrende enn andre. Det gjelder spesielt kjeks, kaker, snacks og nudler. Taco har også vært mer problematisk, men her har vi endelig funnet et alternativ som gjør at palmeoljen forsvinner tidlig i 2014, forteller Bjart.
Årsaken til at det er utfordrende å kvitte seg med palmeolje i enkelte produkter, er fordi det er vanskelig å finne en god erstatning. Palmeolje har unike funksjonelle egenskaper i kraft av sin høye andel av mettede fettsyrer som bidrar til å gi produktet holdbarhet og konsistens.
- Vi jobber iherdig med å finne erstatninger i de produktene som gjenstår, sier Bjart videre.

Unil ber sine leverandører om å kjøpe RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil)-sertifisert palmeolje der man enda ikke har klart å finne en erstatning.RSPO har utviklet standarder og en sertifiseringsordning for bærekraftig palmeolje. Inntil dette er på plass hos leverandørene, kjøper Unil Green Palm-sertifikater som går til finansiering av flere sertifiserte palmeoljeplantasjer.

- Vi håper vi er i mål i løpet av 2014, sier Bjart Pedersen.

Noen av produktene som har blitt fri for palmeolje:

  • First Price Pølsebrød
  • Eldorado Aprikoser tørkede
  • Eldorado Peanøtter
  • First Price Sprøstekt løk
  • First Price Bordmargarin
  • First Price Margarin
  • First Price Sjokopålegg
  • First Price Nøttepålegg
  • First Price Mariekjeks

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2745
Slanking.Kjøttdeig.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.