Kylling - og all verdens inspirasjon


Oppdatertdato: 2003-09-16 Tema: Kylling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Vietnamesisk kylling i karri lages av helt kjente ingredienser. Likevel blir smaken umiskjennelig vietnamesisk!

Tenk på alt du kan lage av en kylling! Kylling kan smakssettes på så utrolig mange måter. Karri, kokosmelk, honning, tyttebær og koriander passer kanskje ikke alle i samme rett, men hver for seg får de frem det beste i kyllingen.

Kylling spises over hele verden, og mange land har nettopp en kyllingrett som sin nasjonalrett. Ferierende nordmenn har for lengst stiftet bekjentskap med den spanske Paella - en stor rispanne fylt med kylling og sjømat. Den eksikanske Pollo en mole er fortsatt er vel bevart hemmelighet for de fleste av oss. Med den særegne smaken av bitter kakao og sterk chili, passer nok denne retten best for ektefødte meksikanere.

Mange utenlandske kyllingfavoritter kan lages av ingredienser vi kjenner godt fra før, mens andre retter får oss til å stifte bekjentskap med nye kryddere og smaker. Det er ikke mange årene siden kokosmelk og en rekke kryddere bare kunne kjøpes i etniske dagligvareforretninger. I dag har de fleste norske dagligvareforretningene disse produktene. En god del apotek har også et godt krydderutvalg.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt frister med all verdens kyllingfavoritter, og håper riktig mange lar seg inspirere til å prøve ut oppskriftene på eget kjøkken.

Vietnamesisk kylling i karri
(4 porsjoner)

6 kyllingfileter i biter
olje til steking

Karrimarinade:
2 ts karri, bland gjerne mild og sterk
1 ts sukker
1 ts salt
kvernet pepper
saft og skall av 1 lime

Dryss krydder, limeskall og limesaft over kyllingbitene og bland godt. Dekk til og la dem marinere så lenge du har tid. Vær forsiktig med salt hvis kjøttet skal ligge lenge i marinaden, salt heller ved steking. Stek kyllingbitene og ha dem i sausen.

Kokos- og karrisaus:
2 finhakkede løk
2 båter hvitløk
2 ts karri
olje til steking
1 laurbærblad
1/2 ts gurkemeie
1-1 1/2 boks kokosmelk
1 dl fløte
4 ringer ananas + 1 dl ananasjus
150 g aspargesbønner
salt og kvernet pepper

Stek løk, revet hvitløk og karri i olje til løken er myk. Tilsett laurbærblad, kokosmelk, fløte og jus og la det koke noen minutter til sausen tykner litt. Ha i kyllingbiter, ananas i biter og aspargesbønner og kok noen minutter. Bland inn kokte risnudler til slutt. Pynt med korianderblader.

Russisk kylling à la rype
(4 porsjoner)

1 kylling, ca. 1 kg
3/4 ts salt
½ ts pepper
2-3 ss vodka (kan sløyfes)
2 løk
250 g sjampinjong
2 dl hønsebuljong
8 einerbær
1 ts tørket timian
2 dl crème fraîche, evt. seterrømme
1 ss maisenna
ca. 1 dl tyttebær

Bind opp kyllingen, gni den inn med salt og pepper. Legg kyllingen i en jerngryte og brun den i smør på alle sider. Hell eventuelt på vodka, tenn på og la flammen brenne ut. Ta opp kyllingen.

Rens og hakk løken. Del eventuelt store sopper. Brun løk og sopp, og legg kyllingen tilbake i gryten med brystsiden opp. Hell på buljong, tilsett einerbær og timian og la kyllingen surre under lokk til kjøttet er mørt og gjennomkokt, ca. 1 time. Hell på crème fraîche når det gjenstår ca. 15 minutter av tiden. Rør maisenna ut i litt vann og tilsett i sausen sammen med tyttebær. La sausen få koke et par minutter til den har tyknet. Skjær kyllingen i porsjonsstykker og server dem med saus, potetmos og rosenkål eller andre grønnsaker.

Alternativ:
Retten kan også lages med grillede kyllinglår. Beregn 4 kyllinglår, fres dem raskt i smør, flamber dem eventuelt og ta dem opp. Brun løk og sopp som beskrevet over, hell på kraft og crème fraîche og la det surre i 15 minutter. Jevn sausen med maisenna og tilsett tyttebær. Legg kyllinglårene i sausen og la dem bli gjennomvarme, ca. 15 minutter. Server med tilbehør som over.

Afrikansk kylling Yassa
(3 porsjoner)

1 kylling, evt. 6 kyllinglår

Yassamarinade/løksaus:
2 løk
4 båter hvitløk
1 dl soyaolje
8 ss sitronsaft
8 ss hvitvinseddik
2 laubærblader
2 ss Dijonsennep
3 ss soyasaus
1-2 finhakkede chilipepper
1/2-1 ts kajennepepper
2 ts paprikapulver
2 1/2 dl hønsebuljong (vann + 1/2 terning)
4 små gulrøtter,
10 snittebønner (evt. aspargesbønner), couscous, hermetiske kikerter og rosiner.

Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Finhakk løk og hvitløk. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden, untatt buljong. Legg kyllingstykker og løk i marinaden. Marinér i minst 1 time, eller gjerne over natten.

Ta opp kyllingstykkene, tørk lett av dem og legg dem i en smurt, ildfast form. Dryss eventuelt litt ekstra paprikapulver over kyllingstykkene. Sett formen midt i ovnen ved 200 °C og stek i ca. 30 minutter eller til kyllingstykkene er gjennomstekt. Ha løk, marinade og buljong i en kjele og la det putre på svak varme mens kyllingstykkene steker. Smak til med litt sukker og eventuelt mer krydder. Del opp grønnsakene i passe store biter og legg dem i sausen de siste minuttene av koketiden. Tilbered couscous som anvist på pakken. Vend inn 1/2-1 boks hermetiske kikerter og en liten neve rosiner. Anrett couscousen på et stort fat og lag en liten grop i midten. Legg på kyllingstykker, løksaus og grønnsaker. Server gjerne brød ved siden av.

Australske kyllingrulader
(4 porsjoner)

4 kyllingfileter
100 g mykt smør
2 ss finhakket frisk koriander
1-2 finhakkede røde chilipepper
2 egg
100 g strøkavring
salt og pepper
smør til steking
1 sitron i båter

Ha mykt smør i en bolle og tilsett finhakket koriander og chilipepper. Legg smøret på et stykke folie og rull det samme til en pølse. Oppbevar kryddersmøret i kjøleskapet til du skal bruke det.

Legg kyllingfiletene mellom to lag plast og bank dem ut til ca. 1 cm tykkelse. Ta av plasten og legg på et stykke kryddersmør. Rull sammen filetene på langs og bind hyssing rundt. Ha på salt og pepper. Pisk eggene sammen og dypp "filetpakkene" i egg og deretter i strøkavring. Gjør dette gjerne to ganger for ekstra krispet resultat. La filetpakkene ligge kjølig ca. 1/2 time.

Stek dem 7-8 minutter til de er gylne og sprø. Del dem skrått på langs ved servering. Pynt med sitronbåter og ha potetmos til.

Indisk kylling tandoori
(4 porsjoner)

8 kyllinglår eller 1 stor kylling delt i porsjonsstykker

Tandoorimarinade:
10 hele nellik
2 ts korianderfrø
2 ts spisskummenfrø
frø fra 10 kardemommekapsler
2 løk
4 båter hvitløk
5 cm fersk ingefær
2 ts mildt chilipulver, evt. 2 ts paprikapulver
+ 1/4 ts sterkt chilipulver
2 ts kvernet pepper
1 1/2 ts gurkemeie
3 1/2 dl yoghurt naturell
1 dl sitronsaft

Rist de hele krydderne noen minutter i en tørr stekepanne til de begynner å dufte godt. Avkjøl og støt dem i en morter. Ha grovdelt løk, hvitløk og finhakket ingefær i en hurtigmikser sammen med chili, pepper og gurkemeie. Kjør alt til en jevn mos. Tilsett yoghurt og sitronsaft. Flå av skinnet på kyllinglårene og del dem i to ved leddet. Skjær snitt i kjøttet for at marinaden kan trenge inn. Legg kyllingstykkene i marinaden. Mariner et døgn eller over natten i kjøleskap.

Legg kyllingstykkene i en ildfast form og hell over marinaden. Sett formen inn i ovnen ved 200 °C og stek i ca. 30 minutter eller til kjøttet er gjennomstekt. Server med tomat- og agurksalat, basmatiris, raita eller tzatsiki og chutney.

Tomat- og agurksalat:
4-5 tomater i små terninger
1/2 finhakket agurk
1 finhakket chili
1/2 finhakket løk
finhakket, frisk koriander
saften fra 1 lime
1/2 ts sukker
litt salt

Bland alle ingrediensene og sett salaten kaldt frem til servering.

Raita:
1 beger yoghurt naturell
1 agurk
1 ss hakket mynte
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts sukker

Skrell en agurk og gni den lett med salt. Riv den på et rivjern og sil fra overflødig væske. Vend agurken inn i yoghurten sammen med litt finhakket mynte. Smak til med salt, pepper og sukker. Raita skal serveres kjølig.

Israelsk kylling med sennep og honning
(4 porsjoner)

1 stor kylling eller ca. 6 lår
4 ss sennep
2 dl honning
salt og pepper
1 appelsin (kan sløyfes)

Del kyllingen i 4-8 serveringsstykker. Legg bitene i en stor ildfast form eller i ei langpanne. Fordel sennep og honning over kyllingstykkene og dryss over salt og pepper. Legg appelsinskiver på toppen. Stek ved 180 ?C i 3/4 time til kyllingen er stekt og gyllen på farge. Serveres med auberginsalat, tomatsaus og ris.

TIPS:
Denne retten kan også strøs med rosiner, mandler og aprikoser som en variasjon.

Auberginsalat:
4 auberginer
1 sitron
4 ss malte sesamfrø (tehina)
1 ts salt
litt pepper
1-2 båter hvitløk
2 ss flat persille

Legg auberginene under grillen i ca. 1/2 time. Skrap ut kjøttet. Tilsett saft og kjøtt av en sitron, malte sesamfrø, salt, et dryss pepper, presset hvitløk og litt finhakket persille. Mos alt i en matprosessor. Tilsett eventuelt litt vann for å få løsere konsistens.

Tomatsaus:
5-6 godt modne tomater
1 dl vann
1/2 rød paprika
1 ts paprikapulver
2 ss olje
ca. 1/5 ts kajennepepper.

Skjær et kryss i toppen på tomatene og ring rundt stilken. Slipp tomatene i kokende vann. Ta dem opp etter kort tid, når skinnet er løst. Fjern skinnet og ta ut stilken. Del tomatene i fire og kok dem møre i ca. 1 dl av kokevannet. Kok inn væsken. Bland inn finhakket paprika, paprikapulver, olje og kajennepepper. Smak til. Sausen serveres kald.

Spansk Paella
(4 porsjoner)

1 stor kylling
2 løk
3-4 båter hvitløk
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 1/2 dl olivenolje
2 ts salt
1 ts grovmalt pepper
ca. 400 g calasparraris, evt. grøtris
1/2 g safran eller 1 ts gurkemeie
8 dl hønsebuljong
ca. 2 dl hvitvin
ca.12 ferske blåskjell
8-10 scampi
1/2 kg reker
noen kreps
litt frisk timian

Del kyllingen i 8 serveringsstykker: Skjær ned langs brystbenet, brett ut og skjær langs ryggbenet på begge sider. Del der det er naturlig mellom bryst og lår. Lårene deles over ved leddet, mens bryststykket deles bare over på midten.

Hakk løken, press hvitløken og skjær paprikaene i strimler. Varm oljen i en vid panne. Krydre med salt og pepper og brun kyllingbitene. Ta dem opp. Fres løk, hvitløk og paprika. Ta det opp. Fres risen i resten av oljen.
Ha i safran (gurkemeie), buljong og hvitvin. Småkok ris og kylling ca. 20 minutter. Damp blåskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg. Skrell scampiene og stek dem i litt olje til de får en fin, rosa farge. Rens de fleste rekene, men pynt med noen hele reker og kreps. Legg alt pent oppå risen og server på store, varme tallerkener. Pynt med frisk timian.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:34Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.