Kyllingfilet er sommerfavoritt


Oppdatertdato: 2009-08-12 Tema: Kylling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Alf Børjesson, Prior


Oslo (NW): Kyllingfilet er sommerens slager på middagsbordet. Produsentene melder om en vekst i salget av kyllingfilet på 10 prosent i sommer, sammenlignet med i fjor.
Kyllingfilet er det kjøttproduktet som øker mest i Norge.
Ifølge landets største produsent av kjøtt, Nortura, velger vi stadig oftere kyllingfilet fremfor andre råvarer til middag om sommeren. Mens vi spiser tre prosent mer kylling enn i fjor, har salget av kyllingfilet økt med ti prosent i sommer.

– Filetene egner seg både på grillen og i salater og er det magreste kjøttet som finnes, med kun én prosent fett, sier husstellærer Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Alltid mørt

Det er knapt 15 år siden fersk kyllingfilet kom i salg over hele landet. Siden den gang har forbruket vårt av hvitt kjøtt blitt firedoblet, mens det har vært en svak økning for svinekjøtt og storfekjøtt.
I fjor spiste hver av oss i gjennomsnitt 26 kilo svinekjøtt, 21 kilo storfekjøtt og 17 kilo hvitt kjøtt av kylling og kalkun.
Sommeren er den tiden på året da vi spiser mest hvitt kjøtt.

– Vi får mange spørsmål om hvordan man best griller kylling. Vi anbefaler å enten grille hele fileter eller lage spidd. Kyllingkjøttet er alltid mørt, og hvis man ikke steker det for lenge, blir det heller ikke tørt.
Man kan gjerne legge filetene i marinade en stund før man skal grille, eller variere med ulike typer krydder og tilbehør. Det kan gjøre kyllingen sterk i smaken, eller mild.

Ulike favoritter

En undersøkelse Synovate har gjennomført for Opplysningskontoret, viser ni av ti spiser kald kylling om sommeren, med kyllingsalat som favoritt.

– Kald kylling og salater med kylling er veldig populært på varme sommerdager, sier Guri Tveit.
Men kvinner og menn foretrekker ulike kyllingretter om sommeren.

– Menn liker best lår og vinger, gjerne med krydder og barbecuesaus, mens kvinner helst vil ha fileter og wok-retter med kylling. Kvinner er også glad i salater og pastasalater med kyllingkjøtt. Menn liker kraftig tilbehør som fete sauser og pommes frites.
Det er nettopp det fete tilbehøret som gjør at mange legger på seg om sommeren.

– Dressinger, fete sauser og ferdigkjøpt potetsalat er blant de verste kaloribombene, sier husstellærer Tveit.
Hun anbefaler salat med balsamico-dressing som et sunt alternativ. Og man trenger ikke alltid grille pølser.

– Det er nesten ingen nordmenn som kjenner til at hvitt kjøtt passer ypperlig sammen med sjømat. Kylling kan gjerne serveres sammen med reker, kreps, scampi og kamskjell på samme tallerken, varmt eller kaldt.

De beste oppskriftene med kyllingfilet fra deres egne karakterer valgt ut fra våre nettsider.

Kylling i pita

4 porsjoner

4 stk kyllingfileter
1 stk paprika, gul
1 stk rød paprika
1 stk vårløk
4 stk pitabrød
0,5 beger crème fraîche
1 pose(r) tacokrydder

Skjær kyllingfiletene i små terninger, ca. 1 x 1 cm. Skjær paprikaene i biter og vårløken i ringer. Stek paprikabitene på middels varme i litt olje i fem minutter. Da blir de søte og gode.
Legg paprikaen på en tallerken, skru opp varmen og stek kyllingbitene sammen med vårløk i 3-4 minutter. Dryss over tacokrydderet og tilsett crème fraîche. Band alt godt og la alt bli gjennomvarmt. Fyll kyllingblandingen i varme pitabrød. Det smaker godt med en frisk salat til.

Kyllingfilet med parmaskinke, parmesan og salvie

4-5 porsjoner

5 stk kyllingfileter
salt og pepper
frisk salvie
5 skive(r) parmaskinke, evt. vanlig spekeskinke
100 gr parmesan fersk, revet
100 gr sveitserost, revet
500 gr fersk båndspagetti (tagliatelle), hvit eller grønn
2,5 dl fløte
3,5 stk oppskårne, soltørkede tomater
hakkede, friske krydderurter

Dryss salt og pepper på kyllingfiletene og stek dem i 2 minutter på hver side. Legg filetene over i en ildfast form. Legg på friske salvieblader og rull en skive parmaskinke rundt hver filet. Bland revet parmesan og sveitserost og dryss dette over kyllingfiletene. Sett formen øverst i ovnen ved 225 °C og gratiner i ca. 10 minutter eller til osten er smeltet og kyllingen er gjennomstekt.

Kok båndspagetti som anvist på pakken. Ha i fløte, tomater og hakkede krydderurter. Anrett på tallerken og pynt med oliven og frisk salvie.

Pasta Italia

2 porsjoner

200 gr pasta (tagliatelle)
1 ss meierismør
2 stk kyllingfileter. i biter
Salt og pepper
1 fedd finhakket hvitløk
Ca 5 stk marinerte soltørkede tomater, i strimler
0,5 stk grønn paprika, i strimler
2 dl matfløte
Salt og pepper
Soyasaus
Timian

Kok pastaen som anvist på pakken
Brun kyllingbitene i smør og krydre med salt og pepper. Rør inn hvitløk, tomater paprika og matfløte og la det småkoke i noen minutter
Smak til med salt og pepper, soyasaus og timian. Server sausen på pastaen.

Server gjerne med godt brød til.

Kylling-wrap

4 porsjoner

4 stk kyllingfilet
salatblad, tomat, agurk
4 stk tortillalefser
4 ss yoghurt naturell

Kylling-wrap passer som lettvint middag, kveldsgodt eller klubbmat.
Stek kyllingfiletene og la dem hvile. Skjær imens opp grønnsakene og legg dem i en tortilla. Legg på kyllingfilet og brett først inn den ene siden, deretter bunnen og den andre siden til slutt. Server med yoghurt naturell.

Kyllingfilet med smakfull saus

2 porsjoner

Ca 2,5 stk kyllingfileter
salt og kvernet pepper + evt. annet krydder
Ca 1,5 dl paprika, i terninger
litt sopp, lettstekt

Saus:
1 dl hønsekraft eller -buljong
2 dl krem- eller matfløte
1 ts sennep
2 ss soyasaus
salt og pepper (hvis nødvendig)
2 ts maisenna

Stek filetene 3-4 minutter på hver side og la dem hvile like lenge.

Kok opp kraft (buljong) og fløte i en kjele. Smak til med sennep, soyasaus og eventuelt salt og pepper. Jevn sausen med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Ha i paprika og sopp, la sausen koke et par minutter. Server med poteter.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1674
Norsk mat.Info.
Lam.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.