Kyllingsalat. fotball-VM og feriestart


Oppdatertdato: 2006-06-29 Tema: Kylling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Nå er det vanskelig å samle alle rundt et koselig bord til middag. Noen sitter foran tv´n, mens andre nyter sommeren ute. Mat må vi ha uansett. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har laget en frisk og deilig kyllingsalat, som kan nytes hvor som helst og når som helst. Maten serveres rett fra melonen, greit og effektivt på travle sommerkvelder. Det følger også noen fine små tips til hvordan sommermåltidet kan planlegges uten for mye arbeid.

Sommertips til late dager:

  • Lag en stor porsjon med favorittdressingen og fyll den på små glass med lokk. Da har du dressing til å legge ned i nistekurven noen dager fremover. Den er holdbar 3-4 dager.
  • Vask salaten, tørk og legg den i en tett plastboks i kjøleskap. Bland 2-3 typer salat, bruk det du trenger på turen/middagen og resten brukes de neste dagene.
  • Brød/bagetter blir som ferske når de legges på grillen innpakket i aluminiumsfolie. Krydderbrød lages enkelt ved å smøre et lag kryddersmør på skiver som legges på hverandre. Pakk dem inn i aluminiumsfolie og varm dem over grill. Brødskivene kan fryses.
  • Kok rikelig med poteter. De er holdbare 3-4 dager i kjøleskap. Med de ekstra kokte potetene kan du raskt trylle frem en deilig potetsalat. Eller du kan legge poteter og marinade/pesto i folie og varme det på grillen. Sett fantasien i sving og lag det familien liker.
  • Fyll vannflasker halvfulle med kaldt vann og sett flaskene i fryseren dagen før de skal brukes. Fyll opp med kaldt vann like før du går ut. Da har du deilig kaldt vann i mange timer.


Kyllingsalat i melonskåler

4 personer

2 galiameloner
1 grillet kylling – eller kyllingfilet i strimler
1 avokado
150 g sukkererter
100 g cherrytomater
100 g blandet salat
2 egg
flaksalt og kvernet pepper

Sitron og korianderdressing:

1 dl rapsolje, kaldpresset
saften og skall fra 1/2 sitron
1 potte frisk koriander, hakket
salt og kvernet pepper

Del galiamelonene i to og ta ut frøene. Skrap ut fruktkjøttet og del det i biter.

Plukk kjøttet fra kyllingen og skjær det i mindre biter. Hvis du bruker kyllingfilet, skjær dem i strimler og krydre med salt og kvernet pepper. Stek kyllingstrimlene i middels varm panne i 2-3 minutter. Del avokadoen i biter, del sukkererter og tomater i to. Skyll og riv salaten i mindre biter. Kok eggene i 8 minutter og avkjøl. Bland alt til salaten og ha på salt og kvernet pepper. Visp sammen dressingen. Fyll melonskålene med salaten og hell dressingen over rett før servering. Legg på eggbåter og pynt med urter.

Tips:

Skal du ut på tur, pakk hver melonskål i plastfolie. Ha dressingen på et lite glass med skrukork og pikniksalaten er ferdig til servering.

Grillet kalkunfilet med potetspidd og sommersalat

4 personer

4 skiver kalkunfilet

Marinade:

2 ss rapsolje eller solsikkeolje
1 ss honning
1 ss dijonsennep
1 ss sojasaus

2 ss sesamfrø

16 kokte små poteter
litt olje
trespidd som har ligget 30 minutter i vann.

Sommersalat:

150 g blandet frisk salat
1 bunt reddiker
3 neper
1 gul paprika
1 dl rømme
saften og skall av 1/2 sitron
salt og kvernet pepper
evt. ørlite sukker

Bland sammen ingrediensene til marinaden og hell det over kalkunskivene. La det marinere så lenge du har tid, gjerne over natten. Træ potetene på spiddene, pensle over med litt olje og grill dem på svak varme til de er gjennomvarme. Dryss kalkunfiletene med sesamfrø. Grill eller stek kalkunfiletene 2-3 minutter på hver side på middels varme. La dem hvile like lenge.

Riv salaten grovt, del reddikene i to, skrell neper og del dem i biter og strimle paprikaen.
Bland sammen rømme, sitron og krydder. Hell det over salaten og bland godt. Server grillede kalkunskiver med potetspidd og sommersalat.

Kyllingklubber med mangochutney

4 personer

4 rå kyllingklubber/lår
olje til pensling
4 ts garam masala
salt og kvernet pepper
5 ss mango chutney

Agurk og melon-raita

1/2 agurk
100 g vannmelon
3 ss frisk mynte, hakket
2 dl matyogurt
2 ts flytende honning
1 ss kaldpresset olje
salt og kvernet pepper

Sett stekeovnen på 225 °C og legg kyllingklubbene/lårene på en smurt stekerist over en langpanne. Pensle og dryss over krydder. Stek dem i ca. 25 minutter. Stikk en spiss kniv inn i den tykkeste delen, kommer det ut klar kjøttsaft er kyllingklubbene ferdige.
Når det gjenstår et par minutter av steketiden, pensler du over med mangochutney. Er den for tykk blander du den med litt vann.

Skrell og ta ut frøene av agurken og melonen og skjær dem i tynne skiver. Bland sammen hakket mynte, yoghurt, honning og olje. Smak til med salt og pepper.
Server kyllingklubber sammen med raitaen.

Kyllingfilet med grillet fennikel og asparges

4 personer

6 kyllingfileter
salt og kvernet pepper

Fennikel og aspargessalat:

2 hoder hjertesalt eller annen sprø salat
2 fennikel
1 bunt grønn asparges
1 dl hakket fersk dill eller bladpersille
1 granateple
salt og kvernet pepper

Dressing:

1 egg
1 ss rødvinseddik
2 1/2 dl solsikkeolje/rapsolje
1/2 ts salt
1 ts dijonsennep
1 liten revet hvitløk
1 1/2 ss finhakket gressløk
kvernet pepper

Krydre og stek kyllingfiletene 3-4 minutter på hver side og la dem hvile like lenge.
Skjær fennikelen i avlange biter og legg dem på et stekebrett smurt med litt olje.
Drypp litt olje på fenniklene og ha på salt og pepper. Stek dem i ovn ved 225 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl. Kok aspargesen i lettsaltet vann i 3 minutter. Ta dem opp og ha dem over i iskaldt vann. Bytt vann et par ganger.

Kok egget til dressingen i 3 minutter. Skrap ut innholdet og hakk det i en hurtigmikser. Tilsett olje og eddik vekselvis i en tynn stråle mens maskinen går. Fortsett med oljen til sausen tykner. Smak til med salt, sennep, hvitløk, gressløk og kvernet pepper.

Fordel salaten på et stort fat. Legg på fennikel, asparges delt i to og dryss over hakkede urter.
Hell over dressingen og bland godt. Legg på skiver av kyllingfilet. Dryss over kjernene fra granateplet. Server kyllingfilet med salat og dressing.

Mandel-kokoskake

Denne kaken holder seg godt hele uken og lages helt uten hvetemel.

4 store egg
200 g sukker
200 g malte mandler uten skall
200 g kokos

Glasur:

200 g kremost, naturell
100 g smør
150 g melis
revet skall av 1-2 lime

Skill eggene i plomme og hvitte, og pisk eggeplommer og sukker godt sammen. Ha mandlene i en hurtigmikser og kjør til det er finkakket. Bland mandler og kokos og ha det i eggedosisen. Stivpisk eggehvitene og bland dem forsiktig inn i deigen.
Hell kakeblandingen i en smurt, bakepapirkledd springform (24 cm). Stek kaken ved 200 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken i formen.

Rør sammen ost, smør og melis til en bløt krem. Smør kremen over kaken og dryss over limeskall. Server gjerne med litt jordbær.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:857
Julekaker.Julemat.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.