Kyllingsalater i sommer


Oppdatertdato: 2013-06-30 Tema: Sommer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


På sommerens varmeste dager, når dovenheten råder og solvarmen sitter i kroppen til sent på kveld, er ikke tanken på å fyre opp grillen alltid like fristende. Da vil vi ha det lett og lettvint, og det vi ønsker er kald, rask og smakfull mat. Kyllingsalat er perfekt!

Kombinasjonen kylling og salat er en sommerfavoritt for mange. Kylling smaker like godt varm som kald, og med sin milde smak er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan kombinere den med. Kyllingkjøttet tåler alt!

Kylling er magert og sunt, enkelt og raskt å tilberede og er godt likt av de aller fleste.
Om man skal lage lekker mat til en, to eller mange er salater takknemlig å ty til. Kyllingsalat er perfekt mat på båttur eller piknik, og kan like gjerne serveres som en lett lunsj så vel som mer mettende middag.

Nå bugner det av friske, norske råvarer på alle torg, og det er lov til å leke med maten! Med utgangspunkt i ferdig grillet kylling, rester etter gårsdagens grillfest eller kyllingfileter som raskt stekes i stekepannen, lager du på få minutter din egen sommer-hit på tallerkenen.

Opplysningskontoret for kjøtt anbefaler disse deilige kyllingsalatene:
Tabbouleh (bulgursalat)

Krydret kyllingsalat

Kylling- og pastasalat

Kremet kyllingsalat

Kyllingspidd på romanosalat

Tabbouleh med kyllingfilet

4 personer

4 kyllingfileter
smør til steking
salt og kvernet pepper
225 g bulgur
1 liten rødløk, hakket
1 stor tomat, uten kjerner i terninger.
1 fersken, eller 2-3 aprikoser i små terninger
1/2 slangeagurk i terninger
50 g rosiner
2 ss hakket mynte
1 ss hakket frisk koriander
1 ss hakket bladpersille

Dressing:

1 sitron, saften
2 hvitløkbåter, finhakket
2 ts flytende honning
1 1/2 dl olivenolje
salt og kvernet pepper


Stek kyllingfiletene 3-4 minutter på hver side. Ta dem ut av stekepannen og la dem hvile noen minutter.
Tilbered bulguren slik det står på pakken. Sil fra vannet og press ut så mye væske som mulig. Ha bulguren i en bolle og bland inn resten av ingrediensene.
Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell den over salaten. Bland godt og smak til.

Kremet kyllingsalat

4 personer

1 pk. salatkjøtt av kylling / kjøtt av en grillet kylling
1 dl majones
1 dl crème fraîche eller rømme

1 ts karri
3 ss hakket purre eller vårløk
3 ringer finhakket hermetisk ananas
1 rød paprika i biter
salt og kvernet pepper

Kutt kyllingkjøttet i mindre biter og bland dem med resten av ingrediensene.
Smak til med salt og pepper.
Kyllingsalaten passer godt som fyll i baguetter eller pitabrød, og kan også kombineres med frisk salat som en lunsjrett sammen med ferskt brød. Kyllingsalaten kan oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager.
På bildet er kyllingsalaten servert i ostebakkels.

Ostebakkels

2 1/2 dl vann
125 g smør
2 1/2 dl hvetemel
ca. 4 egg
1 finhakket chili
100 g revet hvitost

Kok opp smør og vann og ha i alt melet. Rør godt sammen og avkjøl litt. Spe med ett og ett egg. Rør svært godt mellom hvert egg til en seig røre. Røren skal være så tykk at den holder formen (ikke flyter utover). Tilsett chili og ost og sett røren med skje på plate. Stek ved 200 °C i 15-20 minutter.
Fyll ostebakkelsen med kyllingsalaten og server gjerne spekesnacks av kalkun til.

Kylling- og pastasalat

4 personer

4 kyllingfileter

Marinade

3 hvitløksbåter, hakket
1/2 potte basilikum, hakket
1/2 purre, hakket
1 dl olivenolje
1/2 dl soyasaus
saft en av 1 lime
2 ss brunt sukker

Salat

ca. 5 dl kokt pasta
ca. 150 g blandet salat
10-12 cherrytomater
2 ss ristede pinjekjerner
kvernet pepper
dryss av flaksalt

Dressing

1 glass pesto
1 boks crème fraîche

salt og kvernet pepper

Skjær kyllingfiletene i biter og mariner dem noen timer (evt. natten over). Stek kyllingbitene på middels varme i 2-3 minutter til bitene er gjennomstekt. Lag salaten og bland inn dressingen. Legg kyllingbitene over og server med ferskt brød. Fetaost og oliven smaker også godt i salaten.

Krydret kyllingsalat

4 porsjoner

4 kyllingfileter, i strimler
1 ts salt
0,5 ts spisskummen eller annet krydder
200 g ferdigkokt pasta
150 g fersk asparges eller lettkokte aspargesbønner
150 g sukkererter
2 gulrøtter, skåret på langs med ostehøvel
1 rødløk, tynt skivet
salat, grovt revet

Dressing:

6 ss olivenolje
2 ss presset sitronsaft
0,5 ts revet sitronskall
2 ss hakkede friske urter
1 ss hakket rød chili
1 ss soyasaus
0,5 ss sukker
1 fedd hvitløk, presset

Rømmedressing:

1 beger lettrømme
0,5 beger yoghurt naturell
1 ts karri
litt sitronsaft
sukker

Dryss salt og spisskummen på kyllingstrimlene og stek dem raskt i olje. Avkjøl strimlene. Forvell asparges og sukkererter. Anrett kyllingstrimlene på fat sammen med de andre ingrediensene. Bland rømme, yoghurt og karri til dressingen og smak til med sitronsaft og sukker. Hell dressingen over salaten eller server den i en skål ved siden av. Pynt gjerne med litt kryddergrønt. Server med godt brød.

Kyllingspidd på romanosalat

2 personer

2 kyllingfileter
smør til steking
salt og kvernet pepper
1 lite hode romanosalat eller hjertesalat
1/4 vannmelon i terninger
1 avokado i terninger
2 hvitløkbåter, finhakket
1/2 sitron, saften
2 ss olivenolje
50 g fersk parmesan, revet
brødkrutonger eller brødpinner
100 g ristete pinjekjerner
flaksalt og kvernet pepper

Skjær hver kyllingfilet i 2-3 flate skiver, tre dem på trespidd og stek dem i 2-3 minutter i smøret. Krydre med salt og pepper.
Riv eller skjær salaten i biter og bland den med resten av ingrediensene til salaten. Legg på kyllingspiddene og dryss over parmesan, flaksalt og litt nykvernet pepper.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1143
Slanking.Skalldyr.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.