La ikke festantrekket bli for lite i julen!


Oppdatertdato: 2007-12-21 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Det er lov å unne seg litt ekstra til jul, men mye av julematen og julegodteriet er smekkfulle av kalorier. Det er ergerlig dersom klærne spriker over magen før nyttårsaften kommer. Hvilke knep kan vi bruke for å hindre at festantrekket blir for lite i løpet av julen?

Det er viktig å huske på at det er ikke det du spiser mellom jul og nyttår som er avgjørende for vekten. Derfor er det ingenting i veien for å velge annerledes disse dagene. Samtidig går det an å gjøre noen enkle triks for å unngå at badevekten ”ojer seg” etter nyttår.

Vann hører sammen med vin

Nøkkelordet for å hindre vektoppgang er planlegging. Ha et bevisst forhold til hva og hvor mye du spiser og drikker, både på julebordene og i selve julehøytiden. De flytende kaloriene i for eksempel vin, øl og brus metter ikke like mye som kalorier vi spiser. Drikk minst en slurk vann for hver slurk vin eller øl. Det er smart både for midjen og hodet!

Koldtbord gir deg mange muligheter

Kombiner de aller mest fristende og fettglinsende alternativene med noe sunt, for eksempel godt brød med roastbiff, skinkestek, kokt skinke, laks og sild, salat og grønnsaker.
Serveres det ost, er det er smart å spise frukt og grønnsaker i tillegg. Vær raus med druene og paprikaen, de inneholder lite kalorier og ikke noe fett, men massevis av næringsstoffer!
Før du beveger deg over til dessertbuffeen er det smart å tenke igjennom hva slags desserter du vil smake på og ikke minst størrelsen på kakestykkene. Forsyn deg gjerne med den kaken du har mest lyst på. Det er også lov å smake på flere varianter så lenge det er snakk om små stykker. Finnes det frisk frukt i biter eller bær å velge i, er dette blant de sunneste søte avslutninger på et måltid!

Julemiddagen er en energibombe

Enten du spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften, er det mye fett og kalorier i dette. Lutefisk i seg selv er magert, men dersom man velger det vanlige tilbehøret med bacon og ribbefett, fyker fettinnholdet i været. Ofte er det slike retter som også serveres på julebordene. Skal du på mange julebord, husk barnelærdommen om at dersom du ikke har forsynt deg selv, trenger du ikke spise opp!

9 timer rundt juletreet

En vanlig porsjon svineribbe med sosisser, medisterkaker, surkål, poteter, pils og akevitt, samt riskrem med rød saus til dessert, inneholder omtrent 1800 kcal. For å forbrenne dette må du gå rundt juletreet i 9 timer. En annen mulighet er å forsyne deg bevisst. La en tredjedel av porsjonen din være poteter, en tredjedel være grønnsaker og en tredjedel være ribbe, pinnekjøtt, osv. Kanskje blir det ikke plass på den tredjedelen til både ribbe, sosisser og medisterkaker, og da velger det du liker best. Brun saus inneholder mye mindre fett enn smeltet smør og ribbefett. Uansett hva du velger, bruk sunn fornuft og unngå å drukne maten!

Variasjon

Det finnes mange varianter av julemat som ikke legger seg på sidebeina. Det kan være godt med lettere mat innimellom den kraftige julematen. Torsk, kylling og kalkun er magert, og med grønnsaker til kan de varieres i det uendelige. Ovnsbakt, kokt, stekt, det er bare fantasien som setter grenser! Lag en rask og lett dressing ved å blande matyoghurt eller yoghurt naturell med krydder eller hakkede urter, litt sitronsaft, salt og pepper.

Benytt helligdagene til å bevege deg!

De røde dagene betyr for mange av oss fri fra jobben. Benytt den ekstra fritiden til å være mer i bevegelse. Da kan du også kose deg med bedre samvittighet. Kaloriene i et glass vin forbrenner du ved å gå raskt i et kvarter. Har du skøyter eller ski liggende, finn de frem og sjekk ut gamle kunster! Dersom det snør, så ikke sukk over det, men benytt muligheten til å leke med barn i snøen! Dessuten er snømåking en effektiv måte å smelte bort kalorier på!
Er du ubehagelig mett etter måltidet? Dansing er en utmerket måte å forbrenne kalorier på. Faktisk er det såpass rettferdig her i verden at hvis du er litt stor så forbrenner du også flere kalorier når du er i aktivitet enn om du er tynn!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1238
Julekaker.Reker.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.