Lær deg forskjellen på analog ost og vanlig ost


Oppdatertdato: 2010-03-07 Tema: Ost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bård Ek


I butikkene finner man i dag et ”osteprodukt” som på fagspråket kalles analog ost. Analog ost betyr ”i stedet for ost” og man har ikke anledning til å bruke ostenavnet på pakningen. Ofte erstattes ost med navn som ”topping”, ”revet økonomiblanding” og lignende.
- Det er positivt at det utvikles nye produkter på markedet og at forbruker får flere alternativer å velge mellom. Men det er vanskelig å se på pakningen om den er analog eller ekte, noe som lett kan få forbrukerne til å tro at de kjøper ekte ost når det i realiteten er en erstatningsost, forteller Daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ida Berg Hauge.

I og med at den analoge osten tilsettes aroma og farge for å likne ekte ost, er det lett å tro at man kjøper ost når det egentlig er en analog ost. Det er påbudt å ha en varebetegnelse. Denne vil kunne fortelle om produktet er ost, eller om det er noe annet. Men foreløpig må forbruker selv være oppmerksomme, fordi merkingen ikke er så intuitiv. Økt informasjon vil gjøre det enklere for forbruker å bli bevisst på hva de kjøper. Daglig leder i Melk.no, Ida Berg Hauge, gir derfor forbrukerne noen tips som gjør det enklere å skille mellom analog ost og ekte ost.

Analoge oster inneholder melk, men hele eller deler av melkefettet er erstattet med vegetabilsk olje. Ved melkeallergi kan man derfor ikke benytte disse produktene, fordi de inneholder melkeprotein. Har man derimot laktoseintoleranse er analog ost et produkt som man tåler på lik linje med ekte gulost siden ingen av produktene inneholder laktose.

-Ta en ekstra titt på navnet og innholdsfortegnelsen på produktet. Dersom noe av melkefettet er fjernet og erstattet med annet fett, kan produktet i henhold til definisjonene i osteforskriften ikke kalles en ost. Det er en analog ost dersom det er vegetabilsk olje i innholdsfortegnelsen og ost ikke er nevnt på emballasjen, forteller Ida i Melk.no.

På innholdsfortegnelsen vil du se at det er snakk om flere ulike oljetyper som f.eks. palmekjerneolje, palmeolje eller herdet rapsolje. En blanding av palmekjerneolje og palmeolje er trolig det vanligste. I de seneste årene har det også kommet analoge oster på markedet der melkefettet er erstattet med raps- og solsikkeolje. Ingen av disse har lov til å kalle produktet sitt for ost.
Smak er individuelt, men mange vil hevde at analoge oster ikke smaker det samme som vanlig ost.

- Det ekspertene sier er at palmeoljen gir en nøytral smak, mens melkefettet gir en mer karakteristisk smak. Også med hensyn til smelteegenskapene hevder ekspertene at man kan oppleve forskjeller og at ekte ost smelter bedre ned enn analog ost, mens noen derimot opplever liten eller ingen forskjell, avslutter Ida Berg Hauge i Melk.no.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1824
Norsk mat.Gryteretter.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.