Lag noe digg til gode venner


Oppdatertdato: 2006-02-03 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Håkon Messel


Vi har funnet frem et knippe smakfulle retter som kan serveres til gode venner eller til familien på fredagskveld. Rettene passer like godt til dem som vil være sunn, som til de som bare vil være syndige.

Oppskriftene varierer i vanskelighetsgrad og tilberedningstid. Og er mer eller mindre eksotiske. Her det uansett noe som alle synes er digg. På vinteren er det viktig å slippe litt krydder og varme inn på kjøkkenet. Det er god terapi for de som sliter med grå vinterdager.

THAI MOO SATAY - svinesatay med peanøttsaus og salat

Satayspyd med peanøttsaus - har du først smakt dette en gang. Et klassisk eksempel på hvordan mildt og magert svinekjøtt fungerer godt sammen med kraftige og smaksrike sauser.
2 porsjoner

Ingredienser:
Marinade:
300 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet
2 ss rød karripasta
2 ss soyaolje
2 dl kokosmelk
1 ts salt
1 ss sukker
6 stk. trepinne

Peanøttsaus:
2 ss rød karripasta
4 dl kokosmelk
3 ss sukker - gjerne palmesukker
4 ss grovt peanøttsmør
2 ss hakkede peanøtter
2 ss tamarindsaus

Salatdressing:
½ dl riseddik
ca. 1 dl sukker
1 ts salt

Salat:
1 stk. slangeagurk i tynne staver
2 stk. rød chili i lange skiver
3 ss frisk koriander
2 stk. sjalottløk i tynne skiver
½ stk. issalat

Fremgangsmåte:
1. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la kjøttet marinere i 2-3 timer. Træ kjøttet på trespydene.
2. Peanøttsausen lages ved å koke kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus. Trekk kjelen til siden.
3. Rør inn peanøttsmør og kok opp og la det småkoke i et par minutter.
4. Salatdressingen lages ved at eddik helles i gryte med sukker og salt og kokes i ca 10-15 min til dressingen har en tjukk konsistens. Avkjøl dressingen og hell den over salaten ved servering.
5. Kjøttet grilles eller stekes 1-2 minutter på begge sider i panne med olje.
Serveres med salat og peanøttsausen.

Snadderlomper

Dette er godsaker til helgekosen! Snadderlomper er raskt å lage og smaker kjempegodt. Endelig helg...

2 porsjoner

Ingredienser:
300 g renskåret svinekjøtt i strimler
1 stk. løk
1 stk. purre
1 dl yoghurt naturell
150 g frisk sjampinjong
1 båt hvitløk
1 stk. sitron
2 ss finhakket frisk basilikum
½ ts salt
½ ts pepper
12 stk. sorte oliven
4 stk. hvetetortilla

Fremgangsmåte:

1. Press et fedd hvitløk i yoghurten og rør om.
2. Skjær svinekjøttet i fine strimler og stek det i olivenolje, krydre med basilikum og pepper.
3. Stek sjampinjong skåret i skiver, ha i finhakket løk og skiver av purreløk. Stek det sammen et par minutter til løken er gjennomsiktig.
4. Krydre med basilikum. Ha i svinekjøttet og evt. skiver av sorte oliven. Krydre med salt og pepper.
5. Hell så yoghurtblandingen over. Rør om. Legg en passende porsjon på en tortillalefse, kryst litt sitronsaft over, rull lefsen sammen.

Svin Tikka Pita

Forandring fryder, som kjent. Så hvorfor ikke forandre til noe indisk? Tikka masalasaus er tilgjengelig i de fleste butikker over hele landet. Den består av løk, olje, tomatpuré og forskjellige krydder.

2 porsjoner

Ingredienser:
2 stk. skinkebiff
2 ss smør eller margarin
½ ts salt
½ ts pepper
2 stk. pitabrød
½ stk. løk i ringer
6 skive slangeagurk
2 stk. salatblad
4 ss tikka masala saus
2 ss yoghurt naturell

Fremgangsmåte:
1. Krydre biffene og stek på middels varme i en panne, ca. 2 minutter på hver side. Varm gjerne pitabrødene litt i stekeovn eller brødrister.
2. Bland Tikka Masala-saus og yoghurt.
3. Legg grønnsaker og skinkebiff sammen med sausen inn i pitabrødene. Server straks.

Babi Asam Manis

Woken er kommet for å bli. Oppskrift på strimlet svinekjøtt i sursøt saus.

4 porsjoner

Ingredienser:
600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk. løk
2 stk. rød, grønn eller gul paprika
1 ts malt chilipepper
3 båt hvitløk
1 pose ferdig woksaus (gjerne sursøt)
2 dl ananasjuice eller vann
1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks

Fremgangsmåte:
1. Skjær kjøttet og paprika i strimler og løk i ringer. Finhakk chili og hvitløk.
2. Fres kjøttet raskt i panne eller wok til det er pent gyllent (bør stekes i 2-3 omganger).
3. Ta ut kjøttet og fres grønnsaker, chili og hvitløk et par minutter.
4. Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak evt. til med mer saus.
Server med kokt ris.

Chow-chow

Veldig populær mat på 70-tallet. Gryterett med svinekjøtt, sopp, ananas og mye mer. Tilbehør som nøtter, banan, agurk m.m. ble servert i skåler ved siden av.

4 porsjoner
Ingredienser
600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 ts karri
2 stk. løk i tynne båter
6 stk. sopp evt. 1 liten boks hermetisk
1 ts salt
½ ts pepper
3 dl vann
1 ts buljongpulver
1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks
1 stk. rød paprika i strimler
2 stk. syrlige eple i terninger
2 ts finhakket syltet ingefær
2 ss tomatpuré
1 ss maisennamel
1 dl matfløte

Fremgangsmåte:
1. Varm en stor stekepanne med høye kanter eller en vid gryte. Ha i olje og karri. La dette surre litt før du tilsetter kjøttet. Brun kjøttet lett.
2. Tilsett løk og sopp og fres dette. Dryss over salt, pepper og vann + buljong.
3. Kok opp og tilsett ananas, paprika, epler og ingefær. Rør om og ha i tomatpurè.
4. Rør maisennamelet ut i fløten og hell over i gryten. Kok opp og la det småkoke i ca. 5 minutter.

GAENG KEO WAN - svinekjøtt i grønn kokoskarri

Renskåret svinekjøtt er magert og kjempegodt. Kokossauser med karri er også veldig godt, men ikke fullt så magert. Veldig godt er det!

2 porsjoner

Ingredienser:
300 g renskåret svinekjøtt i strimler
1 ss soyaolje
2 ss grønn karripasta
4 dl kokosmelk
1 dl vann
100 g hermetiske bambusskudd
1 stk. galangarot skåret i tynne skiver
1 stk. aubergine
3 ss fiskesaus (asiatisk)
2 ss sukker
5 stk. kaffirlimeblader rives i små biter
1 stk. stor rød chili skåret i lange skiver
3 ss thaibasilikum

Fremgangsmåte:
1. Fres karripasta raskt i olje og tilsett kokosmelk i flere omganger. Den skal kokes ned til en tjukk og fyldig grønn saus. Dette tar ca 10 minutter.
2. Tilsett kjøtt og vann og la det småkoke i 5 minutter før du har i bambus, galangal og aubergine. La det koke videre i 5 minutter til.
4. Tilsett fiskesaus og sukker og la koke ytterligere 5 minutter.
5. Trekk pannen til siden og ha i chili, kaffirlimeblader og basilikum.

Server med ris eller nudler.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:763
Norsk mat.Skalldyr.
Pannekaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.