Lag sushi med venner


Oppdatertdato: 2012-03-09 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Studio Dreyer & Hensley/ Norges sjømatråd.


Ønsker du å tilbringe mer kvalitetstid med dine nærmeste? Inviter på sushikveld, hvor dere lager maten sammen og nyter den etterpå.
Å lage sushi er en morsom aktivitet du kan gjøre med dine nærmeste. Inviter gode venner eller familien til sushiverksted – det skaper mye matglede og et godt resultat.
Én av fire nordmenn som har spist sushi, prøvde i fjor å lage sushi selv. Dette viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for Norges sjømatråd. Av de som har forsøkt å lage sushi mener tre av fire at det er lett å lage sushi hjemme. Over en tredjedel av personer under 35 år som spiser sushi, har selv forsøkt å lage det. Du har altså fortsatt sjansen til å bli gjengens trendsetter, ved å introduserer de andre for hjemmelaget sushi.

Forberedelsene

For at alle skal le og lære mest mulig, kan du som arrangerer sushiverkstedet gjøre noen enkle forberedelser:
  • Før verkstedet bestemmer du hvilke typer sushi dere skal lage. Det kan være lurt å ikke satse på altfor mange ulike varianter.
  • Et par timer før gjestene kommer kan du koke, avkjøle og marinere risen, ettersom det tar litt tid.
  • Kutt det meste av fisken og grønnsakene på forhånd, så kan du heller starte kvelden med å la noen andre kutte de siste bitene.
  • Lag skåler med eddikvann og sett ut ingrediensene på arbeidsstasjoner.

Oppstarten

Etter disse forberedelsene er gjengen snart klar til å gå i gang. Start sushiverkstedet med at alle vasker hendene grundig. Maten skal tilberedes med hendene og deretter spises rå. Da er hygiene viktig – både på forhånd og underveis.

Start med å vise alle hvor enkelt det er å lage sin egen sushi:
  • Gi gjestene en kort innføring i de tre vanligste sushivariantene og hvilke ingredienser dere skal bruke i kveld.
  • Lag den første makirullen og de første nigiriene selv, slik at gjestene ser hvor enkelt det gjøres.

Praktisk organisering

Når gjestene er i gang med å lage lekre nigiri-biter og spennende makiruller, er det mest praktiske at du ikke står fast på én av arbeidsstasjonene. Her er dine oppgaver:
  • Dekk bordet. Husk spisepinner og små skåler til soyasausen, i tillegg til det du vanligvis dekker bordet med.
  • Legg bitene på serveringsfat, rydd og hold benkene rene underveis.
  • Del litt sushikunnskap, som at sushi egentlig betyr marinert ris, at sushi ble laget som gatemat i Tokyo allerede i 1824 – eller at nordmenn spiste sushi for dobbelt så mye i 2010 som i 2005.


Slik lager du maki:

Til 4 porsjoner eller 40 biter trenger du
300 g sjømat,
1 agurk,
1 mango,
8 dl tørr sushiris,
6 ark nori,
bambusmatte og sushieddik.

Steg 1: Kok risen etter anvisning på pakken og mariner den med sushieddik.
Steg 2: Skjær fiskefileten i strimler eller biter.
Steg 3: Legg et ark noritang på en bambusmatte. Dypp ?ngrene i eddikvann og fordel kokt sushiris utover. Unngå å legge ris helt ut til kanten øverst på arket.
Steg 4: Legg sjømat og gjerne frisk agurk eller mango på risen. Både type fisk, frukt og grønnsak kan varieres. Tenk farger når du velger.
Steg 5: Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen. Klem rullen godt i bambusmatten slik at den blir jevn og fin. La rullen ligge i kjøleskapet til alle er ferdige.
Steg 6: Del hver rull i to, og del så videre i to og to. Av en rull får du 8 makibiter. Serveres med wasabi, soyasaus og syltet ingefær.

Slik lager du nigiri:

Til 4 porsjoner eller 40 biter trenger du
600 g sjømat,
8 dl tørr sushiris
og sushieddik.

Steg 1: Kok risen etter anvisning på pakken og mariner den med sushieddik.
Steg 2: Skråskjær fileten i to til tre millimeters tykkelse.
Steg 3: Fukt hendene med eddikvann så risen ikke kleber på fingrene. Ta en porsjon med marinert sushiris. Bruk en spiseskje, så får du like store boller hver gang.
Steg 4: Form risen til en oval ball. Legg litt wasabi på fileten og legg så risballen over fileten.
Steg 5: Snu biten slik at fileten ligger oppå risen. Form biten ved å presse langs sidene og på toppen slik at risen og fileten fester seg til hverandre. Serveres med wasabi, soyasaus og syltet ingefær.

Sushispråket

Enkelt sagt er det aller meste av sushien du lager nigiri, maki eller sashimi. Kan du forskjellen, har du lært nesten hele sushispråket:
  • Maki er den runde biten med sjømat og noe annet godt i kjernen, og ris og tangplater rundt.
  • Nigiri er den avlange risballen med et stykke sjømat på toppen.
  • Sashimi er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt.
  • Wasabi er den grønne kremen du rører ut i små mengder i soyasausen, eller legger en knapt synlig mengde av på sushibiten. Vær varsom: Wasabi er sterkere enn det meste!
  • Nori er de tynne arkene av tørket og presset tang som du bruker når du lager makirullene.
  • Syltet ingefær er de tynne skivene du spiser mellom hver sushibit, for å rense ganen og gjøre smaksløkene klare for neste delikatesse.

Visste du at?

  • Hver fjerde nordmann har forsøkt å lage sushi selv.
  • I Paris bestiller franskmennene mer sushi enn pizza til levering hjemme.
  • Japanerne omtaler den norske laksen som «Nama Salmon». Tegnet Nama betyr ganske enkelt «det som ingen har gjort noe med». Japanerne bruker ordet om den dagen de kom til verden, om øl før det blir tappet på flaske – og om norsk laks. All rå og fersk fisk må nemlig fryses før den blir brukt i sushi, men den norske laksen er et unntak.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2416
Info.Norsk mat.
Salater.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.