Laks og lotus gjør deg lekker


Oppdatertdato: 2008-09-10 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk


I år kan vi spise oss lekre med laks, hvis vi skal tro en av Kinas ledende hudleger.
Den kinesiske dermatologen dr. Wu Yan har satt sammen ei liste over det hun kaller skjønnhetsmat, råvarer og retter som hemmer hudens aldringsprosess.
Laks er med på lista, sammen med blant annet goji-bønner, lotusrot, ingefær og papaya. Til sammen har Yan satt 23 matvarer på lista over skjønnhetsmat hun anbefaler.

– En diett som er rik på skjønnhetsmat kan forandre huden din radikalt, og det trenger ikke ta år. Noen ganger kan resultatet komme etter bare 30 dager, sier Yan.
Ifølge Yan har skjønnhetsmaten tre funksjoner. Den styrker kroppen, hemmer aldring og gjør cellene yngre fra innsiden og ut.

– Skjønnhet starter innenfra. Nøkkelen for kvinner som vil ha vakker hud, er nøkkelen å være nøye på hvilken mat man velger. Hudens tilstand speiler vårt næringsinntak, stressnivå, tretthet og det ytre miljøet vi er utsatt for. Når man blir eldre, er det spesielt viktig å spise riktig for å ta vare på huden vår, sier Yan.

Holder på hudens fuktighet

– Laks er et av de mest effektive skjønnhetsrettene du kan spise og har fanget oppmerksomheten til ernærings- og hudeksperter over hele verden, sier Yan.
Laks er skjønnhetsmat først og fremst fordi den inneholder så mye av de sunne omega-3 fettsyrene som bygger kroppens cellemembraner, altså det laget rundt cellene som regulerer hva som skal slippe inn og ut av cellene. Cellemembranen holder også fuktigheten på innsiden. Dermed er huden i stand til å holde på fuktigheten langt bedre hvis du bygger cellene opp ved hjelp av omega-3. 100 gram laks inneholder 2,7 gram omega-3.

­Et annet viktig stoff som gjør laksen til skjønnhetsmat, er antioksidanten astaxanthin. Dette er et stoff som beskytter huden mot UV-stråler fra solen og som bekjemper de såkalte frie radikalene som angriper hudcellene og framprovoserer aldring.

Pene nordmenn

Dermed er også Norge med på å gjøre kineserne vakrere. 90 prosent av den atlantiske laksen som selges i Kina, er nemlig norsk. Norges fiskeriutsending til Kina, Åshild Nakken, har nylig vært med Wu Yan på seminarer om skjønnhetsmaten i de tre kinesiske byene Bejing, Shanghai og Guangzhou.

– Bevisene som nå kommer opp for at laksen også er godt for å bedre hudens helse, er godt nytt for alle oss som er opptatt av å holde oss unge og ta oss godt ut, sier Nakken.
Det er kanskje ikke så rart at nordmenn går for å være et pent folkeslag. Hvert år spiser vi 8 kilo laks per person. Dermed slår vi finnene i laksespising og ligger på førsteplass i verdenstoppen. Spesielt fjorårets grillsesong bidro til vekst i nordmenns konsum av skjønnhetsfisken. I løpet av de tre sommermånedene spiste vi 34 prosent mer laks enn de samme månedene året før.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1393Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.