Lammekjøtt – genialt og mangfoldig!


Oppdatertdato: 2006-10-01 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Høsten er tiden for å fråtse i alt det gode naturen kan by på. Noe av det beste er selvsagt årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker. Lammekjøtt fremstår som en kjøttype med særpreg– i positiv forstand. Lammekjøtt scorer best av kjøttypene på "god smak". Noe som er spesielt for lammekjøtt er profilen som spennende og "fremmedkulturelt", samtidig som kjøttet forbindes med natur og norske tradisjoner.

Det er husholdningene i Nord-Norge kjøper mest lammekjøtt, fulgt av Midt-Norge og Vestlandet. Fårikål har fortsatt posisjonen som en tradisjonell, norsk nasjonalrett som er godt egnet til søndagsmiddag. Over halvparten av oss spiser fårikål oftere enn tre ganger i året i følge Norsk Monitor. Fårikålspiserne er spredt over hele befolkningen, men det ser ut til at ulike grupper spiser fårikål i ulike sosiale sammenhenger. De største brukerne er de som spiser fårikål som søndagsmiddag, og varmer opp retten utover i løpet av uka. En annen gruppe spiser fårikål i sosiale lag, og drikker gjerne øl og akevitt til fårikålen.

To typer lammespisere
Det er i første rekke personer i aldersgruppene 25-39 år og 40-59 år som forbinder lammekjøtt med tradisjon og kultur. Aldersgruppen 40 – 59 er den som gir lammekjøtt den beste scoren på "god smak". (Kjøttundersøkelsen 2003, MMI) For aldersgruppen 60 år og eldre er lammekjøtt kjøtt – verken mer eller mindre. De verdsetter lammekjøtt høyt og synes det er "morsomt å lage mat med". Dette er gjerne den tradisjonelle lammekjøttspiseren. Han spiser typiske "norsk" lammeretter som fårikål. Lammefrikasse, sosekjøtt og selvsagt lammestek. Han spiser lammekjøtt ubevisst uten å tenke på at det er lammesesong. De får i stor grad lyst på lammekjøtt om høsten uten at noen har fortalt dem at det er sesong. Minner fra barndommen får de til å kjøpe inn kjøtt om høsten for så å fylle fryseren til middager utover vinteren.

Dette har den moderne lammespiser oppdaget. Disse er ikke så opptatt av pris, men mer opptatt av å eksperimentere. Den moderne lammekjøttspiseren er opptatt av å bli inspirert til variasjon i rettene, og kjenner til mange lands kjøkken. Inspirasjonen hentes fra Europa og resten av verden. Men den moderne lammekjøttspiseren er også opptatt av lokale tradisjoner, men da mer som kult-mat enn som tradisjonsmat. De inviterer til Fårikål-lag, pinnekjøtt-lag eller andre lag og lager en sosial ramme rundt maten.

Norsk tradisjonsmat
De spurte i undersøkelser utført for Opplysningskontoret for kjøtt mener at lammekjøttet har en særpreget smak. Lammekjøtt er mest populært blant de eldste i befolkningen, tett fulgt av unge voksne. Lammekjøttet bærer preg av at lammet har gått ute og får slik en smak av norsk natur. Dette opptar forbrukeren. Vakre farger, epler på trærne, sopp og bær i skogen er karakteristikken av høsten blant de spurte i lammeundersøkelsen. Lam er det villeste av husdyrene og særlig fårikålen assosieres med høst. Lammestek/fårestek har vært søndagsmiddag i mange generasjoner, vi finner oppskrift på fårestek i Norges aller første kokebok fra 1831. I 1914 kom Henriette Schønberg Erken ut med sin "Stor kokebok" som hadde hele 47 oppskrifter på sau og lam. Det forteller litt om de tradisjonene lam/fårekjøtt har. Det er ikke bare lammestek som er vår favoritt blant tradisjonsmaten. Fårikål, lammefrikassé, lammesadel og lammekoteletter er også blant våre favoritter. For ikke å glemme pinnekjøttet til jul, eller smalahove og lettsaltet lammelår som også står sterkt rundt julehøytiden.

Internasjonal tradisjonsmat
Det er ikke bare vi nordmenn som spiser lam. Lammekjøtt er elsket over hele verden, det spises på alle kontinenter og på tvers av religioner. I Europa er det spesielt landene rundt middelhavet som har et høyt forbruk av lam, nord i Europa er det Storbritannia og Island som topper statistikken. Hellas topper statistikken for hele Europa med 22 kg per person. I de aller fleste land i Europa er det lammesteken som står høyest i kurs, med krydder fra provence, hvitløk, soltørkede tomater, oliven med mer. Men også retter som fransk lammegryte, tyrkisk lammegryte og greske lammekoteletter er populære ut over landegrensene. Varianter av vår egen fårikål ser vi også verden over med mer eller mindre variasjoner. Beveger vi oss utenfor Europa ser vi at land som India og Thailand også har et høyt forbruk av lam. Der brukes lammet mye i curry, wok, supper og lignende hvor man bruker benfritt kjøtt. Avskjær og ben brukes også, da til kraft eller suppe.
Vi reiser mer, vi ser matprogrammer på TV og med stadig flere fremmedkulturelle som bringer med seg sine vaner og tradisjoner, vokser vår nysgjerrighet for andre muligheter å tilberede lammet på. Vi fristes av krydder, sauser og eksotiske grønnsaker. De fleste som har prøvd seg på utenlandske lammeretter synes å sette stor pris på opplevelsen.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:362
Julekaker.Reker.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.