Laroche Chablis 2008


Oppdatertdato: 2009-06-17 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Ukens vin er en av slagerne nå på forsommeren. Den siste årgangen av Laroche Chablis er en frisk og lettdrikkelig hvitvin som bør nytes avkjølt.
Vinen passer fint til en aperitiff eller som følge til lette retter av skalldyr og fisk. Selv om vinen er ung og tørr, så kjennes den frisk og god ut uten for mye frysing bak ørene.
Når jeg prøvde denne vinen så sammenlignet vi den mot 2005 årgangen. Og selv om det var mer smak i den eldre vinen så syns jeg at den nyeste er absolutt ett godt kjøp. Den er heller ikke så dyr som mange av chabliene.

Om chablis

Chablis er den tørre, elegante hvitvinen som mange nordmenn har ett forhold til.
Chablis er noe en gjerne forbinder med skalldyr, og varme sommerdager på terrassen. Chablis kan drikkes alene som en terrassevin eller sammen med mat som skalldyr og fisk. Passer veldig godt til østers og det har sin forklaring i det mineralpreget som chablis ofte har, og østers har det samme. Jordsmonnet i Chablis er forstenet sjøbunn. Jordsmonnet består derfor av en blanding kalk og leire. Dette sørger for nok vann til plantene og samtidig at vinen får litt mineralkarakter.
Laroche Chablis er fremstilt av 100 % Chardonnay druer og er ikke lagret på fat.
Chablis området ligger under Burgund.

De forskjellige kvalitetene
Chablis koster og det er strenge regler for klassifiseringen av chablis

Petit Chablis
Den rimeligste typen Chablis. Produsert av druer fra yngre vinstokker, og er gjerne dyrket på bakketopper eller nede i dalbunnen.

Standard Chablis
Hovedandelen av vin fra Chablis ligger i denne kategorien. Vin dyrket i nedre eller midtre del av sørvendte åskammer. Her finner vi ofte mer av mineralpreget, som er blant kjennetegnene ved vin fra Chablis.

Chablis Premier Cru
Dyrkes på begge sider av elven Serein, de fleste på felt som vender enten sørøst eller sørvest. Som regel litt fyldigere enn de rimeligere typene. Premier Cru betyr førstevekst, men innebærer de nest beste vinmarkene.

Chablis Grand Cru
Kun vin fra ett lite område får tilhøre denne kategorien. Dette regnes som kremen av vin fra Chablis.

Om Laroche

Vinhuset Laroche ligger i hjertet av Chablis og deres vintradisjoner går 5 generasjoner tilbake til 1850. Det er Michel Laroche som idag styrer bedriften.
Michel Laroche mener bestemt at den beste vinen kun kan lages ved bruk av de beste druene. han jobber i takt med naturen, sverger til lav avkastning og naturlig økologi for å produsere den ypperste kvalitet av moden frukt som er karakteristisk for vingården.
Skrukork
Michel er og hellig overbevist at skrukork er fremtiden, ikke bare for egne viner men all lagringsvin. Ved bruk av vanlig kork blir det ofte 10 % feilvare og det kan ikke aksepteres mener Michel, da de fleste feil spores tilbake til korken.
Derfor er det ikke tilfeldig at Michel laroche var den første som tappet sine Premier cru og Grand Cru viner på flasker med skrukork, en praksis som fler og fler produsenter tar opp over hele verden.
Verdensomspennende
Interessen for vin strekker seg langt utover chablis distriktet. I 1995 kjøpte han eiendommen Mas la Chevaliere i Beziers i Languedoc, deretter Vina Punto Alto i området Casablanca i Chili i 2001 og i 2005 eiendommen L'Avenir i Stellenbosch i Sør Afrika. Alle disse eiendommene produserer og kvalitetsvin av forskjellige typer.

Smak og behag

Navn: Laroche Chablis 2008
Pris: 159,90 kroner (75 cl.) 374,90 kroner (200 cl.)
Land/distrikt: Frankrike/Chablis
Produsent: Domaine Laroche
Polnummer: 6680 (distriktssortiment)
Druer: 100% chardonnay
Vurdering: Lys strågul vin med grønnskjær. Frisk duft med mineralsk preg og aroma av eple og sitrus. Frisk smak med lang ettersmak. Helt tørr.
Passer til: Perfekt som aperitiff, til skalldyr, lette fiskeretter, østers og sushi. Også på terrassen.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1631Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.