Laster opp med egg til jul


Oppdatertdato: 2009-12-18 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Prior


Oslo (NW): Adventstiden er travel for norske verpehøns. Forbruket av egg går bratt oppover når det bakes og lages julemat i de tusen hjem, særlig den siste uka før julaften.
– I desember spiser vi rundt regnet 20 egg hver, og det er cirka 20 prosent mer enn i en gjennomsnittsmåned, sier direktør Astrid Pladsen i Nortura.
Men juleøkningen i eggsalget starter senere på året enn det som var vanlig før, ifølge statistikken fra Prior.

– Salget øker uke for uke fram mot julaften. Det har nok sammenheng med at moderne familier starter julesjauen senere enn generasjonen før dem. Det er mye som gjøres unna i siste liten, sier Astrid Pladsen.
Den siste uka av julestria er eggsalget 50 prosent høyere enn i en gjennomsnittlig uke.

Små og store

Det kan være en utfordring å skaffe nok egg når etterspørselen stiger så mye som i jula.

– Takten i verpingen er jo den samme, men vi greier å tilby mer enn vanlig ved å framskynde innhentingen hos produsentene og å utnytte alle eggstørrelser, sier Astrid Pladsen.
Ellers i året går de minste Prior-eggene stort sett til industriell bearbeiding og brukes som ingrediens i mange slags dagligvarer.

– I desember går også disse eggene unna i butikken, sier Astrid Pladsen.
Mange av eggene går i bakerbollen, men mye av økningen skyldes også at eggretter brukes mye til lange frokoster og lunsjer i jula, ifølge direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Lager eggerøre

– Eggerøre er for eksempel veldig populært på enhver brunsj og julebuffé. Fatet blir alltid tomt, nesten uansett hvor mye man lager. Dessuten går det masse egg til juledesserter som hjemmelaget karamellpudding, sier Åse Kringlebotn.
Holdbarhetsdatoen på pakken trenger man ikke bekymre seg over, mener hun. Egg holder seg lenge når de lagres kjølig, så det er ikke farlig å kjøpe inn rikelig.

– Men når de skal brukes bør de være temperert, og ikke tas rett fra kjøleskapet. La dem gjerne ligge i romtemperatur over natten. Da kommer de gode egenskapene bedre fram, blant annet får du større volum ved pisking. Dessuten er jo en bolle med egg på kjøkkenbordet bare dekorativt, sier Åse Kringlebotn.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1791Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.