Lavere og tynnere barn uten melk i kosten


Oppdatertdato: 2009-11-09 Tema: Melkeallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Barn med melkeallergi eller intoleranse mot melk trenger et godt alternativ til melk, slik at de sikrer inntaket av alle næringsstoffene de ellers hadde fått fra melk.
Uten melk i kosten, risikerer barn å bli både lavere og tynnere enn sine jevngamle som tåler melk. En norsk studie konkluderer med at det kan være skadelig for barnekosten å fjerne melk og meieriprodukter uten å vite hvordan de skal erstattes på en forsvarlig måte.

For lite energi og næringsstoffer

Forsker og lege Merete Eggesbø ved Folkehelsa og klinisk ernæringsfysiolog Christine Henriksen har studert effekten av et melkefritt kosthold på en gruppe barn. Seks av ti undersøkte 2-åringer som fikk et helt melkefritt kosthold, var lavere enn forventet. Grunnen til dette kan være at barna både fikk for lite energi og næringsstoffer, særlig protein og kalsium, så lite at kroppen måtte ”rasjonere” og dermed sette veksten på hold en stund. I en normalgruppe vil bare ett av ti barn være så korte, så funnet er alarmerende.

Grundige undersøkelser

Forskerne fulgte 103 barn fra de ble født til de fylte 2 ½ år. Kosten til barna ble registrert ved spørreskjema hvert halvår. De barna som rapporterte reaksjoner på egg eller melk, ble innkalt til nærmere undersøkelser, som blant annet omfattet allergitester, matprovokasjoner og måling av vekt og høyde.

Omtrent 6 % av barna reagerte på melk

11,9 % av foreldrene mente at deres barn reagerte på melk eller hadde reagert på melk en gang. Omtrent halvparten av disse fikk bekreftet sin mistanke i undersøkelsen. Tallene fra studien antyder at melkeallergi forekommer relativt ofte hos barn, selv der foreldrene ikke mistenkte sykdommen. Underrapportering er derfor også et problem.

Heldigvis for flesteparten av barna i studien (80%), vokste de av seg melkeallergien før 2 ½ års alder. Før skolealder vil sannsynligvis enda flere vokse av seg allergien mot melk.

Ikke bare, bare å kutte ut melken!

Når det er konstatert melkeallergi eller –intoleranse, er det viktig å få hjelp til å sette sammen et kosthold som ender opp med det samme næringsinnholdet som det ville ha hatt med melk og melkeprodukter. Det er ikke lett å få dette til på egen hånd, og dette kan forklare hvorfor man ser at barn som ikke har fått tilstrekkelig hjelp til å sette sammen kosten, risikerer å bli lavere og tynnere enn sine jevnaldrende. Flere foreldre kutter i tillegg ut melk og/eller andre matvarer uten at det er konstatert en allergi/intoleranse, og også uten å konsultere lege.

Bruk en god erstatning

Mange foreldre ønsker å sette sammen kostholdet selv, og ernæringsfysiologer ser at det er et stort problem at folk tror det er ufarlig å droppe melk. Hvis man ikke vet hva man skal erstatte melken med, kan det få alvorlige konsekvenser for helsa. Det finnes gode melkeerstatninger å få på apoteket, og dette får man på blå resept ved påvist allergi. Problemet er at mange ikke er flinke nok til å bruke melkeerstatningen, og at barna får saft isteden. På skiven serveres de syltetøy isteden for ost.
Resultatet blir et søtere, men mindre næringsrikt kosthold.

Foreldre til barn med melkeallergi eller –intoleranse må gi barnet melkeerstatning i alle de situasjonene der de ellers ville gitt vanlig melk til et friskt barn, inklusive når de baker, lager sauser, supper, kakao etc. Til brødmåltidene kan barna enten få melkeerstatning eller vann. Med vann i glasset orker de kanskje en halv skive ekstra med næringsrikt pålegg på. Ta melkens plass i det norske kostholdet på alvor – og erstatt den med noe næringsrikt dersom den må kuttes ut!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1749
Grillmat.Brownies.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.