Lefser til jul!


Oppdatertdato: 2011-12-12 Tema: Lefse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no Knut Pettersen


Lefser til jul ble mye brukt før i tiden. Men det er fortsatt mange som lager lefser, og jeg ser at mange av mine lefseoppskrifter er mye brukt.
Og nå er det greie små takker å få kjøpt, så da skal det ikke være redskapen det kommer an på. Det trenger heller ikke være kunnskapen, for det er ikke nødvendig å bake de syltynne lefsene, man kommer langt med litt tykkere lefser som kan være like gode.
Her er en samling av favoritter fra dere.

Mørlefse fra Kåfjord

Ca 250 gr margarin myk
Ca 250 gr sirup
2,5 dl rømme
2 kopp(er) melk
3 ss hjortesalt siktes sammen med hvetemel
hvetemel til passe deig
2 kopp(er) sukker

Margarin og sukker røres hvitt først. Så blandes det andre i. Mel til deigen er passe seig for kjevling. Bak ut lefser på 0,5 cm tykke og 20 cm i diameter. Stek og avkjøl under klede. Bruke takke eller plate i stekeovn

Vestlandslefse

Ca 1,5 kg hvetemel,
0,5 liter seterrømme,
0,5 liter kulturmelk,
3 dl sukker,
2 stk egg
2 ts natron

Bland sammen det tørre, og pisk sammen egg, melk og rømme. Kna deigen godt og sett den kaldt en stund. Del deigen i emner og kjevle ut tynne lefser. Dekk lefsene med et klede så de holder seg myke etter steking. Når de er kalde, smøres de med smør, sukker og kanel.

Tynnlefse

2,5 kopp(er) poteter
1 kopp(er) smør, smeltet
1 kopp(er) melk
2 ts bakepulver
mel til passe deig

Mal nykokte poteter. Ha i smeltet smør og melk. Bland bakepulver i litt av melet og elt inn resten til passe deig. Kjevl ut til en tynn leiv og stek fort på sterk varme. Leiven skal bare være nede på takka et øyeblikk.

Møsbrømlefse med duppe

gir ca 40 lefser

2 ss smør
2 ss sirup, lys
1 liter kulturmelk
2 ss sukker
1 ss hornsalt
1 kg hvetemel
250 gr byggmel
250 gr hvete, fin sammalt

Smurning, primduppen:
500 gr raspet mysost
5 dl melk
Ca 1,5 dl kulturmelk
hvetemel
sirup
rømme
smeltet smør

Smelt smøret og tilsett sirupen. Ha blandingen i melken. Bland i alt det tørre og tilsett. Del deigen i 40 emner, og kjevle ut tynne lefser med en gang.
Stek lefsene på den ene siden over sterk varme. Legg dem oppå hverandre, med klede over og press. Avkjøl. Lefsene legges på takken.
Lag primduppen ved å smelte mysost i melken. Visp i kulturmelk og jevn med hvetemel.
Lefsene legges på takken. Primduppen smøres utover hele flaten. Ha på en klatt seterrømme og litt smeltet smør. Brett først inn en tredjedel, deretter brettes venstre side inn en tredjedel og så høyre side, slik at brettene går litt over hverandre, uten å dekke helt.

Hardangerlefse

Gir ca 30 lefser

1 liter kefir
250 gr margarin
2 kopp(er) sukker
2 kg hvetemel
2 ss hjortesalt

Kling:
750 gr margarin eller smør
1 pakke melis
1 beger lettrømme
kanel eller vaniljesukker etter smak

Varm melken litt, ha i myk margarin (noe smeltet). Bland sukker, mel og hjortesalt og ha det i. Elt forsiktig til jevn deig. Bak ut og stek på middels varm takke. Lite på første siden og litt mer på den andre.
Det skal bli lyse brune prikker. Legg de på hverandre med klede over etter hvert så de holder seg myke. Når de er kalde, smør på kling og brett de i to, og skjær i spisser.

Lefse fra Rogaland

Gir ca 12-15 lefser

1 liter helmelk
1,5 dl sukker
250 gr smør
1 kg hvetemel

Kok opp melk, smør og sukker. Dette røres så inn med melet i en bolle. Elt til en jevn deig og sett kaldt.
Del opp i 12-15 emner. Kjevle tynt ut og stek på begge sider på varm takke. Bruk rutekjevle. Brett de så sammen og oppbevar i fuktig klede.
Server med smør og sukker eller ost.

Lefse vanlig

Gir ca 20 lefser

5 dl melk
250 gr smør
2,5 dl rømme
Ca 750 gr hvetemel

Kok opp smør og melk. Rør i rømmen og tilsett 500 g mel. Rør til deigen blir en klump i bollen. Dekk med klede. Elt så inn mer mel hvis nødvendig og del opp i ca 20 emner. Eltes godt til de er fine og sprekkfrie. Kjevle dem tynt ut og stek på takke pent brunflekkede på begge sider.
Serveres med smør og sukker.

Lefsekling fra Telemark

5 dl melk
45 gr margarin
500 gr hvetemel
mel til utbaking

Kok opp melken med margarin. Lag en stor fordypning i melet, og slå den kokende melken i fordypningen. Rør det hele raskt sammen til en tykk grøt. Dekk grøten godt til, og la den stå kjølig til neste dag.
Kna inn melet til det blir en smidig deig. Del deigen i emner som kjevles tynne som flatbrød. Stek leivene på middels varm takke med den siden som er kjevlet, ned. Dette er lefsens rettside.
Dynk leiven med litt lunkent vann straks den er kommet på takken. Stek leivene til de er gjennomstekte og lyse, og de har små, gulbrune blærer. Snu ofte. De ferdigstekte leivene skal være sprø.
Oppbevar lefsene mørkt og kjølig. De er holdbare.
Lefsene må bløtes og smøres før de serveres. Bruk smør og sukker hvis de skal serveres til kaffe, men med bare smør hvis de skal brukes til rakfisk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2036
Grillmat.singelmat.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.