
Sommerens grønnsaker kan gjerne grilles, i folie eller på spyd, alene eller sammen med andre ingredienser. (Er det riktig dårlig vær kan foliepakkene bakes i ovnen.) De setter en fin smak på middagen og det er enkelt å tilberede.
Foliebakte grønnsaker
Paprika, fenikkel, løk, gulrøtter, neper, aubergine, sellerirot og squash, for å nevne noen, bør skjæres i strimler, blomkål og brokkoli i små buketter før de blandes og pakkes inn i folie med friske urter og gjerne en liten smørklatt. Det er en fordel å smøre folien med litt olje først så ikke grønnsakene fester seg til folien. Pakkene grilles til grønnsakene er møre, ca. 10-15 minutter alt etter hvor store bitene er og hvor varm grillen er. I ovnen bør de bakes på 200 grader i ca 10-12 minutter. Ikke lag for store ”pakker”. Hvorfor ikke lage en pakke til hver? Grønnsakene smaker ekstra godt med nykvernet pepper og nyrevet parmesanost på. Finhakket chili og frisk ingefær er en annen god variant.
Har du tålmodighet, bak grønnsakene hele
Bakt løk er en delikatesse i seg selv. Rens løken og skjær et kryss i toppen. Legg over en smørklatt, eller hell over en skvett hvitvin eller rødvin og ha i tillegg i en frisk rosmarinkvist før folien pakkes til. Løkpakkene legges over på grillen. Beregn 15-20 min. grilltid. Løken kan evt. deles i båter. Det forkorter grilltiden.
Mais kan bakes i sin egen emballasje; løsne bladene øverst og ha en smørklatt på. Legg bladene på plass igjen. Grill maisen med bladene på.
Hel paprika gnies inn med valnøttolje og grilles til den er myk og fin i konsistensen.
Grønnsaker på spyd
Bruker du trepinner må disse legges litt i vann før de brukes. Dette for å hindre at de tar fyr.
Skjær grønnsaker som squash, paprika og aubergine i terninger. Sjampinjong kan være hel. Store sopper kan deles. Mais skjæres i skiver. Små nypoteter vaskes og kokes knapt møre i vann med salt. Sjalottløk kan også forkokes. Tre alt på spyd. Du kan blande grønnsaker i like store biter, på samme spyd eller du kan lage egne spyd for hvert slag. Da er du sikker på at alt blir ferdig samtidig. Pensle spydene med grillolje eller valnøttolje med finhakket hvitløk og persille.
Tips:
Pensle grønnsaksspyd av squash og aubergine med pesto ca. 30 minutter før du skal grille. Grill de på folie. Pestoen gir en nydelig smak til grillede grønnsaker.
Potet og småløk på spyd
4 porsjoner
12 nypoteter
10 små løk eller båter av buntløk
olje til pensling
salt
pepper
4 spyd
Nypoteter vaskes og kokes knapt møre. Tres på grillspyd sammen med løk. Grilles til de får en fin farge. Serveres alene eller sammen med grillet kjøtt eller fisk.
Foliebakt laks på en seng av fennikel
4 porsjoner
1 fennikel i tynne skiver
1/2 løk i strimler
2 fedd hvitløk, knust
1 ss smør
1 ss sitronsaft
hakket koriander
Små fiskestykker av laks legges på toppen (annen fisk kan brukes). Pakkes i folie, grilles i ca. 15 minutter.
Squashkubber med bacon
4 porsjoner
1 squash i kubber
4 baconskiver
1 paprika i terninger
salt og pepper
Rull baconskiver rundt squashkubbene. Tre disse på et spyd sammen med paprika. Grilles til de får en gylden farge.
Mais, sjampinjong og paprika
4 porsjoner
1 mais i skiver
1 paprika i terninger
100 g sjampinjong
olje til pensling
nykvernet pepper
Tres på spyd og grilles.
Tones grill blanding
4 porsjoner
1 squash i strimler
2 stk vårløk i biter
2 neper i båter
½ aubergine i strimler
1 gulrot i strimler
1 hakket chili
2 knuste hvitløk
smør til baking
Smør olje på folie. Bland grønnsakene og legg de i folien med en smørklatt. Grill til grønnsakene er møre. Pass på at de ikke blir brente.
Pesto
ca. 1 dl frisk basilikum
2 båt hvitløk
30 g pinjekjerner eller mandler
6 ss olivenolje
Kjør alle ingrediensene til pestoen, unntatt oljen, i en foodprocessor eller hurtigmikser.
La maskinen gå mens oljen tilsettes i en tynn stråle.
TIPS: Pestoen kan også lages av soltørkede tomater. Bytt da ut basilikum med soltørkede tomater i olje (1 dl basilikum = 50 g tomater).
En forfriskende dessert
½ ananas i terninger
½ cantaloupe melon i terninger
5 jordbær
1 kiwi i terninger
Tre frukten på pinner og server i glass. Dekorativt og morsomt. Flott å bruke dette som borddekorasjon.
Grillet søtpotet med pinjekjerner
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.07.2012Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g søtpotet
6 dl appelsinjuice
1 ss olje til pensling
40 g pinjekjerner
½ ts salt
4 ss olivenolje
2 ss finhakket frisk estragon
Prøv grillet søtpotet med pinjekjerner som tilbehør neste gang du griller. Søtpoteten har en intens guloransje farge, og en fin sødme som gir retten karakter.Fremgangsmåte
1. Skjær søtpotet i 2 cm tykke skiver. Legg skivene i en kjele, hell appelsinjuice over, og ha på vann slik at det dekker potetene. Kok i fem minutter.
2. Rist pinjekjerner i en tørr panne. Krydre med salt.
3. Ta potetskiver opp av vannet, tørk dem lett. Pensle potetene med olje, og grill i to minutter på hver side.
4. Legg potetskivene på fat, dryss olje, pinjekjerner og estragon over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet gresk salat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.07.2017Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk tomat
1 stk slangeagurk
2 stk avocado
1 stk løk
100 g fetaost i biter
12 stk grønne oliven
2 ss olivenolje
grovt salt og pepper etter smak
Gresk salat med agurk, tomat, løk, oliven og fetaost er alltid populært. Men hvorfor ikke prøve en ny variant. Pakk salaten inn i folie og legg den på grillen til osten har smeltet. Smaken på grønnsakene kommer godt frem etter en runde med varmebehandling. Har du ikke grill, kan du putte pakken i ovnen på 200°C i ca. 15 minutter.Fremgangsmåte
Skrell slangeagurken, og del alle grønnsakene i store biter.
Pensle et ark med tykk stekefolie med litt olivenolje og pakk inn grønnsakene og osten i enten en stor pakke eller i 4 porsjonspakker.
La pakken(e) grille i ca. 10 minutter.
Krydre med litt grovt salt og pepper, og server enten som en selvstendig rett eller som tilbehør til annen grillmat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
86,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillede gulerøtter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.06.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
4 stk gulrot
80 g pekannøtter
0,5 stk sitron
1 ss olivenolje
0,5 ts sukker, brunt
salt
Grillede gulrøtter med pekannøtter er et spennende og velsmakende tilbehør som passer perfekt til sjømat.Fremgangsmåte
Skjær gulrøttene i staver. Legg dem i en grillform eller på smurt grillfolie sammen med grovhakkede pekannøtter.
Riv skallet og press saften av sitronen og bland med gulrøttene.
Drypp over olivenolje og dryss over brunt sukker og litt salt.
Sett formen på grillen, legg på lokk og grill ca. 15 minutter, eller til gulrøttene blir gylne og knapt møre.
Server gulrøttene til grillet sjømat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
179,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:315