Lett å lage festmat under høstjakten


Oppdatertdato: 2010-11-16 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Du trenger verken avansert utstyr eller fullført kokkeskole for å lage gourmetmat på jakt. Gode råvarer og god drikke gjør mesteparten av jobben.
Høst er tid for jakt og for mange årets store sosiale høydepunkt. Det er umulig å garantere felte dyr, men litt planlegging er alt som skal til for at samlingen rundt gryta uansett blir en fest. Med de riktige råvarene kan du lett imponere resten av laget, uten å trenge verken god tid eller et fullutrustet kjøkken.

Passer skogen og årstiden


Niclas Tuomela, vinspesialist og matentusiast har i mange år holdt kurs om hvordan du skal kombinere mat og vin. Han har satt sammen en meny, der kriteriene var at det skulle være raskt og enkelt å tilberede, kreve lite utstyr – og aller viktigst – smake godt etter en lang dag ute.
Rettene kan selvfølgelig også lages ved bålet.

– Gode jegere fortjener god mat. Men etter en slitsom dag er det ingen som vil bruke flere timer ved grytene. Derfor har jeg valgt ut noe som er lett å lage, og ikke krever at du må raide masse spesialbutikker og pakke med deg en ekstra sekk bare fordi du vil nyte et godt måltid. Dessuten er dette mat og vin som passer skogen og årstiden, sier Niclas Tuomela.

Velg riktig vin

Tuomelas første rett er en klassisk kjøttgryte der du kan bruke høyrygg eller annet godt kokekjøtt, blandet med sterk spansk pølse, løk, sopp, mange andre grønnsaker og rødvin.

– Dette er en skikkelig rødvinsrett som krever en fyldig vin med mye tanniner. Et godt forslag er 2007 Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon som har en lekker CASSIS frukt med hint av brent kaffe og sjokolade som blander seg fint med smaken fra chorizoen. I bakgrunnen finnes en skikkelig tannin-struktur som hjelper til med å framheve opplevelsen av gryta, sier Niclas Tuomela.
Den andre retten han har plukket ut er grillet, marinert laks på toast og kantarellstuing. Lagd på et øyeblikk, og ingrediensene får plass i topprommet i sekken.

– Her kan man gå to veier. Velger du hvitvin trenger du en fyldigere vin med en viss fatkarakter for at den skal klare å håndtere maten på beste måte, for eksempel en Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay. De litt brente tonene fra fatet vil blande seg fint med kantarellene og laksen som har en viss fedme i konsistensen, og syren i vinen gjør retten friskere. Velger du rødt bør du ta en litt lettere variant som ikke overdøver maten. Wolf Blass Eaglehawk Shiraz har en ungdommelig bærsmak med både tanniner og fruktsyre, sier Niclas Tuomela.
God jakt og god appetitt!

Villmarksgourmet på 1-2-3

Klassisk kjøttgryte med chorizo (for 4 personer)

600 gram Høyrygg (eller annet godt kokekjøtt)
300 gram Chorizo
100 gram hvite bønner
Litt olivenolje
1 1/2 rosmarin 2 hvitløksfedd
6 dl oksekraft, eller et par buljongterninger og 6 dl vann
5 dl rødvin (Gjerne en fyldig og fruktig, for eksempel Rosemount Shiraz)
6 sjalottløk
15 sjampinjong
2 spiseskjeer tomatpuré
2 lagerblad

Salt & svartpepper
10 poteter

Slik gjør du:
Brun kjøtt, chorizo og tomatpuré, tilsett vin, oksekraft/buljong og krydder og la det koke i 20 minutter. Tilsett alle grønnsakene og la det koke i 20 minutter til, servér med en klatt créme fraiche.

Timianmarinert laks på kantarelltoast (for 4 personer)

4 laksefiléter
400 gram ferske kantareller
1 boks fløte
2 sjalottløk
1 brød, helst surdeig

4 kvister persille
2 kvister timian
Olivenolje
1 sitron
Salt og pepper

Slik gjør du:
Del og rens kantarellene. Finhakk sjalottløken.
Stek soppen på høy varme med litt salt og pepper.
Tilsett løk og hakket persille, hell på fløten og la det koke samme til en stuing.
Skjær laksen i 1 cm tykke skiver. Legg den på et stykke aluminiumsfolie og hell over litt olivenolje, timian, salt og pepper og litt sitronsaft. Pakk folien til en tett pakke og legg den på grillen i ca tre minutter.
Skjær brødet i skiver, legg på soppstuingen og topp med laksekivene. Dette er en universell rett som passer både til rød og hvit vin. Velger du hvitt, ta en litt kraftigere lagret på fat.

Vintips:
Klassisk kjøttgryte: Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon
Timianmarinert laks: Rød: Wolf Blass Eaglehawk Shiraz. Hvit: Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2027
Grillmat.Kina.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.