Lett påskelam


Oppdatertdato: 2013-03-26 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Studio Dreyer Hensley


Lam hører påsken til. Det smakfulle kjøttet trenger verken forårsake lange timer på kjøkkenet eller legge seg på sidebena. Du kan kose deg i hytteveggen eller i skisporet, mens påskematen nærmest lager seg selv.
For tradisjonsrike nordmenn er påsken nødt til å inneholde enkelte ting. Lam er en av dem. Samtidig forbinder vi påskens lammemåltid med mye jobb og store mengder kalorier. Slik trenger det ikke være.

– Lam kan tilbredes på mange måter, og slett ikke alle krever mye tid eller hardt arbeid. Fordi påsken først og fremst betyr en etterlengtet ferie for mange, synes vi at den også bør nytes deretter. Du kan få både spennende og smakfulle lammeretter selv om du ikke ønsker å stå over grytene i timevis, sier Knut Munthe Olsen, informasjonskonsulent og kokk ved Opplysningskontoret for kjøtt. Han foreslår blant annet lammegryte, grillet lammekjøtt og linsesuppe med lam som alternativer til den tradisjonelle lammesteken med fløtegratinerte poteter.

Viktig tilbehør

Jeanette Roede, direktør i Grete Roede, forteller at lammekjøtt ligger omtrent midt på treet når det gjelder kaloriinnhold.
– Lammekjøttet i seg selv er absolutt ikke det verste man kan spise med tanke på vekten. Hvor kaloririkt lammemåltidet er, kommer helt an på hva slags lammekjøtt du velger og, ikke minst, hva du serverer ved siden av, sier hun. Det er nettopp de gratinerte potetene og fløtesausen som vanligvis får påskemåltidet til å bli så kaloririkt.
– En grønn salat, kokte bønner eller brokkoli gjør lammemåltidet friskere. Du kan også bake rotgrønnsaker og poteter i ovnen eller spise ris til. Lammekjøttet og krydderet er dessuten så smakfullt i seg selv at man slett ikke trenger en fløtebasert saus til, sier Roede. Velg heller en saftig og mager sjysaus, det gir god og saftig smak.

Heller lam enn egg

Både Roede og Munthe Olsen mener likevel at man på selve påskeaften bør unne seg noen ekstra kalorier.
– Man har fortjent et festmåltid i løpet av påsken. Det er ferie og det er også en uke da man kanskje beveger seg mer enn ellers. Men la de ekstra kaloriene heller komme fra et smakfullt måltid enn fra mumsing av marsipan og sjokoladeegg. Det får man mye mer livskvalitet igjen for, sier Roede.

>Opplysningskontoret for kjøtt anbefaler i påsken:

Skjærtorsdag, første fridag i påsken. La oss bruke den til noe annet enn mange timer på kjøkkenet. En god gryte som skal småkoke en stund er tingen.

Irish stew

Dette er en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere.

6 porsjoner

1 ½ kg lammebog i skiver
1 stk. hodekål
8 stk. potet
1 stk. knollselleri (sellerirot)
2 stk. gulrot
4 stk. løk
6 dl vann
1 ½ ts salt
1 stk. laurbærblad
1 ts pepper
2 ss finhakket persille

1. Rens kålen og skjær 3-5 cm store stykker. Dersom bogskivene er store, deler du dem i to.
2. Skrell poteter, knollselleri og gulrot og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp.
3. Fjern skummet og ha i laurbærbladet og litt salt. La det småkoke i minst én time. Smak til med salt og pepper.
4. Dryss litt hakket persille over hver porsjon før servering i dype skåler.

Server gjerne flatbrød eller brød til.

Langfredag har vi bestemt oss for at det blir fint vær og grilling. Lammelår i skiver har mye god smak og magert kjøtt.

Grillet lammelår i skiver

For de som synes hele lammesteken er i meste laget, er lammelår i skiver et flott alternativ. Lettvint og raskt å grille.

4 porsjoner

1 kg lammeskiver av lår, 2-3 cm tykke
2 ss olje til pensling
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket rosmarin

1. Pensle lammeskivene med olje.
2. Dryss over salt, pepper og rosmarin.
3. Grill lammeskivene ca. 10 minutter på hver side

Serveres med frisk salat og bakte poteter eller grillede tomater og potetsalat.

Påskeaften kommer vi ikke utenom den klassiske lammesteken med rosmarin og hvitløk.

Klassisk lammestek

Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer for å sjekke når steken er akkurat passe stekt. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!

6 porsjoner

1 stk. lammelår ca. à 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilk frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
3 båt hvitløk
1 stk. løk i båter
3 stk. gulrot
ca. 1 l vann

Saus:
ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt

1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca 1 liter vann.
3. Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.
4. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.

Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter/ stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

1. påskedag bruker vi restene av lammesteken i en pakistanskinspirert linsesuppe med koriander.

Linsesuppe med lam og koriander

Supper er lett å lage og de kan varieres i det uendelige. Gode supper er deilig mat! Linser er ganske ukjent for mange nordmenn! Linser er svært proteinrike, veldig billige og kjempegode. De kommer i mange farger, og med ulike smaksnyanser. Linsesuppe med lam og koriander varmer magen på en kald vinterdag. Om sommeren er linsesuppen kosemat for lyse kvelder.

4 porsjoner

300 g strimlet benfritt lammekjøtt
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
1 ts malt cummin
1 ss soyaolje
1 stk. løk
1 båt hvitløk
20 g frisk ingefær
1 ts chilipasta (sambal oelek)
4 dl grønne linser ferdig utbløtt
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 l vann
4 ss hakket frisk koriander
4 ss hakket frisk mynte

1. Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn kummin, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter. Brun det raskt i varm gryte med olje. Ta ut kjøttet.
2. Finhakk løk, hvitløk og ingefær fres videre i gryta ett minutt. Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.
3. Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med koriander og mynte.

Server med brød.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:381
Norsk mat.Kina.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.