Lettvint og smakfullt: Sommermat-variasjoner


Oppdatertdato: 2003-08-06 Tema: Sommer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisa Westgaard og Alf Børjesson


Selv om vi har all verdens tid nå om sommeren, er det likevel altfor galt å tilbringe de dyrbare sommertimene innendørs. Før vi vet ordet av det er nemmelig sommeren over. Sommermaten bør derfor være lettlaget, og egnet for servering på terrassen eller i hagen.

Det er mye kos med grillmaten, men det er ikke til å stikke under en stol at det blir mye venting. Først må man vente til grillen er varm, og deretter må man vente på en ledig plass på grillen eller på at kjøttstykket skal bli gjennomstekt.

På riktig varme sommerdager smaker det best med kald mat, som for eksempel grillet kylling med en fargerik salat og nystekte baguetter eller en ferdig blandet lunsjsalat som man kan ta med ut på tur. Lefse med smør og kyllingkjøtt får ofte barna til å spise godt.

Svenskene har tradisjon for å spise smörgåstårta, noe vi er nesten ukjente med her i landet. Og det er synd, for du verden hvor mye godt man kan fylle i en smörgåstårta! Egg- og skalldyrsalat, waldorfsalat/røkt kalkunpålegg, egg- og tunfisksalat eller egg- og kaviarkrem er gode alternativer til fyll.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt foreslår et vidt spekter av sommermat-variasjoner, både varme og kalde retter og et par tips til hva man kan servere til kaffen:

Karibisk kylling borracho
(4 porsjoner)

4 kyllingfileter
1 1/2 ss smør og 1 1/2 ss sukker

Sur-søt marinade med rom:
1/2 dl hvit rom
2 ss presset lime
2 ss flytende honning
litt finhakket, fersk chilipepper

Kokosris:
3 dl ris
2 dl vann
2 dl kokosmelk

Kokossaus:
2 dl hønsebuljong
2 dl hermetisk kokosmelk, evt. kremfløte
1 ss soyasaus
salt og hvit pepper
en skvett hvit rom

1 mango
1 ananas

Bland alle ingrediensene til marinaden, og ha kyllingfileter og marinade i en plastpose. La filetene marinere et par timer eller over natten.

Kok ris i halvparten vann og halvparten kokosmelk.

Smelt smør i en panne og rør inn sukkeret til det smelter. Ta filetene opp av marinaden og stek dem i blandingen 3-4 minutter på hver side. Ta opp filetene og hold dem varme.

Hell buljong og kokosmelk i pannen og kok opp. Smak til med salt, soyasaus, pepper og en "skvett" hvit rom. Server karibiske kyllingfileter med mango, ananas, kokossaus og kokosris.

Pasta penne med pesto og kylling
(4 personer)

300 g pastarør (pasta penne)
4 kyllingfileter
½ ts salt
¼ ts pepper
3 ss pesto
¾ dl kremfløte
50 g parmesan
noen topper frisk basilikum

Kok pastaen som anvist på pakken. Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Stek dem raskt i litt olje i en panne eller wok til de er hvite rundt det hele. Ha på salt, pepper og ferdigkjøpt pesto. Hell fra vannet på pastaen og ha den i pannen sammen med kjøttet. Tilsett fløte og rør alt godt sammen. Smak til retten med eventuelt mer salt, pepper eller pesto. Server retten med revet parmesan og frisk basilikum på toppen.

Terteskjell med kylling
(4 personer)

Kjøtt av 1 grillet kylling
8 terteskjell

Grønnsaker:
1 rødløk
1 bunt brokkoli
3 gulrøtter
1 sikorisalat (endivie)
2 vårløk, evt. litt finsnittet purre
8-10 babymais

Lys saus med basilikum:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl hønsebuljong (vann + terning)
1 dl fløte
1/2 ss hakket, frisk basilikum, evt. persille
salt og pepper
evt. litt sitronsaft

Smelt smør i en kjele og rør inn melet. Spe med hønsebuljong til en klumpfri saus. Tilsett fløte og basilikum. Smak til med salt og pepper. Skjær kyllingkjøttet i passe store biter og ha det i sausen.

Del opp grønnsakene i passe store biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Varm terteskjellene i stekeovnen etter anvisning på pakken. Fyll skjellene med stuingen og server straks.

Lunsjsalat med tunfisk og egg

6 egg
4 poteter
2 bokser tunfisk i olje
1 løk
1 grønn paprika
1 rød paprika
2-3 tomater
100 g sjampinjong
2 ss eddik
salt og pepper etter smak

Kok eggene i 6-8 minutter til de er "smilende". Det vil si at hviten er fast, mens plommen fortsatt er litt bløt. Da er eggeplommen gul og fin. Kok nye poteter eller bruk rester. Skrell dem, og skjær dem i terninger. Ha potetterningene i en bolle sammen med tunfisk. La gjerne oljen være med. Det blir god dressing. Finhakk løken. Del paprika og tomater opp i passe store biter. Skjær sjampinjongene i grove biter og stek dem lett. Bland alt lett sammen. Smak til med eddik, salt, pepper og eventuelt litt olje. Server med brød ved siden av.

Smörgåstårta med egg- og skalldyrsalat
(6 personer)

2 formloff
1 dl melk til dynking

Egg- og skalldyrsalat:
4 egg
1 pk majones (165 g)
2 dl lettrømme
250 g crabsticks
170 g pillede reker
2 ss finhakket dill
ca. 2 ss sitronsaft
ca. ½ ts salt
ca. ¼ ts pepper

Pynt:
2 dl kremfløte
4 egg
½ agurk
1 pk dill
1 sitron

Kok egg til både egg- og skalldyrsalat og pynt i 10 minutter til de er hardkokte. Avkjøl eggene i kaldt vann.

Rør sammen majones og rømme. Skrell eggene. Del fire av eggene begge veier på en eggedeler og vend eggehakket inn i rømmedressingen. Ta av noen av reker til pynt. Finhakk resten av rekene sammen med crabsticks. Vend reker, crabsticks og dill inn i rømmedressingen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Skjær av skorpen på loffen, og del hvert brød i 6 tynne skiver på langs. Dynk med melk. Legg 3 skiver brød med langsidene mot hverandre. Ha på egg- og skalldyrsalat og legg videre brød og salat lagvis. Avslutt med brød. Dekk til slutt hele kaken med et tynt lag pisket kremfløte som ikke er tilsatt sukker. Legg striper med hardkokte egg i skiver og resten av rekene på toppen. Pynt med sitronskiver og dill. Pynt kantene med agurkskiver like før servering.

Grillet kylling med Waldorfsalat
(4 personer)

Beregn 1 ½ grillet kylling eller 8 grillede kyllinglår

Waldorfsalat:
1 ½ dl majones
1 dl lettrømme
4 epler
sitronsaft
½ bunt stilkselleri
1 liten boks ananas i ringer
100 g blå druer
litt salt og hvit pepper
1 knivsodd sukker
50 g valnøttkjerner

Del grillet kylling i serveringsstykker. Varm eventuelt kyllingen ved 180 °C i ca. 20 minutter. Anrett kyllingstykkene på fat.

Bland majones og lettrømme til dressingen. Skjær eplene i terninger og vend dem raskt inn i dressingen, slik at de ikke mørkner. Rens og finkutt selleri og del ananas i passe store biter. Smak til salaten med salt, pepper og sukker. Dryss grovhakkede valnøttkjerner over til slutt.

Rullekake med bærkrem

4 egg
120 g sukker
120 g hvetemel
1/2 ts bakepulver

3 dl kremfløte
2-3 dl nyrørte bær (bringebær, solbær eller tyttebær)
evt. noen hele bær til pynt

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver. Bland alt forsiktig med en slikkepott. Hell røren i en bakepapirkledd langpanne. Sett formen midt i ovnen ved 200 °C og stek i 8-10 minutter.

Hvelv den ferdigstekte kaken på sukkerstrødd matpapir, ta av bakepapiret, og legg langpannen over kaken igjen, slik at dampen slå ned og kaken holder seg myk.

Visp kremfløten til luftig krem. Hold av litt av kremen for å pynte ruladen med. Vend inn rørte bær i resten av kremen. Fyll kaken med bærkremen og rull forsiktig den sammen. Pynt den helt enkelt med resten av den piskede kremen og noen hele bær.

Jordbær med sherrykrem

500 g jordbær
litt sukker

Sherrykrem:
2 eggeplommer
3/4 dl melis
2 eggehviter
2 dl kremfløte
3/4 dl sherry

Rens jordbærene og del over store bær. Ha jordbærene i en serveringsbolle og dryss sukker over bærene. Pisk eggeplommer og melis til tykk eggedosis. Stivpisk eggehvitene. Pisk kremfløten stiv. Vend alt forsiktig sammen og smak til med sherry.

Tips: Husk at både visper og bolle må være helt rene for at eggehvitene skal bli stive.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:9
Norsk mat.Lapskaus.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.