Lev sunt i svangerskapet


Oppdatertdato: 2009-06-20 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Kan jeg ta sit-ups når jeg er gravid? Kan jeg drikke brus med kunstig søtstoff? Har jeg skadet babyen fordi jeg drakk før jeg testet positivt? Nå får gravide svar på mange spørsmål i et nytt hefte om sunne levevaner i svangerskapet.
Å være gravid er for de fleste en stor opplevelse, men svangerskapet er også en tid for spørsmål. Hva bør jeg spise? Hva kan jeg spise? Hvor fysisk aktiv kan jeg være? Hva er farlig? Informasjon fra forskjellige hold kan gi ulike opplysninger, og mange blir usikre på hva som egentlig er riktig. Noen har lest én ting, andre har hørt noe annet.
Helsedirektoratet mener at gravide ikke skal behøve å lure på ting som det i dag finnes god kunnskap om. Derfor er det laget et helt nytt hefte som heter «Gravid» med den viktigste informasjonen om hva som er bra for barnet, og hva som er bra for kvinnen under svangerskapet.

Samlede råd

– Dette er myndighetenes samlede anbefalinger for friske gravide, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

– Mange har savnet grunnleggende råd om levevaner i svangerskapet samlet på ett sted, så vi er glade for at det nye heftet nå er ferdig, etter grundig kvalitetssikring blant landets fremste fagfolk på de ulike fagområdene, understreker Klepp.
Gravide kan få heftet hos fastlegen eller på helsestasjonen.

Positivt fokus

Tidligere har myndighetenes råd til gravide i stor grad fokusert på hva man skal unngå. Det nye Gravid-heftet har et mer positivt fokus, et fokus på hva som er bra. Både under graviditeten og etterpå får mor og barn mye igjen for en sunn livsstil under svangerskapet.

– Å spise handler om mer enn bare å bli mett. Maten skal smake godt og inneholde nok næringsstoffer og energi. Det er en stor fordel for mor og barn at mor er mye fysisk aktiv under svangerskapet. Alle med et ukomplisert svangerskap bør drive fysisk aktivitet. Kroppen er skapt for å være aktiv. Også under graviditeten, påpeker Klepp.
Den nye informasjonsbrosjyren inneholder konkrete treningstips og styrkeøvelser som er bra for gravide. Den inneholder også konkrete tips til hva man kan spise for at barnet i magen skal vokse og utvikle seg. Det er også et avsnitt om gravide og spiseforstyrrelser.
Alkohol og tobakk er andre viktige temaer i heftet.

Råd til gravide:

 • Forsøk å være i fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag.
 • Driv gjerne moderat styrketrening.
 • Tren bekkenbunnsmusklene daglig.
 • Spis folat, 400 mikrogram per dag, dersom du planlegger å bli gravid, eller så fort du vet du er gravid. Fortsett fram til 12. svangerskapsuke.
 • Det anbefales at du tar vitamin D, drikk 5 milliliter tran eller tilsvarende i trankapsler.
 • Spis «Fem om dagen» - tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt.
 • Kutt ned på inntaket av sukker.
 • Vann er den beste tørstedrikken.
 • Spis gjennomstekt eller kokt kjøtt.
 • Unngå upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk.
 • En røyk- og snusfri graviditet minsker risikoen for spontanabort, tidlig fødsel og andre svangerskapskomplikasjoner.
 • En alkoholfri graviditet bidrar til at barnet får en best mulig utvikling av hjernen og alle andre viktige organer. Noen trygg nedre grense for alkoholbruk kan ikke oppgis. Derfor anbefaler vi at alle gravide å være totalavholdende gjennom hele svangerskapet, og også å tenke på sine alkoholvaner allerede når de ønsker å bli gravide.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1621
Grillmat.Kaffekos.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.