Lidenskapelige Hege i Stavanger


Oppdatertdato: 2011-01-02 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Vest Vind Media Kilder: Baker og konditor nr 10 - 2010


Lidenskapelig dedikasjon til yrket? Det er Hege Andersen Høgstø i Vaaland Dampbakeri & Conditori, det! Hun er lykkelig over å ha frie tøyler på det hun sier er verdens beste arbeidsplass. Og dermed kan hun utfolde seg i alle sine konditorkunster. Konkurranseinstinktet hennes gjør at hun nå må forberede seg til Smak i februar. I fritiden trener hun 42 unge jenter i konkurranseturn – tre dager i uka!

Mannen min må nok legge inn søknad når han skal treffe meg, ler Hege Andersen Høgstø. Hun er opprinnelig fra Klepp, bosatt i Sandnes og jobber i Stavanger. 40-åringen har vært i faget i respektable 23 år allerede – og går ikke lei: – Nei! Jeg er lidenskapelig opptatt av yrket. Jeg er nok helt klart det de fleste vil kalle en fagidiot, sier hun.

Konkurransebitt

Hege er en utpreget energisk person. Hun er ikke bare i full jobb som konditormester med frie tøyler til å gjøre det hun mener er det beste for Vaaland og kundene – hun er dessuten svært opptatt av Kimen.
– Kimen har eksistert i 15 år og ble startet fordi vi mente det ble for dyrt å stadig dra på kurs i Oslo. Nå samarbeider vi tett med leverandørene som er flinke til å sponse oss. Det betyr at vi kan arrangere to kurs hver vår og hver høst. Her får vi inn både nasjonalt kjente navn og mange lokale, dyktige fagpersoner som kan inspirere alle vi som jobber i bransjen her i regionen. Kursene er utrolig populære og fulltegnet hver gang vi holder dem. Det er kjempeartig at de er så populære, sier Hege og legger til:
– Det er ingen tvil om at jeg er bitt av konkurransebasillen. Nå har det resultert i at jeg har hevet meg på for å være med i NM i Konditorkunst, forteller hun. Og hun er ikke bare konkurransebitt med tanke på seg selv. Hun er også tydeligvis flink til å inspirere andre. Maria Mæle, som ble nr. 2 i Ung Konditor nå i høst, har gått i lære nettopp hos Hege Andersen Høgstø. Og for et par år siden tok en annen ung konditor som hadde gått i lære hos henne NM-sølv i Konditorkunst.

Rekruttering

Når Hege ikke er på jobb på Vaaland Dampbakeri & Conditori finner du henne helt sikkert på en messe hver gang slike arrangeres. For Hege er det meste av messer «en messe verdt»:
– Ja. Jeg må alltid ha med meg messene. De gir inspirasjon. Dessuten reiser jeg rundt på ungdomsskolene i Rogaland for å profilere faget. Det er viktig med engasjerte mennesker i denne bransjen, og derfor er også rekruttering av dyktig ungdom vesentlig. – Hva er hinderet for å rekruttere flere?
– Det er klart lønnsnivået i alle håndverksfag er lavt. Og lønn er viktig. Ikke alle bedriftseiere vil være helt enig med meg her, og det er selvsagt en grense for hva folk er villige til å betale for våre produkter. Man kan ikke bare legge på lønningene og hente det ut igjen enkelt i form av høyere priser. En vel så viktig faktor for rekruttering er nok arbeidstiden, sier Hege og forteller at hun selv fikk anledning til å jobbe «normalarbeidstid» da hun hadde små barn – det vil si fra klokken 08.00 til 16.00. Lidenskapelige Hege i Stavanger portrettet

Kjekt å styre selv

Hadde jeg vært nødt til å jobbe om nettene da er det tvilsomt om jeg hadde fortsatt. Det hadde bare ikke gått. Jeg tror mange i bransjen kan hente flere folk inn dersom man klarer å unngå en del nattarbeid. Og mange kunder vil vel heller ha ferskt brød på ettermiddagene enn å kjøpe brød da som er laget midt på natten i forveien, sier Hege som selv understreker at en annen årsak til at hun fortsatt er lidenskapelig opptatt av yrket er at hun og staben hennes lager produktene fra bunnen av.
– Vi driver ingen triksing og fiksing. Tvert i mot. For noen år siden hadde vi et tett samarbeid med Gastronomisk Institutt her i Stavanger. Det var helt fantastisk! Jeg har helt klart fortsatt gløden for faget, ja. Jeg blir aldri utlært. Det er jo utrolig inspirerende!

Hege er gift og har to døtre på henholdsvis 11 og 12 år. Når hun ikke jobber driver hun trening i konkurranseturn med hele 42 jenter – deriblant en av døtrene. Og det gjør hun ikke mindre enn tre dager i uka!
– Jo, han må nok sende søknad, mannen min, ja. Når han skal treffe meg, ler hun. Og akkurat nå må dessuten Hege trene i fritiden for konkurransen i februar.
– Jeg hadde ikke klart alt dette dersom jeg ikke hadde hatt verdens beste arbeidsplass. Jeg styrer selv og har helt frie tøyler til produktutvikling. Vi har tre butikker vi også styrer selv og det er kjekt!, smiler Hege Andersen Høgstø.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2069
Norsk mat.Selskapsmat.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.