
Lidenskapelig dedikasjon til yrket? Det er Hege
Andersen Høgstø i Vaaland Dampbakeri &
Conditori, det! Hun er lykkelig over å ha frie tøyler
på det hun sier er verdens beste arbeidsplass.
Og dermed kan hun utfolde seg i alle sine konditorkunster.
Konkurranseinstinktet hennes gjør
at hun nå må forberede seg til Smak i februar. I
fritiden trener hun 42 unge jenter i
konkurranseturn – tre dager i uka!
Mannen min må nok legge inn søknad når han skal
treffe meg, ler Hege Andersen Høgstø.
Hun er opprinnelig fra Klepp, bosatt i Sandnes og
jobber i Stavanger. 40-åringen har vært i faget i
respektable 23 år allerede – og går ikke lei:
– Nei! Jeg er lidenskapelig opptatt av
yrket. Jeg er nok helt klart det de fleste
vil kalle en fagidiot, sier hun.
Konkurransebitt
Hege er en
utpreget energisk person. Hun er
ikke bare i full jobb som konditormester
med frie tøyler til å gjøre
det hun mener er det beste for
Vaaland og kundene – hun er
dessuten svært opptatt av
Kimen.
– Kimen har eksistert i 15 år og
ble startet fordi vi mente det ble
for dyrt å stadig dra på kurs i
Oslo. Nå samarbeider vi tett med leverandørene som er flinke til
å sponse oss. Det betyr at vi kan arrangere to kurs hver vår og
hver høst. Her får vi inn både nasjonalt kjente navn og mange
lokale, dyktige fagpersoner som kan inspirere alle vi som jobber i
bransjen her i regionen. Kursene er utrolig populære og fulltegnet
hver gang vi holder dem. Det er kjempeartig at de er så
populære, sier Hege og legger til:
– Det er ingen tvil om at jeg er bitt av konkurransebasillen. Nå
har det resultert i at jeg har hevet meg på for å være med i
NM i Konditorkunst, forteller hun. Og hun er ikke bare
konkurransebitt med tanke på seg selv. Hun er også tydeligvis
flink til å inspirere andre. Maria Mæle, som ble nr. 2 i Ung
Konditor nå i høst, har gått i lære nettopp hos Hege Andersen
Høgstø. Og for et par år siden tok en annen ung konditor som
hadde gått i lære hos henne NM-sølv i Konditorkunst.
Rekruttering
Når Hege ikke er på jobb på Vaaland Dampbakeri
& Conditori finner du henne helt sikkert på en messe hver
gang slike arrangeres. For Hege er det meste av messer «en messe
verdt»:
– Ja. Jeg må alltid ha med meg messene. De gir inspirasjon. Dessuten
reiser jeg rundt på ungdomsskolene i Rogaland for å profilere
faget. Det er viktig med engasjerte mennesker i denne bransjen,
og derfor er også rekruttering av dyktig ungdom vesentlig.
– Hva er hinderet for å rekruttere flere?
– Det er klart lønnsnivået i alle håndverksfag er lavt. Og lønn er
viktig. Ikke alle bedriftseiere vil være helt enig med meg her, og
det er selvsagt en grense for hva folk er villige til å betale for våre
produkter. Man kan ikke bare legge på lønningene og hente det
ut igjen enkelt i form av høyere priser. En vel så viktig faktor for
rekruttering er nok arbeidstiden, sier Hege og forteller at hun
selv fikk anledning til å jobbe «normalarbeidstid» da hun hadde
små barn – det vil si fra klokken 08.00 til 16.00.
Lidenskapelige Hege i Stavanger
portrettet
Kjekt å styre selv
Hadde jeg vært
nødt til å jobbe om nettene da er det tvilsomt
om jeg hadde fortsatt. Det hadde
bare ikke gått. Jeg tror mange i bransjen
kan hente flere folk inn dersom man klarer
å unngå en del nattarbeid. Og mange
kunder vil vel heller ha ferskt brød på
ettermiddagene enn å kjøpe brød da som
er laget midt på natten i forveien, sier
Hege som selv understreker at en annen
årsak til at hun fortsatt er lidenskapelig
opptatt av yrket er at hun og staben
hennes lager produktene fra bunnen av.
– Vi driver ingen triksing og fiksing. Tvert i
mot. For noen år siden hadde vi et tett
samarbeid med Gastronomisk Institutt
her i Stavanger. Det var helt fantastisk! Jeg
har helt klart fortsatt gløden for faget, ja.
Jeg blir aldri utlært. Det er jo utrolig
inspirerende!
Hege er gift og har to døtre på henholdsvis
11 og 12 år. Når hun ikke jobber driver
hun trening i konkurranseturn med hele
42 jenter – deriblant en av døtrene. Og
det gjør hun ikke mindre enn tre dager i
uka!
– Jo, han må nok sende søknad, mannen min, ja. Når han skal treffe meg, ler
hun. Og akkurat nå må dessuten Hege trene i fritiden for konkurransen i
februar.
– Jeg hadde ikke klart alt dette dersom jeg ikke hadde hatt verdens beste
arbeidsplass. Jeg styrer selv og har helt frie tøyler til produktutvikling.
Vi har tre
butikker vi også styrer selv og det er kjekt!, smiler Hege Andersen Høgstø.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2069