Like mye næringsstoffer i de magre som i de originale meieriproduktene


Oppdatertdato: 2014-04-09 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Det er viktig å få i seg nok vitaminer og næringsstoffer, også når man slanker seg. Magre meieriprodukter inneholder like mye vitaminer og mineraler som originalproduktene. - Det er kun fettinnholdet som er redusert, og derfor er det et godt alternativ til hverdags, forteller ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Terese Glemminge Arnesen.
Når fett fjernes fra en matvare, kan til og med næringsinnholdet i noen typer produkter oppkonsentreres i følge ernæringsfysiologen.

- Det er for eksempel nesten dobbelt så mye protein i den magre kesamvarianten som i den originale. Du har derfor ingenting å tape på å velge de magre variantene til hverdags, snarere tvert i mot, forteller Glemminge Arnesen i Melk.no.

Det finnes et stort utvalg av magre meieriprodukter med lite fett. Melk og meieriprodukter er kilde til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, B-vitaminer, fosfor, jod, og proteiner. Melk og meieriprodukter bidrar med litt under 70 % av kalsiuminntaket i befolkningen.

- Mange tror at det først og fremst er barn som trenger kalsium. Det stemmer at kalsium er helt nødvendig for normal vekst og utvikling av benvev hos barn. Men kalsium er også viktig for vedlikehold av skjelett og tenner hos voksne, forteller Glemminge Arnesen i Melk.no

Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter bør inngå i vårt daglige kosthold, og meieriproduktene som inneholder under en bestemt grense sukker, fett og salt har fått nøkkelhullsmerket slik at forbrukerne lettere skal gjøre sunne valg.

-De nøkkelhullsmerkede variantene inneholder færre kalorier enn originalproduktene, men fortsatt like mye kalsium og andre vitaminer og mineraler. Se derfor etter nøkkelhullsmerkede meieriprodukter dersom du ønsker å stabilisere eller gå ned i vekt, råder Glemminge Arnesen i Melk.no.

3 om dagen

Tre porsjoner meieriprodukter kan bidra til at du sikrer det daglig anbefalte kalsiuminntaket ditt. En porsjon kan være ett glass melk (1,5 dl), et lite beger yoghurt eller to skiver gulost. Enten du vil ned i vekt eller holde vekten, gir disse tre enhetene deg et verdifullt tilskudd av vitaminer og mineraler som kroppen trenger daglig.

Fakta:

- Helmelk inneholder 3,5 til 3,9 % fett, avhengig av produsent.
- Lettmelk inneholder 1 eller 1,2 % fett, avhengig av produsent.
- Ekstra lett melk inneholder 0,5 eller 0,7 % fett, avhengig av produsent.
- Skummet melk inneholder 0,1 % fett.

Tre glass melk dekker*

- 53 % av dagsbehovet for jod
- 58 % for dagsbehovet for vitamin B2
- 72 % av dagsbehovet for kalsium
- hele dagsbehovet for vitamin B12

*for en kvinne på 20-60 år

Tre porsjoner meieriprodukter kan for eksempel være

3 glass melk (4,5 dl) eller
1 glass melk (1,5 dl)
1 beger yoghurt
2 skiver med gulost

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1804
Norsk mat.Vafler.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.