
Oslo (NW): Stadig flere matvarer markedsføres med at de inneholder omega-3. Men ikke alle inneholder det hjertegode fiskefettet.
– Omega-3 fra planter er ikke i nærheten av å ha samme gunstige effekt på helsen som omega-3 fra fisk og sjømat, sier forskningssjef Livar Frøyland i Nifes, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.
I butikkhyllene finner vi for eksempel knekkebrød med linfrø, som ifølge produsenten er naturlig rikt på omega-3 fettsyrer.
– Men helsebevisste forbrukere tar feil hvis de tror de kan bytte ut fisken med et knekkebrød drysset med linfrø, sier Frøyland.
Dråpe i havet
Du må sette til livs enorme mengder linfrø for å dekke kroppens behov for omega-3. Svenska Dagbladet har regnet ut at du må spise 311 skiver knekkebrød med linfrø for å få like mye omega-3 som fra en liten sildebit på 25 gram.
– Omega-3 fra planter har nok en viss effekt, men det er som en dråpe i havet i forhold til omega-3 fra fisk. Vi kan ikke sette likhetstegn mellom omega-3 fra planter og fisk, sier Frøyland.
Det er bare omega-3 fra fisk og sjømat som har dokumentert effekt mot hjertesykdommer og andre sykdommer som depresjon.
– Forskjellen på omega-3 fra sjømat og planter kan være vanskelig å holde rede på for folk flest. Og det blir ikke lettere når knekkebrød og andre produkter markedsføres med at de inneholder omega- 3, som om all omega-3 gir samme gunstige helseeffekt, sier forskningssjef Livar Frøyland.
Merke fisken?
På fiskepakningene du finner i butikkene, er det derimot lite informasjon om omega-3.
– Sjømatnæringen kan absolutt bli flinkere til å merke produktene med omega-3. Det er jo fisk og sjømat som er den suverent beste kilden til omega-3, sier konsernsjef Ole-Eirik Lerøy Seafood.
Lerøy er storprodusent av laks og har nå designet en omega-3-logo for å merke lakseproduktene tydeligere
– Folk skal finne mer informasjon på fisk og sjømat. Folk er opptatt av helsen sin og ønsker å øke inntaket av omega-3. Vi skal gjøre det enklere å finne ut hvor mye omega-3 det er i sjømaten og fortelle hvorfor den er bra både for den fysiske og den mentale helsen.
Han synes ikke det er negativt at andre matprodusenter bruker omega-3 i sin markedsføring.
– Det er heller en ekstra drahjelp for sjømatnæringen Men ingen skal være i tvil om at fisk og sjømat er det smarteste omega-3-valget, sier Ole-Eirik Lerøy.
Mest i sild
Omega-3 finnes i all sjømat, men det er mest av den i fet fisk. Dagsbehovet for en voksen person er på 2-3 gram omega-3. Ett gram finner du i
25 gram sild
35 g makrell
50 g laks
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1390