Liten pannekakeskole


Oppdatertdato: 2003-08-26 Tema: Pannekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals
Det synes å herske bred enighet om økt satsing på skolen. Og da ikke bare på teoretisk undervisning, men også på praktisk opplæring. Det siste ikke minst med tanke på at det hevdes at mange skoler i dag har så smått med ressurser at de ikke lenger kan gi elevene opplæring i matlaging.

En påstand husstellærer Guri Tveit ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt velger å ta med en god klype salt. - For selv med svært innskrumpede budsjetter er det fortsatt mulig å la sjetteklassingene praktisere enkel matlaging, mener Tveit og minner om ordtaket: Bok alene gjør ingen klok, sa kjerringa, hun svidde grøten med nesa i kokeboka.

At dagens unge synes det er kult å gå sammen om å lage mat i heimkunnskapstimene hersker det ingen tvil om. - Vi må bare holde oss til det enkle og ikke legge listen så høyt at skolen ikke ser seg råd til å gape over utgiftene, sier Guri Tveit. - Det er ikke vanskelig å finne mat som både er rimelig og svært populær å tilberede i heimkunnskapstimene. Pannekaker er et godt eksempel på det, sier husstellæreren og tar oss raskt i skole hvis vi tror at pannekaker bare er til å strø sukker på. - Som hovedrett, dessert og smågodt har pannekaker en variantrikdom som bare begrenses av vår egen fantasi. Og i tillegg er pannekakene i høy grad sosiale ved at de gir glede og samhørighet hele veien – fra røren vispes til stekingen og den avsluttende hyggen rundt bordene, sier Guri Tveit.

Grunnoppskrift Pannekaker
(15-20 pannekaker)

4 egg
3 dl siktet hvetemel
1/2 ts salt
5 dl melk

1. Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken.

2. Visp inn eggene. Egg gir god smak på pannekakene. Det virker dessuten som bindemiddel i røren. Jo flere egg vi bruker, jo tynnere kan vi lage pannekakene.

3. La røren svelle i ca. 15 minutter. Rør den etterpå godt opp fra bunnen.

4. Ha litt smør i en varm stekepanne. Hell i så mye røre at den så vidt dekker bunnen av pannen. Drei pannen rundt så røren blir jevnt fordelt over bunnen. Det er greit å helle røren fra en mugge.

5. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden. La den steke omtrent like lenge på den andre siden.

6. Brett pannekaken i fire med den siden ut som ble stekt først, den er penest.

7. Pannekakerøren kan også stekes som én tykk pannekake i en ildfast form i stekeovnen. Blåbærpannekaker og fleskepannekaker blir gjerne laget på denne måten.

Grove pannekaker
Erstatt halvparten av melet med 1 1/2 dl sammalt hvetemel eller erstatt alt melet med grovbakstmel.

Forslag til fyll:
200 g kjøttdeig
1 løk
salt og pepper
ca. 1/2 ts chilipulver
1 liten boks tomatpuré
ca. 1/2 dl vann

Stek kjøttdeig og finhakket løk. Smak til med krydder og tomatpuré. Rør inn litt vann og la kjøttstuingen få surre litt. Legg fyllet på pannekakene og rull sammen. Serveres varme, gjerne med salat til.

Pannekake-wrap

1 porsjon pannekakerøre
1 bunt koriander eller andre urter

Fyll:
salat
røkt kalkunpålegg
stekt bacon i biter
tomatterninger
squash

Lag pannekakerøre på vanlig måte, men av 1 dl mindre melk. Grovhakk korianderen og mos den i en hurtigmikser sammen med melken. Hell koriandermelken opp i pannekakerøren og la den svelle ca. 15 minutter før steking.

Ha litt smør i en litt liten panne og hell på mer røre enn til vanlige pannekaker. Stek ved lav til middels varme. Snu pannekakene når de har fått fin farge under og røren har stivnet oppå. Fyll pannekakene og brett dem sammen.

Fleskepannekaker

200 g lettsaltet sideflesk
4 egg
5 dl melk
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
2-3 ss hakket gressløk

Skjær lettsaltet sideflesk i terninger og brun dem i en stekepanne. Hell av det meste av fettet som renner ut. Visp sammen alle de øvrige ingrediensene til en glatt røre. Legg flesketerningene i en ildfast form, hell over pannekakerøren og stek pannekaken i ovnen ved 225 °C i 15-20 minutter. Du kan også steke vanlige, litt tykke pannekaker i stekepannen på platen og legge dem i stabel ved servering.

Pannekaker med blåbær er en av høstens aller beste desserter.

Blåbærpannekaker i stabel

Stek pannekaker av vanlig pannekakerøre. Legg pannekakene i stabel og fyll blåbærsyltetøy mellom lagene.

Blåbærpannekake stekt i ovn

5 egg
7 dl melk
4 dl hvetemel
1 ss smør
1/2 ts salt
5 dl friske blåbær

Lag pannekakerøre og hell den i en smurt langpanne (30-40 cm) og fordel blåbærene over. Stek pannekaken i ovn ved 225 °C i ca. 30 minutter til den har stivnet. Strø over sukker eller melis og server med is eller krem.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:12
Slanking.Torsk.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.