Litt forsinket lammesesong


Oppdatertdato: 2013-09-26 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lars O' Mejer, MatPrat


(NW): En kjølig vår forsinket beitesesongen for mange lam, men nå er kjølediskene i landets matbutikker i ferd med å fylles med prima kjøtt.
– I Rogaland og på kysten av Vestlandet har bøndene slaktet lam av topp kvalitet i flere uker allerede. Men mange andre steder i landet har bøndene holdt lammene lenger på beite for at de skal få mer kjøtt på kroppen, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
I fjellet var det lite snø i vinter, og det ble en brå avsmelting. Det gikk raskt fra vår til sommer, og det har ikke vært så mye grønt gress som normalt gjennom sommersesongen.

– Derfor venter mange bønder med å levere lammene til slakting til de er blitt mer kjøttfulle. Den gode nyheten er at det vil være rikelig med ferskt lammekjøtt å få tak i ut hele oktober, sier Nordahl.
I Nord-Norge har det imidlertid vært en optimal beitesesong med tidlig vår og god sommer, og forventningene til lammene herfra er ekstra høye.

Fem kilo hver

I noen distrikter har lammene hatt en litt lavere gjennomsnittsvekt enn i fjor. Kvaliteten er likevel god, forsikrer Nordahl.

– De siste årene har vi hatt stabilt høy kvalitet på lammekjøttet, med en god sammensetning av kjøttfylde og fett. Mellom 70 og 80 prosent av lammene får toppscore.
Bare neste uke regner Nortura med å slakte 60 000 lam, og tilgangen vil være stor i hele oktober.
Av totalt én million norske lam, slaktes 800 000 i perioden august til oktober. Hver av oss spiser rundt fem kilo lammekjøtt i året, og det meste går med nå om høsten.

– Norsk lammekjøtt er en delikatesse som virkelig må nytes de neste ukene, oppfordrer Even Nordahl.

Lammetips

Utvalget av ferske produkter av norsk lam har økt de siste årene.

– Slagerne er fortsatt lammelår og fårikålkjøtt om høsten, og pinnekjøtt til jul. Men det finnes nå både fersk lammesteik, i tillegg til ferske lammefileter, lammebiffer og lammekoteletter i mange butikker.
MatPrat har laget en serie filmsnutter med enkle tips og råd til tilberedning av sesongens ferske, norske lammekjøtt.

– Her kan du blant annet få råd om hvordan lammesteika kan bli sprø og crispy på utsiden, hvordan fettkappen på lammefileten kan utnyttes, og hvorfor bein og fett er viktig når man lager fårikål, forteller Even Nordahl.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2731Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.