Litt informasjon om kaffe


Oppdatertdato: -- Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: www.mat.no


Kaffe.

Kaffebønnen er frøet til kaffetreet. Det er med kaffebønner, som med vindruer. Det finnes gode distrikter og mindre gode distrikter, det finnes gode kaffeår og dårlige. Kaffeproduksjonen er en sårbar næring. Sykdom, tørke og frost er kaffeplantens fiender. Store avlinger kan ødelegges av en enkelt frostnatt. Den aller farligste fienden er kaffebønnebillen.

Det første året vokser kaffeplanten bare ca. 15 cm, og det tar 2-3 måneder før den første spiren kommer til syne. Kaffeplanten bærer ikke frukt før 3-4 år etter planting. Når kaffeplanten vokser vilt kan den bli 10 meter høy, mens kaffetrærne på plantasjene beskjæres til 2-4 m.

En eller to ganger i året får kaffebusken små, hvite blomster. Duften fra blomstene kan minne om jasmin. Blomstene blir senere til grønne bær som gradvis modnes og blir røde. De røde kaffebærene kan minne om våre kirsebær. Inne i hvert bær ligger to kaffebønner. Fra blomstring til det modne kaffebæret er utviklet, går det 8-9 måneder. Etter at kaffebæret er høstet fra busken, må fruktkjøtt og hinner fjernes. Dette kan skje på to måter: Den våte eller tørre metode. Den viktigste forskjellen er at bønnene gjennomgår en gjæringsprosess ved den våte metode. Dermed får disse bønnene en annen smak.

Kaffesorter

Kaffe har tre hovedsorter: Arabica, Robusta og Liberica. Arabica er dyrere enn de to andre sortene og utgjør ca. 75% av verdens kaffeproduksjon. Robusta utgjør 25% og har en kraftigere smak enn Arabica. Kraftig smak har også Liberica, som i dag er uten betydning for verdenshandelen.

Nesten alt som drikkes av kaffe i Norge er Arabica. De unge i dag kjenner bare kaffe av god kvalitet. I dagens velferds-Norge har kaffe- produsentene råd til å være kvalitetsbevisste. I dårlige tider har kaffen blitt oppblandet med andre tilsetninger for å drøye kaffen: Sikori (roten av en blomst i kurvplantefamilien), rug, malt, sukkerroer, erter, mm. I krig og krisetider ble det faktisk laget "kaffe" helt uten kaffebønner!

  • Altura. Ordet betyr "høyde" og kaffen vokser på ca. 1200-1500 m.o.h. i Mexico. Kaffen er lett syrlig og har en velbalansert bouquet.
  • Antigua. Førsteklasses kaffe fra Guatemala. Stedets klima og jord er perfekt for kaffedyrking. Kaffen er velbalansert, syrlig og kraftig.
  • Blå Java. Fersk vasket Arabica kaffe fra Java i Indonesia. Rund fyldig smak med syrlighet.
  • Brun Bali. Produsert på Bali i det eksotiske øyriket Indonesia. Balikaffen er fyldig, den har en vel avrundet smak, praktisk talt uten syrlighet.
  • Colombia. Kaffe fra Colombia, verdens nest største kaffeprodusent og den største i verden på vasket Arabica kaffe. Kjent for kraftig og syrlig smak. Passer godt etter en god middag.
  • Jamaican Blue Mountain. Høytvoksende Arabica kaffe fra Jamaica. Kanskje den fineste og dyreste kaffe i verden?
  • Kenya. Vokser opptil 2000 m.o.h. Fyldig kaffe med en karakteristisk syrlighet og en aning søtsmak.
  • Mocca. Småbønnet Arabica kaffe fra kaffens opprinnelsesland Etiopia. Den dyrkes bl.a. i Yemen, og har fått navnet sitt etter utskipningshavnen Mocca. Smaken av Mocca er krydret og syrlig. Når vi snakker om Mocca-kaffe i dag, mener man ikke nødvendigvis den kaffen som kommer fra Yemen, men simpelthen en kopp virkelig sterk og god kaffe.
  • Mocca Java. En blanding av to typer kaffe. En mokkatype fra Yemen og en kvalitetskaffe fra Java i Indonesia.
  • Monsooned Malabar. Uvasket Arabica kaffe fra Malabar-distriktet i India. Har fått en spesiell smak gjennom sin lagringsprosess der den ligger ute under stråtak i regntiden.
  • Santos. Kaffe fra staten Sao Paulo i Brasil som har Santos som utskipningshavn. Kaffen benyttes ofte i blandingene til flere kaffemerker. God vulkanholding jord og et stabilt klima gjør at Santos har en rund mild smak. En deilig start på dagen!

Koffeinfri kaffe.

Koffeinet som bla. finnes i kaffe, te og kakao virker stimulerende. Reaksjonene er høyst individuelle, men det er noen som sverger til koffeinfri kaffe. I koffeinfri kaffe er det meste av koffeinet fjernet før kaffen brennes. En del av kaffens aromastoffer går tapt i denne prosessen. Kaffen skal forøvrig behandles som vanlig kaffe.

I disse genmanipulerende tider forskes det i dag på koffeinfrie kaffeplanter. Forskerne har greid å isolere et gen som danner det enzymet som er viktig for dannelsen av koffein. Dette betyr at koffeinfri kaffe i fremtiden vil kunne skilte med en enda bedre smak.

Kaffe i Norge.

Kaffe er en populær drikk - 80% av den voksne befolkningen drikker kaffe.
I Skandinavia bor det ca. 0,3% av verdens befolkning. Men dette lille området importerer ca. 5,5% av all kaffen i verden! Ca hele 10 kg kaffe bruker gjennomsnittsnordmannen i året, - det vil si at vi gjennomsnitt drikker 3 kopper pr. dag. Blant voksne er kaffen klart vår nasjonaldrikk nr. 1.

Kaffens "konkurrenter"

Nest etter vann er kaffe den mest utbredte og vanligste drikk i verden. Denne populariteten har også ført kaffen nesten helt til topps på handelsstatistikken over verdens råvarer.
Menn drikker og gjerne cola hvis de ikke drikker kaffe
Kvinner foretrekker te hvis ikke de drikker kaffe.

Koffein innhold

Nedenfor viser vi en oversikt over gjennomsnittlig mengde koffein i en standardkopp (1,5 dl) med forskjellige drikker:
Koke- og filterkaffe 1,5 dl 80-90 mg
Pulverkaffe 1,5 dl 60 mg
Espresso 0,35 dl 40 mg
Koffeinfri kaffe 1,5 dl 3 mg
Te 1,5 dl 40 mg
Coca Cola 1,5 dl 20 mg
Red Bull 1,5 dl 50 mgl
Andre energidrikker (Battery, Magic) 1,5 dl 20-25 mg

Tilberedningsmetoder

Kokemetode

Kaffekjelen er kokemetodens tilberedningsutstyr. Vannet varmes opp til kokepunktet. (Selv om man sier at man koker kaffe, skal aldri kaffen koke.) Riktig temperatur er 92-96° C. Etter at kjelen er tatt bort fra varmen, helles kokemalt kaffe i og røres forsiktig med en skje. Når kaffen har trukket i 6-8 minutter er den serveringsklar. Det er viktig at kaffen blir skilt fra gruten hvis ikke du drikker opp alt med en gang. Da bør du helle kaffen over på en termokanne.

Presskanne

Man kan bruke enten filtermalt eller kokemalt, eller både og! Kokende vann helles i kannen med kaffe, som skal trekke i ca 5 min før stempelet skyves ned. For å få best mulig kaffe kan du sette presskannen over et telys mens kaffen trekker slik at vannet beholder en god og høy temperatur.

Filtermetode

Tidligere filtrerte man kaffen manuelt. I dag bruker de fleste en elektrisk kaffetrakter. Prinsippet er det samme, og kaffen blir like god om du velger å filtrere manuelt. Filtermalt kaffe has i filteret og "nesten kokende" vann helles over. Er du riktig nøye passer du på at "kaffesengen" er jevn. Da trekker du mest mulig smak ut av kaffen. (Dersom kaffesengen ligger skrått i filteret, vil en del av kaffen ikke komme i kontakt med vannet før etter en tid.) Det er en fordel at serveringskannen er varmet opp på forhånd med kokende vann. Da blir kaffens varmetap mindre. Mange synes det er mest lettvint å bruke en elektrisk trakter. Den beste filterkaffen får du når du bruker en kaffetrakter som er merket med "Godkjent av Norsk Kaffeinformasjon". Dette merket borger for at kaffen lages forskriftsmessig. Trakteren greier å levere varmt nok vann (92-96° C) og riktig traktetid er 4-6 minutter.

Pulverkaffe

Dette er egentlig en gammel oppfinnelse. Moderne teknikker har gjort pulverkaffe til en akseptabel løsning for enkelte. I denne prosessen bli alt vannet fjernet fra ferdig tilberedt kaffe, og de faste oppløselige bestanddelene blir igjen i tørr form. Kvaliteten blir som med mye annet en smakssak, men det er klart at den tekniske prosessen kaffen gjennomgår nødvendigvis må endre smaken. Dessuten blir den vanlige kaffearomaen borte.

Vakuum-kanne

(Også kalt Cona- eller Santos-trakter)Vakuumkannen er en morsom tilberedningsmetode hvis du har en halvtime til overs. Kannen består av 2 glasskolber som kobles med en glasstrakt. Man fyller vann i den nedre kolben og "putter" kaffen i den øvre. Som regel varmes vannet i nedre kolbe opp ved hjelp av et "rødsprit-bluss". Det kan ta en del tid før vannet når kokepunktet. Når vannet begynner å koke dannes det et trykk som presser det oppover til den øvre kolben der vann og kaffe blandes. Varmekilden fjernes/slukkes, det dannes et vakuum i nedre kolbe og den ferdig traktede kaffen renner så tilbake til nedre kolbe. Man fjerner øvre kolbe og serverer fra den nedre. Tilberedningsmetoden er underholdende, men vanntemperaturen er for lav i store deler av traktetiden.

Mokkakanne

Mokkakannen er svært utbredt nedover i Europa. Mange som tror de lager seg en kopp espresso, lager seg egentlig en kopp mokka. Mokkakannen gir en intens kaffe som smaker litt bittert. Du vil ikke få det fine, gyldenbrune skummet (crema) som danner seg på en espresso, og som er kjennetegnet på en god espresso. Mange synes at mokkakannen gir dem den beste kaffen, og man kan velge om man vil bruke espressobrent eller vanlig brent kaffe.

Espresso - kjærlighet ved første blikk

Den nyeste metoden for tilberedning av kaffe i Norge er espresso. Denne metoden er basert på trykk, og det ideelle trykket er ca. 9 bar. Vann på 88-92° C presses gjennom en spesielt finmalt kaffe, som på forhånd er brent mye kraftigere enn vanlig kaffe. Den ideelle tiden er ca. 25 sekunder. Espresso har en skarp og bittersøt smak. Til hver kopp, som maksimalt inneholder 0,4 dl. ferdig drikk, måles 7 g espresso-pulver. Det vil si at en kopp espresso er dobbelt så konsentrert som vanlig kaffe. Når du lager en espresso er det bare å kaste et blikk på det du har fått i koppen, så kan du se om den er tilberedt riktig.

Er espressoen laget på en maskin som gir det rette trykket, dannes det nemlig et fint, jevnt og gyllent skum på toppen. Dette skummet kalles crema på fagspråket. Cremaen skal være kompakt og ha en jevn høyde på ca 3-4 mm. over hele kaffens overflate. Fargen er gyldenbrun, gjerne med striper. Ørsmå bobler kan forekomme. Skummet blir gradvis mørkere - og blir borte etter 3-4 minutter. Espresso lages i små porsjoner og serveres i små forvarmede kopper.

Skal du kjøpe en espressomaskin til hjemmebruk, er det viktig at du forsikrer deg om at maskinen har en innebygget pumpe, slik at espressoen blir tilberedt under et tilnærmelsesvis riktig trykk.Espressomaskiner som ikke har en innebygget pumpe fungerer nærmest som en trykkoker. Espresso laget på denne type maskin vil bli tilberedt både ved feil temperatur og ved feil trykk.

Kilde: Norsk kaffeinformasjon
Disse sidene må besøkes for nærmere informasjon om kaffe. Trykk gjerne på innhold oppe i høyre hjørne.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:984



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.