Litt om sukat


Oppdatertdato: 2010-12-15 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Baker og konditor nr 9 - 2010, mat.no


Sukat (av latin sucus, saft) er skallet av en sitrusfrukt (oftest Cedrat: Citrus medica) som er utlutet og kandisert.
Skallet av Cedrat er særlig godt egnet både fordi det er spesielt tykt, og fordi den indre delen av skallet ikke er like bitter som på andre sitrusfrukter. Etter kandisering blir sukaten enten tørket eller konservert i lake på glass. Alt dette ifølge Wikipedia.

Navnet sukat brukes også unntaksvis om andre former for frukt eller røtter som er kandisert. Navnet kan komme av enten latin sucus, saft, eller det hebraiske sukkot siden frukten tradisjonelt inngår i feiringen av denne jødiske høytiden.

Sukat er mye benyttet som tilsetning i blant annet den tradisjonelle julekaken. Sukat blir i Norge produsert av Freia. Sukaten var et kjærkomment og populært innslag i et ellers sparsommelig kosthold i krigsårene. Sukaterstatning blir gjerne laget av gresskar. Sukat blir brukt i bakverk, desserter og konfekt.

«Sukaten kom til oss i mellomkrigstida, og ble et kjærkomment tilskudd i forskjellige typer bakverk. Sukaten er laget av skallet fra sitrusfrukten, og vi «gamle» nordmenn forbinder sukaten med julekake», skriver signaturen olem på nettstedet favang.com. Der heter det videre:
«Sukaten er den lille grønn-gule firkanten som smaker rart og ligger inne i julekaka sammen med rosiner. Sukat kunne kjøpes på landhandelen rundt omkring i Norge som et litt eksotisk stoff fra koloniene. Det er forresten derfra vi har navnet "kolonial", eller kolonial-handel. Sukat kunne kjøpes sammen med mange andre typer unorske varer som rosiner og etterhvert flere typer frukter, som appelsin og banan.» •

Ett par oppskrifter på julebrød/kake der sukat passer fint.

Julebrød

Blir 2 brød

Ca 600 gr hvetemel
1 ts kardemomme, malt
1,5 dl sukker
150 gr meierismør
3,5 dl melk
1 pakke gjær
1 stk egg
200 gr rosiner, eventuelt sukat

Pensling:
Sammenvispet egg
I stekeovnen ved 175 grader C, ca. 30 - 40 minutter

Bland 2/3 av melet med kardemomme og sukker. Smuldre i smøret. Rør gjæren ut i lunken melk. Rør i egget. Bland væske og mel til en jevn deig. La heve under plast til dobbel størrelse.
Elt inn mel til deigen "slipper bollen". Elt inn rosiner og del deigen i to deler. Form hver leiv til avlangt eller rundt julebrød. Etterhev tildekket på et lunt sted ca. 20 minutter. Pensle med egg og stek brødene. Avkjøl på rist. Julebrød er fint å fryse ned

. Julebrød smaker herlig med smør og brunost på.

Norsk julebrød

Blir 2 brød

125 gr meierismør
5 dl melk
1 pakke gjær
125 gr sukker
1 ts kardemomme
Ca 650 gr hvetemel
150 gr rosiner, eventuelt sukat

Pensling:
sammenvispet egg

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal "slippe bollen". Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter). Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen. Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten.
Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurt brødformer a ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter. Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter, eller til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Julebrød er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f eks høy stekepanne med lokk før servering.

Julebrød er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2059
Norsk mat.Pizza.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.