Lokalprodusert matsuksess


Oppdatertdato: 2012-08-19 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ganefart


Forbrukerne er svært lystne på lokalprodusert mat. Salget av norske matspesialiteter øker kraftig.
– Det er ingen tvil om at satsingen på lokale matspesialiteter er med å øke verdiskapingen i norsk matproduksjon, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.
Etterspørselen etter matspesialiteter øker betydelig raskere enn den generelle etterspørselen. Ved siste registrering ut august 2011, var omsetningen på drøye 2,5 milliarder kroner – opp 13 prosent fra året før. Det er tre ganger veksten i det generelle salget av matvarer.

- Vi snakker om et betydelig marked. Samtidig øker utbudet av godkjente spesialiteter. Lokalprodusert mat gjør det norske matmangfoldet stadig rikere, understreker landbruks- og matministeren.
Stiftelsen Matmerk forvalter ordninger og regelverk for å bli godkjent som spesialitet, og som dermed kan bære ett av spesialitetsmerkene.

200 produkter

Fra 1. juli er over 200 produkter godkjent som matspesialiteter som kan bli mer som Spesialitet. Alt fra norske fruktjuicer, via kjøttvarer, spekemat, meieriprodukter og mjølvarer til sjømat. 19 ulike produkter kan også merkes med Beskyttede betegnelser som stiller enda strenger krav til å være unik.

Matfestivaler er salgskanal

Forrige uke satte Gladmatfestivalen Stavanger på hodet. I begynnelsen av august står Trondheim for tur med Trøndersk Matfestival

- Vi går nå inn i høysesongen for matfestivaler over hele landet. Disse festivalene dokumenterer det store matmangfoldet Norge har fått det seineste tiåret, påpeker Trygve Slagsvold Vedum.
Ålesund, Bergen har også godt besøkte festivaler før Rådhusplassen i Oslo fylles med årets grøde under Matstreif 14. og 15. september. Også salg gjennom Bondens Marked blir stadig mer omfattende.

- Matmangfoldet og kvaliteten på de mange spesialitetene er med å understreke at Norge er blitt matlandet i Norden. Vi har også så mange kokker som holder verdensklasse at jeg mener Norge langt på vei er ett av matlandene i verden, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Ganefart 2012

Norske myndigheter har over mange år satset bevisst på å stimulere til økt satsing på matmangfold. Matfestivaler og Bondens marked – organiserte salgsframstøt av lokal mat i flere byer rundt i landet – er vesentlige salgskanaler for lokalproduserte matspesialiteter.

Landbruks- og matdepartementet forsøker også å framheve spisesteder langs veien. For fjerde gang arrangeres Ganefart – en konkurranse om å bli kåret til Norges beste veikro. I samarbeid med Norges Bygdekvinnelag og Innovasjon Norge plukkes den veikroa som er best på å servere mat med lokale råvarer og lokal matkultur. Publikum har anledning til både å nominere og stemme på den veikroa de mener er best egnet. Representanter for Bygdekvinnelaget er ute og besøker de foreslåtte serveringsstedene. Deretter er en ganske finslepen utvelgelse der både Mattilsynet og Innovasjon Norge er inne i bildet.
Mulighetene for å bli kåret i år, er lukket. Nærmere 200 spisesteder er blant de nominerte. Nærmere 30.000 har gitt sin stemme til ett av spisestedene på en egen side på Facebook.

Gå til Ganefart på Facebook

- Her er det bare å engasjere seg og stemme på sin favoritt. Tilbakemelding fra publikum stimulerer eierne til å satse ytterligere på lokalproduserte matspesialiteter, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2502
Grillmat.Vafler.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.