Lutefisk-sesongen offisielt åpnet


Oppdatertdato: 2009-10-23 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jan C. Bjerkfelt


Med spesial-lutet tørrfisk fra Røst og gourmetpotetene Ringerike og Gulløye i skjønn forening sammen med bacon, ertestuing og det sedvanlige tilbehøret, ble årets lutefisksesong offisielt åpent på Restaurant Det Gamle Raadhus 15. oktober.

- Høsten og førjulstiden er høysesong for det norske tradisjonsmåltid. Lutefisken er en årlig påminnelse om hvilke fantastiske råvarer vårt land har å by på. Lutefisken av absolutt verdensklasse og våre uovertrufne gourmetpoteter Ringeriks og Gulløye er klare beviser på en norsk mattradisjon vi har all grunn til å være stolte av. Det er ikke uten grunn utlendinger som prøver denne nasjonalretten raskt slår fast at dette både er en svært eksotisk rett – og ikke minst en smakfull rett, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Restaurantør Jørn Lie på Restaurant Det Gamle Raadhus stemmer i. - Lutefisken er en norsk institusjon, og her har vi fulle bord helt frem til jul. Det går med adskillige tonn lutefisk og poteter til lutefisksesongen, sier Lie.

- Vi benytter kun tørrfisk fra Glea på Røst, og vi har en egen fagmann som luter vår egen fisk på fiskehallen i Oslo. Alt for å være sikre på at vi kan tilby våre gjester topp kvalitet, sier Lie.
Det går mest i Ringerikspoteter når hovedstadsfolket inntar sin årlige lutefisk på Gamle Raadhus.

- Men Gulløye-poteten fra Troms er også utmerket til lutefisken, sier Lie.
Produktsjef for poteter i Bama, Espen Gultvedt, forteller om økende interesse for den nordnorske gourmetpoteten.

- Selv om Ringerikspoteter og Gulløye er nisjeprodukter i vårt sortiment, så er de veldig viktige for lutefisksesongen. På årsbasis selger vi omtrent 100 tonn Ringerikspotet og ca 20-30 tonn Gulløye. Nå de siste årene har Gulløye vært å få kjøpt i spesialbutikker i Oslo-området og interessen er økende. Spesielt merker vi en stadig større interesse for Gulløye fra restaurantene, sier Gultvedt.

Ringerikspoteten: En lang og smakfull historie

Det er ingen som er sikre på hvor Ringerikspoteten kommer fra. Noen hevder den kommer fra Skottland, andre påstår den lå i en vadmelssekk til en hjemvendt soldat fra Sverige. Sikkert er det i alle fall at den dukket opp på Ringerike på 1800-tallet, og siden har vært regnet som en potetdelikatesse av ypperste klasse.

Gulløye: Nord-Norges gullpotet

Gulløye kom fra Sverige for ca 100 år siden, og viste seg å trives godt i det nordnorske klima og jordsmonn. Men den var krevende å dyrke, og var i ferd med å forsvinne fra markedet på 1980- og 90-tallet. Men så, i 2005, startet ildsjeler i Tromspotet opp produksjonen igjen. De satset knallhardt på kvalitet, og fikk raskt fremgang i salget. Nå har Gulløye markedsdekning over hele landet, og selges under merkenavnet Midnattsolpotet. Den vakre og gode poteten er i ferd med å bli kjent for stadig flere nordmenn.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1745
Grillmat.Lavkarbo.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.