Lynkurs i kaffe


Oppdatertdato: 2012-03-17 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Moccamaster


Hvor kommer kaffe fra? Og hvordan produseres den? Forvirringen råder rundt hva kaffe egentlig er. Vokser bønnene på busker eller trær? Hvordan ser de egentlig ut? Og hvorfor ser man ofte bilder av røde bær i forbindelse med kaffe?

Kaffe vokser på trær

Kaffe dyrkes i tropiske og subtropiske strøk i Sør- og Mellom-Amerika, Asia og Afrika. Kaffeplanten er et eviggrønt tre med tykke, grønne blader. Treet kan bli 10-12 meter høyt, men beskjæres vanligvis til mellom to og fire meter. Dette gjør innhøstingen enklere, og sørger for at bærene modnes jevnere.

Kaffebær blir til kaffebønner

En eller to ganger i året får kaffeplanten hvite blomster som lukter som jasmin. Disse blir til små, røde bær, som ligner på en liten krysning mellom nyper og kirsebær. Inni bærene er et en kjerne, og det er denne vi kaller kaffebønner. Både skinn og fruktkjøtt fjernes før bønnene kan brukes. Dette kan gjøres ved hjelp av to forskjellige metoder.

Den tørre metoden blir også kalt uvasket kaffe. Etter at de er plukket legges bønnene til tørking. Bønnene blir snudd flere ganger om dagen, slik at sol og vind skal tørke alle bønnene likt. Om kvelden samles bønnene sammen og dekkes med en presenning, slik at de ikke skal bli fuktige i løpet av natten. Etter 1-3 uker er fruktkjøttet helt tørt, slik at bønnene kan renses og sorteres.

Den våte metoden blir hovedsaklig brukt når man lager finere kaffe. Kun modne bær blir plukket, slik at man må høste hver plante flere ganger. Fruktkjøttet fjernes i såkalte “pulper”. Kaffebønnen, som fortsatt har en hinne rundt seg, plasseres i vanntanker for gjæring i 12-36 timer. Etter gjæringen vaskes bønnene igjen, før de legges til tørk i fire til syv dager. Kaffe fra den våte metoden er mer syrlig enn kaffe fra den tørre metoden.

Kaffebønnene er lys beige før de brennes. Man trenger ca 5000 bønner for å lage en kilo ferdig brent og malt kaffe.

Kvalitetsbevisste nordmenn

Det finnes to hovedtyper av kaffe:
Arabica og robusta. Arabica regnes for å være av best kvalitet, og 98 prosent av all kaffe som importeres til Norge er arabica. Norske kaffeimportører er kjent for å være kresne på kaffen de importerer. Det meste av kaffen som importeres til Norge er råkaffe, som siden blandes og brennes her.

En blanding med kaffe inneholder som regel fem til ti forskjellige sorter med kaffe. Å blande riktig er en kunst – kaffen skal smake likt fra år til år, mens bønnene varierer. Med riktig blanding og brenning skal nordmenn kunne nyte den samme gode kaffen hvert år.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2403
Slanking.Kina.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.