Madeira er juleklassiker


Oppdatertdato: 2008-12-18 Tema: Hetvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Elin Bjørnsson


Oslo (NW): Nordmenn velger den klassiske madeira-vinen til jul. Hver tredje madeiraflaske kjøpes i november og desember.
– For mange er madeira en viktig del av julefeiringen. Den setter et søtt punktum for gode julemåltider, sier Per Arntzen i Arcus, produktansvarlig for hetviner som madeira, sherry og portvin.
Madeira har en trofast tilhengerskare i Norge. For selv om salget av andre hetviner har gått ned de siste årene, holder den portugisiske klassikeren stand. Hvert år selges det om lag 14 000 liter madeira her i landet, og en tredel av dette selges før jul, viser en oversikt fra Vinmonopolet.

– Det er lenge siden oldemors tid, da fine fruer gikk i formiddagsselskap og drakk madeira til fylte kjeks. Men madeira forbindes fortsatt med hyggelige juleselskaper og gammeldagse omgangformer vi ikke bruker ellers i året, sier Arntzen.
Det meste av madeira-vinen nytes i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Polets aller eldste

De madeira-vinene nordmenn drikker mest av, er lagret mellom fem og ti år og koster fra 150 til 200 kroner. Men på Vinmonopolets liste over de ti mest solgte i 2007, finner vi også en nesten 175 år gammel madeira, en Barbeitos Malvasia fra 1834.
Den er Polets eldste vin og avgjort i øverste prisklasse, 2399 kroner for en flaske. I fjor ble det solgt 39 flasker av de edle dråpene. Men nå er lageret av de eldste madeiraflaskene tomt.

– De 39 flaskene var trolig blant de siste flaskene madeira fra 1800-tallet som var å få fatt i her i landet. De familieeide vinhusene på Madeira vil ikke selge mer av den eldste vinen, sier Jakob Opedal i vinimportøren Wine Tailor.
Den eldste madeiraen som nå kan fås på Vinmonopolet er seksti år gammel.

Lang holdbarhet

– Det unike med madeira er at den har så lang holdbarhet. Den er ferdig oksidert og blir ikke ødelagt selv om den er åpnet. Det er det ingen annen vin som tåler, sier Opedal

– Men madeira trenger lufting før den skal nytes, særlig den som er lagret en stund. Vi har testet en 20 år gammel Barbeitos Malvasia, og den bør nok stå to-tre timer på karaffel før den serveres. Da runder vinen seg av og viser kompleksiteten til fulle, sier Opedal.

FAKTA OM MADEIRA

Sterkvin som bare produseres på atlanterhavsøya Madeira, som tilhører Portugal. Vinen blir utsatt for høye temperaturer og oksygen i produksjonsprosessen. Den er ferdig oksidert og har lang holdbarhet.
Selges som årgangsvin når den har ligget i tønner i mer enn 15 år. Kan også selges som blandingsvin med angitt alder, for eksempel fem, ti eller femten år.
Det finnes fire hovedtyper madeira, fra søt til tørr, med navn etter druene vinen er laget av: Malvasia, Boal, Verdelho og Sercial, de to siste er de tørreste.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1468
Norsk mat.Rask mat.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.