Magert på grillen i sommer


Oppdatertdato: 2005-06-15 Tema: Kylling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Nå skal det være magert kjøtt på norske griller. Bransjen spår 20 prosent økning i salget av hvitt kjøtt i sommer.
Stadig flere bruker magert kjøtt på grillen. De siste ti årene har kyllingforbruket per innbygger økt fra seks til tolv kilo. Og det er om sommeren vi spiser aller mest.

- Hittil i år har markedet for hvitt kjøtt økt med sju prosent. Dersom vi får grillvennlig vær i sommer, vil hver nordmann spise kylling eller kalkun minst femten ganger i løpet av juni, juli og august, sier markedssjef Arild Husefjeld i Prior til Newswire.
I fjor økte salget av ferdig grillet kylling med ti prosent i sommermånedene, mens salget av kyllingpølser, grillede kyllinglår og smakstilsatte kalkunfileter økte med 20 prosent, viser tall fra fjørfebransjen. Samme økning ventes denne sommeren.

Populær familiemat

Oslofolk spiser hele 25 prosent mer hvitt kjøtt enn landsgjennomsnittet.
- Nye trender kommer først til Oslo, og byens mange innvandrerforretninger er med på å øke kyllingforbruket. Aller mest spiser småbarnsfamilier som lager middag hjemme, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt.
Hun mener salgsøkningen skyldes folks økende helsebevissthet og at vi har fått et større utvalg av magre produkter. Bedre økonomi påvirker også matvanene våre.
- Lav rente og gode økonomiske tider fører til at folk bruker mer penger på mat og drikke. Nå kan norske forbrukere fråtse i marinerte kalkunfileter, kyllingfileter, grillspidd med kylling og pølser i magre varianter, sier Kringlebotn.

Vær forsiktig

Du må være mer forsiktig når du griller hvitt kjøtt enn en stor biff.
- Et rent stykke med kalkunfilet inneholder ikke isprengt fett, derfor bør du ha moderat med varme på grillen. Å marinere kjøttet før eller under grilling gir god aroma og smak på kjøttet. Det er også viktig å snu kjøttet ofte slik at det ikke kleber seg fast til risten, sier Åse Kringlebotn.

Magert grilltips

Yoghurtmarinerte kyllinglår

6 kyllinglår naturell

Yoghurtmarinade:
175 ml yoghurt naturell
3 båt hvitløk
2 ss revet frisk ingefær , eller 1 ts malt ingefær
2 ts salt
1 ts chilipulver
1 ts paprikapulver

Bland alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Legg i kyllinglårene og knyt igjen posen. La det stå kjølig noen timer eller natten over. Vend posen et par ganger under marineringen.
Legg kyllinglårene på grillen over ikke altfor varme kull. Snu lårene flere ganger underveis. Du kan kontrollere om lårene er ferdige ved å stikke en spiss kniv ved beinet. Kommer det rødlig kjøttsaft bør den grille litt til.

Grillmix med kylling

2 pk. kyllingvinger
2 pk. kyllingklubber eller hele lår
trespidd som har ligget i vann i 30 minutter

Skjær noen hakk i den tykke delen på kyllingklubbene/lårene. Træ 3 kyllingvinger inn på hvert trespidd. Ha litt olje på grillristen slik at ikke kjøttet fester seg. Pensle kyllingvinger og klubber/lår med grillsausene flere ganger under grillingen. Server resten av marinadene ved siden av sammen med avokadosalat, papayasalsa og baconpoteter.

Grillsaus “4 ganger 2”:
2 ss worcestershiresaus
2 ss appelsinjus
2 ss sennep
2 ss flytende honning

Bland alle ingrediensene og pensle kyllinglår og kyllingvinger med sausen. Krydre med salt og kvernet pepper.

Sursøt-grillsaus:
4 ss chilisaus
1 ss vinedikk
1 ss worcestershiresaus
4 ss ripsgelé

Bland alle ingrediensene. Sett bollen i litt varmt vann og rør til ripsgeleen har smeltet. Pensle kyllinglår og kyllingvinger med sausen. Krydre med salt og kvernet pepper.

Avokadosalat:
ca. 300 g blandet salat
2 sjalottløk eller 1 salatløk
1 agurk i tynne staver
1 eske sherrytomater
2 avokadoer
tynne skiver av parmesan

Riv salaten, finhakk løken, del tomatene i to, agurken i tynne staver, del avokadoen og skjær i skiver. Bland salaten, hell over dressingen og legg på tynne skiver av parmesan.

Sitrondressing:
1/2 dl olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ts revet sitronskall
2 ts Dijonsennep
1 båt revet hvitløk
1/2 finhakket rød chili
salt og kvernet pepper

Bland alle ingrediensene og hell over salaten.

Papayasalsa:
1 hakket papaya
2 vårløk
1/2 hakket rødløk
1/2 hakket rød paprika
2 ss frisk koriander
1/2 dl limejus

Bland alle ingrediensene og sett kjørlig til den skal serveres.

Baconpoteter:
Kok små nypoteter nesten møre. Bland noen spiseskjeer olje, salt, kvernet pepper, litt hakket timian, revet hvitløk og hell over potetene. Surr en skive bacon rundt og fest med en tannpirker som har ligget litt i vann. Legg de over på et dobbelt stykke folie som er penslet med litt olje. Grill/stek til baconet har fått farge og potetene er møre.

Kyllingfilet i hoisin-saus

(4 personer)
4 kyllingfileter

Spenstig grillsaus:
1/2 dl presset appelsinsaft
1 dl hoisin-saus
3 ss østerssaus
3 ss rødvinseddik
1 ss honning
1 ss olje
1 ss chilisaus
1/2 ss finhakket ingefær
1-2 båter finhakket hvitløk

Bland alle ingrediensene til sausen og ha det i en dobbel plastpose. Legg i kyllingfiletene og la filetene marinere i ca. 30 minutter. Ta dem opp og tørk av marinaden. Legg filetene på grillen som er penslet med litt olje, og stek dem noen minutter på hver side (ikke for sterk varme). Stikker du et trespidd gjennom fileten er den lett å snu på grillen. Pensle over med marinaden flere ganger under steketiden. Snu filetene ofte. Pensle over med litt marinade etter at filetene er ferdig stekt. Krydre med salt og pepper. Server med salat, potetkløfter og tzatziki.

Tzatziki:

1 beger yoghurt
3 båter revet hvitløk
1 agurk
3 ts olivenolje
1 ts eddik
1 ts hakket mynte
salt og kvernet pepper

La yoghurten renne av seg gjennom et glasshåndkle eller kaffefilter i ca. 30 minutter. Riv agurken grovt. Bland alle ingrediensene i yoghurten og smak til med salt og kvernet pepper.

Små appetittvekkere på spidd

trespidd som har ligget litt i vann

1 smårettpølse av kalkun eller bit av kalkun grillpølse
1/2 skive bacon
1 bit eple

1 bit kalkunfilet
1 aspargestopp
1/2 sherrytomat

1 kalkunkjøttbolle
1/2 småløk
1 bit paprika

1 lettkokt asparges
1 strimmel kyllingfilet tvunnet rund aspargesen, og festet med en tannpirker

Sursøt-grillsaus:
4 ss chilisaus
1 ss vinedikk
1 ss worcestershiresaus
4 ss ripsgelé

Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper. Sett bollen i litt varmt vann og rør til ripsgeleen har smeltet. Træ kjøtt og grønnsaker inn på spiddene å pensle over med grillsausen. Grill spiddene raskt på alle sider. Server som små appetittvekkere eller som enkle spidd til barna, med en liten skål mango-/rømmedressing.

Mango-/rømmedressing:
1 beger lettrømme
4 ss søt chilisaus eller mangochutney
litt salt og kvernet pepper

Bland alt og smak til.

Aïoli
4 eggeplommer
1/2 ts salt
3 båter revet hvitløk
1 1/2 ss sitronsaft
1 ts sterk sennep
2 dl solsikkeolje
kvernet pepper

Kjør eggeplommer og salt i en hurtigmikser til tykk konsistens. Eggeplommer og olje må ha samme temperatur ellers kan aïolien fort skille seg. Ha i krydder og sitronsaft. Spe litt etter litt med oljen under omrøring. Smak til med mer krydder og ørlite sukker. Aïoli smaker deilig som tilbehør til grillmaten.

Karrimarinert kalkun-indrefilet

(4 personer) 2-3 pk. kalkun indrefilet (eller kalkunfilet)

Del kalkun indrefileten i to på langs og legg bitene i marinaden.

Karri- /vinmarinade:
1 finhakket løk
1 båter revet hvitløk
2 ss olje
2 ss karri gjerne halvparten sterk
2 ts tomatpuré
1 bit revet, frisk ingefær, ca. 2 cm
1 ss sukker, gjerne brunt sukker
1 dl hønsebuljong
2 ss soyasaus
1 dl hvitvin

Fres løk, hvitløk og karri i olje i en liten kjele. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. La det trekke noen minutter. Avkjøl. Ha filet og marinade i en dobbel plastpose og knyt igjen. La dem marinere en time eller over natten. Tørk lett av filetene og legg dem på en oljesmurt grillrist. Ha på litt salt og kvernet pepper. Stek filetene 1-2 minutter på hver side.

Ha resten av marinaden i en kjele tilsatt 1/2 – 1 dl vann og la det koke et par minutter. Sil sausen og tilsett 3 – 4 ss crème fraîche. Smak til med salt og kvernet pepper. Drypp sausen over kjøttet og server med ris og lettkokte sommer-grønnsaker.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:618
Grillmat.Lapskaus.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.