Magert viltkjøtt


Oppdatertdato: 2012-10-09 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen, www.matprat.no


Viltkjøtt er vanligvis magrere enn kjøtt fra husdyr. Det inneholder også en større andel umettede fettsyrer og mindre mettet fett.
Elgsteik er for eksempel svært magert kjøtt. Det samme er reinsdyrsteik, selv om den inneholder litt mer fett en elgsteik. Elgsteik er omtrent like magert som kyllingfilet. Rypebryst er litt fetere, men inneholder lite mettet fett. Viltkjøtt har også lengre holdbarhet i fryseren enn andre typer kjøtt siden det er så magert.

Alle typer kjøtt er en viktig kilde til protein, A- og B-vitaminer og til mineralstoffene sink, selen og jern. Men kjøttprodukter er også en betydelig kilde til mettet fett og salt.

I Finland ble det for noen år siden foretatt en sammenlikning av næringsinnholdet i reinkjøtt, storfekjøtt og grisekjøtt. Man viste blant annet at reinsdyrkjøtt hadde høyere innhold av flere mineralstoffer enn kjøtt fra storfe og gris. Dette gjaldt særlig kobber, selen, sink og jern.

En undersøkelse gjennomført av Matforsk viser at områdene hvor reinsdyrene beiter, påvirker antioksidantnivået i kjøttet. Den fordelaktige sammensetningen på reinsdyrkjøtt henger sammen med at reinsdyr store deler av året er ute på milelange beiter, får mye fysisk aktivitet og spiser lav, lyng, urter og bær, som er proppfulle av antioksidanter.

Engrosforbruket av kjøtt fra vilt har økt fra 6 millioner kilo til 8 millioner kilo de siste 20 årene, viser tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF). Dette tilsvarte i 2010 knapt 2 kilo per innbygger. Til sammenlikning lå forbruket av kjøtt fra husdyr på 67 kilo per innbygger i 2010.

Helsedirektoratet anbefaler å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt til maks 500 gram i uken. Viltkjøtt regnes ikke som rødt kjøtt. Grunnen til det er at det finnes lite forskning på helseeffektene av å spise viltkjøtt. Høyt inntak av rødt kjøtt som svin, storfe og sau derimot vet man at har sammenheng med utvikling av enkelte krefttyper.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2266
Norsk mat.Hverdagsmat.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.