Mais – ikke bare kolber og popkorn


Oppdatertdato: 2006-12-01 Tema: Mais Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Mais har mange bruksområder. Vi kjenner mais som enkeltkorn på boks, popcorn eller som kolber kjøpt på gårdsutsalg eller i grønnsakdisken i dagligvarebutikken. Mais regnes tradisjonelt som en karbohydratvekst, men maisolje er faktisk også et betydelig produkt. Oljen utvinnes av kimen i maiskornet.

Mais kommer opprinnelig fra de høyereliggende områdene i Peru, Ecuador og Bolivia og fra regioner i Mexico og Mellom-Amerika for øvrig. Hovedområdene for dyrkingen i dag er USA, Kina, Sør-Afrika og Øst-Europa. Mais liker mye sol og vokser i regioner med tropisk eller subtropisk klima og kan dyrkes fra havnivå helt opp til 1500 m over havet. Maisplantene blir dyrket for kornene i kolben, som vi bruker til mat eller maler til kraftfôr. Når kolbene er høstet, går ofte resten av grønnmassen til fôr. Vi skiller mellom flere typer mais ut fra innholdet av sukker eller stivelse.

Varieteter, egenskaper og dyrkingsområder for mais

Dent corn: lange kolber og lange korn, dyrkes i USA, Sentral- og Sør-Afrika
Flint corn: mindre kolber med harde, mindre korn. Dykes i Europa, Asia, Mellom- og Sør-Amerika
Flour corn: melliknende stivelse i kornet. Dyrkes i USA, Sør-Amerika, Sør-Afrika
Sweet corn: bløte og søte korn, lite stivelse. Brukes som frisk grønnsak. Dyrkes i USA
Waxy corn: voksaktige korn. Dyrkes i Øst-Asia
Popcorn: harde, små korn som eksploderer ved oppvarming. Dyrkes i USA, Mexico

Biologi og dyrkingsteknikk

Mais er en ettårig plante i grasfamilien. Ulikt de fleste andre artene i grasfamilien setter maisen vanligvis bare en eller to stengler. Høyden kan variere fra 1,5 til over 3 m. Modning skjer normalt etter 100-120 dager. Hannblomstene sitter i toppen av planten og viser seg normalt etter 50-60 dager. Hunnblomstene vokser fram i bladhjørnene lenger nede på planten. Frøene blir dannet i kolbene i det hunnlige organet. Mais har krysspollinering. Lengden av kolben kan variere fra 5-6 cm hos noen varieteter opp til 50 cm hos andre. De mange varietetene er ofte tilpasset eller foredlet slik at de passer godt i de geografiske områdene der de vokser. Avlingene kan svinge fra 100 til 800 kg per dekar avhengig av voksevilkår og varietet.

Minimumstemperaturen for dyrking er 10 °C, og optimumstemperaturen er 33-34 °C. Temperaturer over 40 °C resulterer ofte i at planten råtner og dør. Maisen dør hvis den blir utsatt for frost.

Mais foretrekker veldrenert siltjord eller leire med mye humus. Den trives ikke så godt på stiv leire eller ren sandjord. Fra 800 til 1500 mm nedbør per år er ideelt.

Mais blir ofte sådd direkte på åkeren, men hvis en planter den ut, trengs det rikelig med vann. For fuktige forhold under blomstring og modning kan gi redusert avling, blant annet fordi det kan utvikle seg sykdom og bli dårlig pollinering. Rota kan gå ned til 60 cm dybde. Mais vokser best på jord med en pH-verdi på over 5,0.

Mais dyrkes i svært beskjeden grad i Norge og avlingen går til friskkonsum. Det vil si kolben som forvelles eller grilles i husholdningen. All maisolje vi bruker i Norge blir importert. I Norge har det også vært prøvd å dyrke fôrmais helt nord til Nord-Trøndelag, men en regner med at fôrmais kan gi årssikker avling bare til og med Nord-Tyskland.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:980
Norsk mat.Lavkarbo.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.