Makrell i tomat - medisin for hjertet


Oppdatertdato: 2005-08-30 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk


Makrell i tomat hjelper hjertet ditt med å holde seg friskt og sunt. Forskning viser at en skive med makrell i tomat hver dag minker faren for å dø av hjerte- og karsykdommer.
En aldri så liten skive med makrell i tomat hver eller annen hver dag, kan faktisk være med på å minske risikoen for å dø av infarkt eller andre hjerte-relaterte sykdommer. Ulike studier viser at ved å spise 35 gram fisk per dag eller 1 til 2 fiskemåltider i uken, fortrinnsvis fet fisk med høyt Omega 3 - innhold, reduserer du sjansen for å dø av hjerte- og karsykdommer betraktelig. I Norge står hjerte- og karsykdommer alene for 50 % av alle dødsfall.

Martha L. Daviglus MD, PhD, undersøkte menn og spisevaner gjennom 30 år. Hun fant at risikoen for å dø av hjerteproblemer ble 42% lavere når disse mennene spiste 35 gram fisk per dag. Andre studier viser at risikoen reduseres med 50% og mer. 35 gram fisk per dag er ikke spesielt mye - en boks med makrell i tomat inneholder omtrent 130 gram makrell, og det betyr at dersom du bruker drøyt en fjerdedels boks på frokost- eller aftensskiven hver dag så har du både fått en smakfull opplevelse og gjort noe godt for hjertet ditt!


Omega 3 fettsyrer er helt vesentlige for kroppen og vi må få dem gjennom maten vi spiser fordi kroppen ikke produserer dem selv. Omega 3 finnes først og fremst i fet fisk som laks, makrell, ørret og sild. Omega 3 er dokumentert å virke positivt inn på 4 elementer som direkte har innflytelse på risikoen for hjerte-og karsykdommer:
  • Omega 3 forbedrer elastisiteten i arteriene og forhindrer åreforkalkning.
  • Omega 3 forebygger at blodet klumper seg og at det oppstår blodpropper.
  • Omega 3 hjelper med å få ned blodtrykket. I motsetning til Omega 6 som påvirker det "dårlige" kolesterolet, så sørger Omega 3 for at vi får høyere nivå av "godt kolesterol" og altså lavere blodtrykk.
  • Omega 3 hjelper med å stabilisere hjerterytmen og reduserer dermed risikoen for død etter hjerteinfarkt. Hjerteinfarkt oppstår når årene inn til hjertet blir sterkt forkalkete.

Prøv disse 2 variantene med Makrell i Tomat

Potetpizza med makrell i tomat

1 porsjon

2 stor kokte poteter i skiver
1 ss olivenolje

Fyll:
makrell i tomat
vårløk i skiver
timian
Evt ost

Legg potetene på et stekebrett og pensle med litt olivenolje.
Legg på fyllet og stek dem ved 200°C i ca. 5-7 min.

Makrell snacks

4 porsjoner

2 bokser makrell i tomat
ca 100 g revet ost (Mozzarella, jarlsberg el.)
salt og pepper
4 rundstykker
smør

Salat:

1 lite salathode 1 liten agurk i skiver
2 tomater i båter
Evt også litt reddiker i skiver og paprika i strimler.

Dressing:
1 ss sitronsaft
3 ss olje
litt sukker

Legg alt til salaten i en stor bolle.
Bland i dressing rett før servering. Eller server ved siden av.

Ha fisken og sausen i en bolle, og del den opp i småbiter. Tilsett revet ost , salt og pepper. Del rundstykkene i to og smør dem. Fordel blandingen utover rundstykkene og stek dem i stekeovnen ved 200 grader i ca 10 minutter, eller til de er gyllenbrune.
Server en grønn salat til.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:664


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.