Maltwhisky-serie for kjennere


Oppdatertdato: 2005-01-22 Tema: Whisky Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


Maltwhisky-serie for kjennere

Macallans Fine Oak-serie er forholdsvis ukjent i Norge. Det varer ikke lenge. Den nye serien er elegant i stilen, innholdet er blitt lettere og mange oppfatter den som mer tilgjengelig enn de tidligere variantene som kun var lagret på sherry-fat.

Macallan har en 180 år gammel historikk, men har siden tidlig på 90-tallet vokst fra å være en forholdsvis sjelden vare i whisky-markedet til å bli verdens femte mestselgende merke. Det er særlig i USA og i Asia veksten har vært sterk de siste 5 årene.

Ny lagringsmetode

I Norge har vi nå fått Fine Oak som har vært lagret i henholdsvis 12, 18, 25 og 30 år. De nye whiskyvariantene er lagret i en spesiell kombinasjon av amerikansk og europeisk eik som har inneholdt både sherry og bourbon. Den nye lagringsmetoden har gitt en whisky med noe mindre sherry-preg selv om det er delte oppfatninger om hvor sterkt sherry-preget var tidligere.
- Noen malt-elskere sier at den tradisjonelle Macallan er dominert av sherry. Jeg er uenig. Jeg mener at Macallan er en stor malt med karakter og kompleksitet som skinner igjennom enhver sherrysmak. Disse karaktertrekkene blir tydelige for enhver når amerikansk eik er erstattet. De typiske Macallan-trekkene er tydelige i The Fine Oak-serien selv om hver alder har sin unike personlighet, sier whisky-legenden Michael Jackson.

Topp-plasseringer

I Whisky Magazine (utgave 39) ble Macallan 18 år rangert som den beste single malt i verden i konkurranse med 90 andre svært gode single-malt whiskyer. Macallan Gran Reserva ble rangert som nummer seks, Macallan Millennium Decanter ble nummer 8 og Macallan 30 years old ble nummer 9. Det ga Macallan 4 av de første 10 plassene på rankingen.

Naturlig farve

Generelt for serien Fine Oak kan man si at de alle er produsert i Skottland og er basert 100% på det spesielle byggkornet ”Golden Promise” for deretter å bli lagret både på europeisk og amerikanske ekefat som tidligere har inneholdt sherry og bourbon. Ingen av whiskyene er tilsatt noen form for kunstig farve – alle farvenyanser er et resultat av spritens reaksjon med de ulike eketønnene. Resultatet er blitt myke, delikate og lyse singel-malt-whiskyer i motsetning til en del mørke og tyngre malt-varianter som er på markedet. Den 12 år gamle whiskyen kommer fra Speyside mens de andre tre kommer fra Highland.

I tillegg til 12, 18, 25 og 30 års-utgavene som du får på Polet i Norge lager Macallan i samme serien også en 8, 10, 15 og 21 år gammel årgang.

Smaksnotater

Macallan Fine Oak 12 y.o

Fine Oak er typisk Macallan produkt produsert 100% av det beste byggkornet 'Golden Promise' og er en ny blend som er en sammensetning av whisky som har blitt lagret både i sherry og i bourbon fat.
Karakteristikk: Middels dyp gyllen. God fylde. Fruktig aroma med innslag av honning, malt og vanilje. God lengde. Land/Distrikt: Skottland, Speyside.
Pris: 482,90

Macallan Fine Oak 18 y.o

Lys ravfarge, eksotisk blomsterduft, jasmin, torv og tropisk frukt. Smak av sitrus, krydder og røyk. Pris: 999,00.

Macallan Fine Oak Single Malt 25 Years Old

Intens ravfarge, rik duft med spor av fersken, blodappelsin og krydder. Smak av vanilje, kokosnøtt, torv og sitron og med krydret ettersmak. Pris: 1.665,00.

Macallan Fine Oak 30 y.o

Gylden farge, rik, eksotisk og aromatisk duft med appelsintoner.Smak av vanilje, kirsebær og nøtter. Pris: 2.500,00.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:501Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.