Man tager 18 eggeplommer


Oppdatertdato: 2005-10-13 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ivar Greftegreff


Fredag feires egget over hele verden. Egg er en universell matvare som gir næring og matglede til alle folk i alle land.

Ikke rart egget har fått sin egen internasjonale organisasjon:
The International Egg Commission!

Unn deg noe ekstra eggegodt i anledning Verdens eggdag! – sier matkonsulent Liv Leira ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Hun har funnet frem et knippe velsmakende eggeretter til fredagskosen; en gyllen dessert og en nydelig, eggende iskake, og ønsker vel bekomme!

Eggewraps, dvs. omelett i tortilla, med godt tilbehør, er deilig kosemat på Verdens eggdag!

Eggewraps

1 pakke tortillas
1 pakke røkt kalkunskinke/spekeskinke
litt blandet salat
2-3 tomater i skiver
1 glass tacosaus

Krydderomelett
4 egg
1/2 dl yoghurt naturell
litt chili eller kajennepepper
1/2 ts gurkemeie
1 båt revet hvitløk
1/2 ts salt
kvernet pepper
2 hakkede vårløk
1/2 rød paprika i biter
2 ss maiskorn

Varm tortillaene som anvist på pakken. Bruker du alle tortillaene må du doble omelettoppskriften og steke omeletten i to omganger.
Bland egg, yoghurt, vårløk og krydder i en bolle. Varm stekepannen til smøret freser. Hell i omelettrøren og la den stivne litt før du trekker røren sammen inn mot midten. Dryss over paprika og maiskorn. Brett den ene halvdelen over og la omeletten stå et minutt og stivne på svak varme. Hvelv den over på en tallerken og del den i fire snipper.
Legg litt salat, skiver av kalkun- eller spekeskinke, tomat, litt tacosaus og en snipp omelett på hver tortilla og brett sammen.

Sett fram små skåler med forskjellig fyll (som når du serverer taco), så kan hver enkelt lage sin egen porsjonsomelett med ønsket fyll.

Porsjonsomelett

2 tortillas eller tacoskjell/båter
2 egg
2 ss vann/fløte
salt og kvernet pepper
evt. smaksett med karri, chili, tabasko eller trøffelolje
litt salat
litt tacosaus
Varm tortillaene som anvist på pakken. Hell omelettrøren i en liten stekepanne når smøret freser. Trekk røren inn mot midten og ha på ønsket fyll. Brett den ene halvdelen over og la den hvile litt i pannen før du hvelver den over på en tallerken. Ha litt salat og tacosaus på tortillaene/tacoskjellene, del omeletten i to og legg en bit oppå salaten og brett tortillaene sammen.

Alternative kombinasjoner av fyll:

*Reker, dill, chili, og kapers
*Skinke/salami, ost, paprika og jalapeños
*Tomat, fetaost, og sorte oliven
*Sopp, løk, bacon og urter
*Tubeost, paprika, mais og gressløk
*Frisk spinat, skinke og hvitløk
*Forvellet asparges, spekskinke og parmesan

Stek gjerne sopp, løk og bacon før du har det i omeletten.

Deilig frokost, lunsj eller som nistemat på Verdens eggdag:

Gratinerte egg i reder

4 rundstykker eller små bagetter

Fyll:
2 tomater
4 skiver bacon
2 ss gressløk
4 egg, romtempererte
2 ss revet ost, gjerne parmesan
salt og kvernet pepper

1 båt revet hvitløk
1 ss hakket persille
smør

Alternativt fyll:
tomatbønner, pølsebiter, bacon, sopp, urter

Sett stekeovnen på 225 °C. Skjær toppen av rundstykkene og ta ut litt av brødet så det blir plass til tomatfyll og egg. Del tomatene i to, ta ut frøkjernene og skjær tomatene i biter. Skjær bacon i biter og stek det sprøtt.
Fordel fyllet i rundstykkene (ta av noen baconbiter til pynt). Knekk ett egg i hvert rundstykke og dryss over litt parmesan og krydder.

Riv hvitløken og bland med litt mykt smør og persille. Smør det på rundstykketoppene.
Sett rundstykkene og toppene på en stekeplate og gratiner i 8-10 minutter. Server gjerne med litt salat og noen drypp tabasko hvis du liker det. Dypp den sprø rundstykketoppene ned i den bløte eggeplommen og nyt resten av rundstykket.

Til dessert på Verdens eggdag:

Charlotte russe à la Henriette

1 pk fingerkjeks
9 eggeplommer
180 g sukker
1/2 l melk
1 ts vaniljesukker
1 vaniljestang
10 plater gelatin
1 1/2 dl seterrømme
1 1/2 dl kremfløte

Pynt:
friske bær og frukt eller hermetisk frukt, litt pisket kremfløte til servering

Bruk en charlotte-form eller en rund kakeform som rommer 2 liter. Dekk bunnen med bakepapir så desserten ikke sitter fast. Sett kjeksene tett i tett inntil hverandre langs siden av formen. Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut kornene. Visp sammen egg og sukker i en kjele og tilsett melk og vanilje. Varm opp under stadig omrøring til en tykk krem. Den må ikke koke. Legg gelatin i vann i 5 minutter. Klem ut av gelatinplatene og ha dem over i den varme eggekremen. Rør godt til all gelatinen er oppløst. Sett kremen til avkjøling. Pisk fløte og rømme til stiv krem og bland det inn i eggekremen. Sett kremen kaldt en times tid, rør i den av og til. Fyll kremen i formen og la den stå i kjøleskapet natten over.
Legg et fat over formen og snu forsiktig. Fjern bakepapiret og pynt kaken med oppskåret frukt og bær, eventuelt med et bånd rundt kaken som ekstra pynt.

Til kaffen på Verdens eggdag:

Pappa Runes sjokoladeiskake med bærlokk

Bunnen:
200 g mandler
200 g melis
4 egg
2 ss hvetemel

Ha mandler og melis i en matprosessor og kjør det et par minutter. Tilsett egg og hvetemel til alt er godt blandet. Smør en springform 24 cm, dryss over litt mel og rist ut det overflødige melet. Stek mandelbunnen ved 175 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken. Ta av ringen rundt og vask den og sett den på igjen.

Fyll:
4 eggeplommer
4 ss melis
1 beger vanilje-kesam
2 dl kremfløte
150 g kokesjokolade
1 egg
3 dl rensede bær, som rips, kirsebær eller andre

Visp eggeplommer og melis til en luftig masse. Piske kremfløten og bland kesam forsiktig inn i kremen. Smelt sjokoladen i vannbad, avkjøl noe og bland inn et sammenpisket egg. Del kesamkremen i to porsjoner og bland inn smeltet sjokolade i den ene delen. Hell sjokoladekremen over mandelbunnen og sett i fryseren minst en halv time. Mos bærene og bland dem med resten av kremen, og legg bærfyllet oppå sjokoladekremen. Sett formen tilbake i fryseren og la den stå minst 4 timer. Ta formen ut noen minutter før den skal serveres og pynt med bær og høvlet sjokolade.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:690
Slanking.Gryteretter.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.