Mandelpotet dominerer julemiddagen


Oppdatertdato: 2012-12-20 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


(NW): I julen tar mandelpotetene over nesten halvparten av potetsalget. Her er potettipsene til julemiddagen.
– Poteter kan brukes til alt, men nordmenn er blitt bevisste på at de er forskjellige på smak. Det ser vi tydelig til jul, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.
Nordmenn spiser i underkant av 20 kilo poteter i året, men det er ikke helt jevnt fordelt på månedene.

– Julemiddagene gir potetsalget en topp i desember. Vi endrer også preferansene, der markedsledere som Asterix og Beate blir grundig forbigått av Mandelpotet, sier Gultvedt.

Til mye

Basert på Bamas salgstallene fra i fjor, ser julens potet-topp slik ut:
1. Mandel, 2. Asterix, 3. Beate, 4. Franske / Amandine, 5. Pimpernel, 6. Kerrs Pink, 7. Ringerikspotet, 8. Gulløye.

– Mandelpoteter passer godt til de fleste av de klassiske julemiddagene. I tillegg er de lekre å se på og raske å tilberede. Men de krever et visst tilsyn for å unngå at de sprekker under kokingen, sier Gultvedt.
Legg mandelpotene i kokende vann i 10-15 minutter med skallet på. Unngå fosskoking. De smaker enda bedre dersom du tar dem av plata før de er helt gjennomkokte og lar dem hvile noen minutter under et klede før servering.
Mandelpoteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved temperaturer mellom 4-8 ºC. Hvis lagringstemperaturen er lavere, får de en søtlig smak fordi stivelsen blir omdannet til sukker.

Fransk tilsnitt

Nordmenn har fått stor sans for de små, franske Amadine-potetene, og de er høyt oppe på julerangeringen også. Ny av året er en sort som heter Galante, også fransk og med de samme egenskapene som Amandine.

– De franske potetene er kommet inn på julebordet og middagsbordet hos svært mange nordmenn. De er også spesielt egnet til romjulas mange koldtbord, sier Gultvedt.

BAMAS POTETTIPS:

  • RIBBE: Her er det mye å velge i, men også til ribbe anbefaler Bama en smaksrik sort, som Mandelpotet eller Pimpernel. Vil man ha en mer smaksnøytral sort, prøv Asterix.
  • PINNEKJØTT: Som til ribbe. Mandelpotet er et godt valg til pinnekjøtt, men også Pimpernell er svært passende. Ønskes en mer nøytral potet, anbefales Asterix eller Folva.
  • LUTEFISK: Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mange foretrekker Mandelpotet, men Ringerikspoteten og Gulløye er også gode valg. Alle sortene er ganske gule i fruktkjøttet og gjør tallerkenen ekstra innbydende.
  • KALKUN: Mye smak på poteten kan komme i veien for kalkunen. Derfor vil en mer nøytral potet, som Amandine, Asterix eller Beate være gode valg.
  • TORSK: Mandel, hvis man ønsker mye smak. Ekstra godt til torsk er poteter som tar opp i seg mye av kraften på tallerkenen, som Asterix eller Beate.
  • VILT: Her er Mandelpotet den store vinneren, eller Amandine, dersom man vil ha en litt mer nøytral smak.
  • RAKEFISK: Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakefiskelskere. Ikke bare på grunn av smakskombinasjonen, men også fordi det er tradisjon.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2589
Info.Studentmat.
Salater.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.