Mange nordmenn tror feilaktig at de reagerer på matvarer


Oppdatertdato: 2006-09-19 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Mange opplever i dag å få diagnosen matallergi kun gjennom en positiv prikktest. En slik test sier ingenting om klinisk sykdom. Det sa Ragnhild Halvorsen, overlege ved Voksentoppen senter for astma og allergi på et seminar for helsepersonell avholdt 14. september i regi av Melk.no - Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Det er vanskelig å utrede matreaksjoner. Undersøkelser har vist at hele 25 % av befolkningen tror de reagerer på en eller flere matvarer.

Man må kombinere prikktester med forsøk der man fjerner og reintroduserer matvarer man testes for, sier Ragnhild Halvorsen. På samme måte kan man heller ikke trekke noen endelig konklusjon på grunnlag av blodprøvesvar sier Halvorsen.

Andel i den voksne befolkningen som har matallergi ligger på 5 %. I tillegg kommer det en del personer som har intoleranser slik som laktoseintoleranse eller cøliaki.

Allergi mot melk er hyppigst forekommende hos småbarn. Her er forekomsten 2-3 % hos barn i aldersgruppen 0-4 år. De fleste vokser denne formen for allergi av seg før skolealder.

Markedet florerer av en rekke metoder for å påvise allergier. Mange av disse holder ikke mål og baserer seg for eksempel på at det sendes inn blodprøver som analyseres av firmaer som aldri treffer pasientene. Man kan ikke sette en sikker allergidiagnose på denne måten, sier Ragnhild Halvorsen. Slike former for diagnostisering fører til at mange mennesker unødvendig lever på en diett som krever store ressurser både tidsmessig og økonomisk. Samtidig øker risikoen for feil- og underernæring, dette er særlig alvorlig for barn og ungdommer.

På samme seminar ble det vist til undersøkelser foretatt blant den norske befolkningen som viste at hele 17 % av befolkningen over 15 år unngår melk fordi de ikke tåler den. Inntaket av melk har sunket kraftig i løpet av de siste 30 årene. Et synkende konsum av melk kan henge sammen med at flere og flere tror at de ikke tåler melk. Dette kan være svært uheldig for inntaket av kalsium og flere andre næringsstoffer. I et vanlig norsk kosthold bidrar meieriprodukter med over 70 % av det kalsiumet vi får i oss. En landsdekkende kostundersøkelse viste at 1 av 2 tenåringer får i seg for lite kalsium, sier Marianne E. Mathiassen, klinisk ernæringsfysiolog i Melk.no.

Hun forteller at 95 % av den voksne befolkningen skal kunne tåle meieriprodukter. Det er 2-5 % av befolkningen som har laktoseintoleranse og ikke mer enn 1 av 1000 voksne som har melkeallergi. Utelatelse av melk og meieriprodukter fra kostholdet stiller store krav til sammensetningen av kosten for øvrig for at den skal bli fullverdig, sier ernæringsfysiologen.

Fakta om matallergi

Det ser ut til at allergier og intoleranser øker i forekomst. Det er imidlertid store usikkerheter knyttet til en rekke metoder som brukes til å diagnostisere slike lidelser. Når det gjelder allergi, er prikktester i huden og blodprøver ofte benyttede diagnostiske verktøy. Den store utfordringen ligger imidlertid i tolkningen av resultatene.

Allergi er en reaksjon i immunforsvaret vårt som er uhensiktsmessig. Immunforsvaret vårt er laget for å forsvare kroppen vår mot fremmede og skadelige stoffer. Når kroppen vår reagerer på ufarlige stoffer som for eksempel bjørke- eller gresspollen, skyter immunforsvaret over mål. Allergi mot matvarer er på samme måte en form for feilreaksjon fra kroppen side.

Det er disse 8 matvarene vi hyppigst reagerer på:

Egg, melk, fisk, skalldyr, peanøtter, andre typer nøtter, hvete og soya.

Allergi mot melk og egg debuterer som oftest i tidlige barneår og det er vanlig å vokse av seg disse to formene for allergi før skolealder. De andre formene for allergi er det vanskeligere å bli kvitt.

Man regner med at 3-8 % av barn har en form for reaksjon på matvarer. Blant voksne har 5 % matallergi inklusive kryssreaksjoner hos pollenallergikere. Når det gjelder melkeallergi og laktoseintoleranse (intoleranse mot melkesukker) regner man med at 2-3 % av barn i aldersgruppen 0-4 år har melkeallergi og at 2-5 % av større barn, ungdommer og voksne har laktoseintoleranse. Kun 1 av 1000 voksne har melkeallergi.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:924
Julekaker.Hverdagsmat.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.