Marit Bjørgen blir sjømatambassadør


Oppdatertdato: 2010-05-20 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Henning Carr Ekroll/Eksportutvalget for fisk


Marit Bjørgen er allerede i gang med oppkjøringen til VM på hjemmebane og suksessoppskriftene fra Vancouver skal gjentas. Før OL la Bjørgen om til tre ukentlige fiskemåltider og nå inngår Bjørgen samarbeid med Eksportutvalget for fisk for å styrke satsingen på sjømat i kostholdet.

- Etter lang tids motgang måtte jeg ta grep før OL i Canada. I samråd med min lege la jeg om kostholdet og spiste sjømat tre ganger i uken. Under lekene i Vancouver var jeg tydelig på at omlegging av treningen og endringer av kostholdet var det som ga meg tre OL-gull, sa Marit Bjørgen på en pressekonferanse i Oslo i formiddag.
Uttalelsene Bjørgen ga til norsk presse i Canada ble fanget opp av Eksportutvalget for fisk (EFF) som har ansvaret for markedsføringen av norsk sjømat. Det ledet frem til Bjørgens første personlige sponsoravtale som ble signert i rette omgivelser på Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo.
Da Marit Bjørgen vant sine medaljer i Vancouver hadde vår mestvinnende kvinnelige idrettsutøver ingen personlige avtaler. Nå er den første avtalen på plass og i avtalen inngår det at Bjørgen skal være ambassadør for Norsk sjømat de neste to årene.

- Avtalen er historisk for oss. Våre sponsorater har tidligere vært knyttet til kjente kokker og dette er første gang vi jobber tett med idrettsutøvere, sa markedsdirektør Merete N. Kristiansen i Eksportutvalget for fisk.

- Bjørgen har fått resultater ved å gjøre det myndighetene anbefaler oss alle å gjøre, nemlig å øke inntaket av sjømat til tre ganger i uken. Vi tror Bjørgens ambassadørkraft og sunne verdier skal kunne vise andre at det er lett å lykkes med sjømat, sa Kristiansen som la til at EFF har store forventninger til avtalen.

En sentral del av avtalen er at Marit Bjørgen skal få utviklet skreddersydde sjømatoppskrifter til sitt daglige kosthold. Disse skal også deles med publikum gjennom Marits egne web-sider og EFFs nettside www.Godfisk.no. I 2010 skal Bjørgen etablere egen blogg og mer aktivt benytte sosiale medier i sin dialog med publikum. Bjørgen skal også delta på en rekke arrangementer og aktiviteter med sjømatnæringen i årene som kommer.

Som ledd i arbeidet med sjømatoppskriften debuterte Marit Bjørgen som oppskriftsutvikler for EFF. Pressen fikk smake ”Bjørgens Laksegryte” som er Marit Bjørgens egenkomponerte fiskefavoritt. Oppskriften finner du under her.

Bjørgens Laksegryte

Til 4 porsjoner trenger du om lag

800 gram laks
1 løk eller 2 sjalottløk
1 -2 hvitløkbåter
Litt olje
3 – 4 poteter
1-2 gulrøtter,
½ brokkoli i små buketter
1 purre eller en bunt vårløk
10 dl god fiskekraft eller 3 terninger fiskebuljong og vann
2 dl matfløte ev. kremfløte
maisennajevner
1 ts rosepepper
Finhakkede grønne urter f. eks en blanding av flat persille og basilikum
4 tomater i terninger

Slik gjør du:
Rens og skjær grønnsakene i litt store biter og grovhakk løken og hvitløken.
Dersom du ikke har fiskekraft, bruk vann og tilsett fiskebuljongterninger eller en kombinasjon av fisk- og grønnsakbuljong. Fisk eller skalldyrfond er også bra.
Skold tomatene og ta bort skinn og kjerner og skjær i terninger.
Surr løk og hvitløk i litt olje til løken er myk. Tilsett poteter, gulrot, purre og brokkoli og disse bland med løken. Tilsett fiskekraft og kok opp. Kok til grønnsakene er så vidt møre. Lag en jevning av matfløte og maisennajevner. Rør denne ned i gryten og kok i ett minutt. Ha i rosepepper og smak til med salt og pepper
Skjær laksen i ca 3 cm store biter og legg disse i gryten og la den trekke til den så vidt er kokt. Vend inn tomatterningene og dryss grønt over.
Server gryten med brød eller flatbrød ved siden av.

Kommentarer:
Matfløte kan byttes med kremfløte og gryten tyknes litt ved å koke med fløten.
Matfløte kan ha den ulempen at den lett skiller seg ved koking så derfor er kanskje kremfløte et bedre valg. Det er et spørsmål om fett men her er mengdene små.
En gryte som lett kan varieres både ved å bruke annen fisk eller blande flere fiskesorter og andre grønnsaker.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1895Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.