
Martini er kanskje den enkleste og mest misbrukte av alle cocktails. Hver eneste bartender har Sin egen teori om
hvor mye vermouth det skal være i en Martini-cocktail, og det er faktisk skrevet en hel bok bare om Martinis.
Martini-cocktailen ble oppfunnet en stund før firmaet Martini & Rossi begynte å fremstille en tørr vermouth, og
på den tiden ble den franske Noilly Prat brukt til Martinicocktailen. Det er fremdeles noen bartendere som
foretrekker den franskeutgaven.
Jeg tok turen ned til
Bakgården Bar i Kristiansand for å få klarhet i hva som skal brukes i den ekte martini og
om det er noe i det å riste den istedenfor å røre.
Og en Dry Martini skal selvfølgelig røres, sier Thomas som er bartender der.
For en Martini skal aldri ristes, men røres forsiktig i et klart mikse glass eller en mugge med en røreskje med langt håndtak, slik at isen i mikseglasset ikke smelter i alkoholen, men likevel avkjøler drinken.
Jeg fulgte med når min Dry Martini ble blandet og noterte meg følgende:
Glasset ble avkjølt godt på forhånd med is, gin og vermouth ble rørt med lang skje i ett mikseglass og ble så silt ned i det kalde glasset. Og siden undertegnede er veldig glad i oliven fikk jeg hele 4 stk i drinken, om det regnes som matservering vet ikke jeg, men det smakte godt.
Dry Martini blandet på Bakgården Bar er som følger:
5,5 cl dry gin
0,5 cl Noilly Prat
Røres med is
Siles ned i avkjølt martiniglass uten isbiter
Pynt med 1-2 oliven(flere hvis gjesten er sulten)
Tradisjonelt ble Martinien, som ble oppfunnet I 1911 i New York, servert «straight up» , hvilket betyr at
blandingen ganske enkelt siles opp I et avkjølt cocktailglass. Den opprinnelige pynt besto av en oliven, men nå
er det flere steder vanlig å bli tilbudt en tynn sitronskive eller en oliven. Det er kilder som mener at
forløperen til Martini kommer helt tilbake fra 1862 ved en drink som kaltes Martinez.
Martinez
Oppskrift fra 1887 av Jerry Thomas
1 dash bitter
2 dasher Maraschino
2 lamps isbiter
1 vin glass Vermouth
1 pony(halvt vinglass) Old Tom Gin
Servert med en 1/4 dels skive sitron
Oliven kom til så tidlig som rundt 1870 i en bar i Martinez California.
Oppskrift fra det legendariske Knickerbocker Hotel i New York i 1911.
Martini
1 del London Gin
1/2 del Noilly Prat Vermouth
1/2 del Appelsin Bitter
Røres med is og siles forsiktig ned i avkjølt glass. Ble pyntet med oliven etter spørsmål fra gjestene.
I våre dager har Martinien forandret seg så mye at den kan serveres «on the rocks» (med is) , «naked«(bar) - som
ganske enkelt betyr avkjølt gin, eller som en Gibson, som er den klassiske Martinien med en enkel perleløk som
tilbehør.
Videre har vi den populære Vodkatina(vodka martini) - som er en Martini basert på vodka i stedet for gin.
James Bond Martini
Den mest kjente Martini drikker i våre dager er vel filmhelten James Bond som drikker sin Vodka martini shaken
not stirred. Dette er i utgangspunktet galt, for hvis en rister drinken blir den uklar og det skal ikke en
martini være, men James Bond foretrekker den uklare efekten og ekstra kjøling av shaking.
Vodka Martini - James Bond Style
4 ss Vodka
1 ss Noilly Prat
1 Grønn Oliven
1 sitron twist
Ristes og siles ned i avkjølt martini glass. Ha i oliven og press sitron på oveflaten.
James Bond Martini med både gin og vodka
4,5 cl gin
4,5 cl vodka
Dry vermouth; Enten
2 cl regular
1,5 cl dry eller
1 cl ekstra dry
Oliven
Alt shakes med is og siles ned i avkjølt glass.
Shaken not stirred
Ved risting vil en martini bli uklar og mindre oljeaktig en sin rørte variant, som igjen kan påvirke smaken av
drinken.
Forskere har funnet ut at risting øker aktiviteten til antioksidanter i drinken, og derfor kan påvirke
helseeffekten en martini har på kroppen.
For å ødelegge historien så drikkes det bare vann i James Bond filmene.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:57