Masi Passo Doble 2007 BiB


Oppdatertdato: 2009-11-11 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Nå er den kjente Masi Passo Doble kommet i 3 liters kartong på polet. Den lanseres nå i November. Dette er en Argentinsk vin fra den kjente produsenten Masi. Det er en vin som vil passe til kjøttretter utover i kalde kvelder nå i første del av vinteren. Vinene har dyp rød farge, med intense aromaer av modne bær og hint av krydder. Vinen er myk og velstrukturert med god frukt, innslag av krydder og med elegante tanniner.
Vi prøvde vinen sammen med ost og kos en kald kveld i November.

Mer om vinen

Vinen er fremstilt etter «double fermentation»-metoden (tidl. «Ripasso»), som Masi har gjort kjent gjennom sin Campofiorin. For Passo Doble innebærer det først 16 dagers gjæring med skallkontakt, etterfulgt av annen gangs gjæring i 15 dager på bunnfallet, tilsatt en andel lett tørkede Corvina-druer. Vinen lagres 9 måneder på franske eikefat for deretter å bli overført en periode til ståltanker før tapping. Dette gir vinen en rik aroma og god struktur. Elegante og myke tanniner gir en vin med potensial. I flaske gir dette en vin som kan lagres, mens 3 liters dunk bør drikkes nå.

Området hvor vinen lages er det kjente vinområdet Mendoza i vest Argentina. Vinmarkene ligger rundt 1000 meter over havet og grunnen er steinete, sandete og kalkrik med en god blanding av organisk materiale og mineraler.

Våre smaksnotater

Vinen er prøvd til modne oster. I ettertid til vanlig ost og som kosevin.
Vinen er frisk og lett. Den lukter godt og har en mørk rød farge. Smaker litt av krydder, men mye av bær. Den har en god ettersmak. Vinen har glorie, er elegant sjur på tunga og noe spiss i smaken mente noen av testpanelet.
Vinen smaker best med ost som selv har mye smak. Med svakere oster blir den litt blass i smaken. Som kosevin er den god, men har ikke den gode, folkelige sødmen for de som liker det. Og ved siden av Miopasso som vi smakte samtidig, så kommer den litt til kort. Blir litt tam.

Fakta

Navn: Masi Passo Doble 2007 BiB
Pris: Kr 399.30 for 3 liter
Varenummer: 58909
Varetype: Rødvin
Utvalg: Testutvalg
Land/distrikt: Argentina, Tupungato Valley - Mendoza
Råstoff: 70% Malbec og 30% Corvina
Alkohol 13,5 % vol
Sukker: 3,0 g/l
Syre: 5,83 g/
Drue: 70% Malbec, 30% Corvina
Lagringsgrad: Drikkes nå, bør ikke lagres
Produsent: Masi Agr
Bruksområde: Retter av svin, vilt, lam, storfe og modne oster. Også uten mat som en kosevin.

Skal vi drikke vin?

Om det skyldes dansefeberen som herjer landet, vet vi ikke. Men den nye treliterskartongen fra Masi gir visse assosiasjoner til hete argentinske rytmer.

Vinen har egentlig fint lite med dansen å gjøre. Det spesielle, som med mye av Masis øvrige vin, er at den er fermentert to ganger, derav navnet Passo Doble som er spansk for "dobbelt steg". Først gjæres druesaften 16 dager med skallkontakt og deretter 15 dager på bunnfall, tilsatt en del tørkede Corvina-druer. Resultatet er en moden vin som både har karakter, men som samtidig er fruktig, sensuell og har fyldig kropp.

Amarone-ekspert
Masi er i første rekke kjent som spesialist på viner fra Veneto-regionen i Italia,og kanskje aller mest for verdensledende amarone-viner.
Boscaini-familien har eid Masi i mer enn to århundrer. Dagens sjef, Sandro Boscaini, var overbevist om at dobbelfermenteringsteknikken kunne fungere like bra andre steder i verden, med de rette mikroklimatiske forholdene.

Da selskapet skulle utvide til andre land var det viktig å finne et sted der Veneto-druer som Corvina og Corvinone kunne få like gode vekstvilkår som på hjemmebane. Valget falt til slutt på tangolandet Argentina og Tupungato-dalen i Mendoza, der Masi kjøpte en eiendom på 160 hektar i 1996.

"Argenitalliensk"
Det første de gjorde var å undersøke jordsmonn og beplante små områder med ulike druesorter. Så valgte de druene som gjorde det best, og plantet mer av dem. Det viste seg å være Veneto-druene Corvina og Corvinone som er kjent fra Amarone og noen av de beste Valpolicella-vinene. I tillegg plantet de "lokale" druer som Malbec og Torrontes.

Masi Passo Doble er laget i tråd med den tradisjonelle Masi-filosofien. Målet er å få mest mulig ut av distriktet ved bruk av lokale druesorter og ved hjelp av den helt unike produksjonsmetoden. Vinen kombinerer derfor det sjenerøse, kraftige og frodige argentinske med det elegante, myke og snille venetianske.
Den første årgangen Masi Passo Doble dukket opp på Vinmonopolet i 2003. Nytt i år er at den også er kommet på boks - et format stadig flere norske vindrikkere sverger til.


Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
 • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
 • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
 • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
 • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
 • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
 • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
 • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
 • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
 • Vi kjøper vanligvis vinene selv.
 • Vi spytter ikke ut vinene
 • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1752Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.