Mat i stjerneklasse hos Luihn


Oppdatertdato: 2006-06-01 Tema: Restauranttest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


En litt småkald kveld i mai skulle vi få den virkelige store matopplevelsen i Kristiansand. Vi måtte bare prøve maten på Restaurant Luihn i Kristiansand, etter at andre medier har skrytt av den.
Og for å si det først som sist, dette er det desidert beste vi har smakt på restaurant. Vel vil kanskje noen si det er dyrt, at det ikke er noen utsikt fra restauranten, men skal man ha den ultimate matopplevelsen i Kristiansand så er dette plassen. Og dette besøket utløste vår første 10 poenger på mat.

Miljø og omgivelser

Restaurant Luihn ligger i hjertet av Kristiansand, i kjelleren på gamle, aktverdige Vindmøllen. Like ved byens lille grønne oase, Wergelandsparken. Her kommer du ned i en restaurant hvor historie ligger i veggene og varmen slår i mot. Kanskje er det ikke noen utsikt til travle gater, sørlandssnekker, unge lettkledde mennesker, sol og sommer, men litt må en forsake for en perfekt smaksopplevelse.
Her er alle velkommen og det er som lagd for romantisk middag, forretningslunsj når den store avtalen skal diskuteres eller når venne(ninne) gjengen skal slå på stortromma.

Menyen

Menyen er en blanding av kjøtt og fisk. Det er a la carte eller om en ønsker det hele menyforslag fra 3 retter og oppover. Kjøkkensjefen setter gjerne sammen en spesiell meny for deg etter ønske, smak og evt lommebok. Vi lot kjøkkensjefen selv sette sammen en 5 retter til oss med utgangspunkt i at vi er glad i fisk og ønske om å få smake det beste.

A la carte menyen denne dagen besto av 4 fiskeretter(steinbit, breiflabb, brosme og laks) og 4 kjøttretter(lammecarre, reinsdyr, oksefilet og kalvefilet) mellom Kr 250.- og Kr 300.- Disse serveres med dagens friske grønnsaker og valgfrie poteter. Man blir god og mett av bare en hovedrett.
Det var 5 forretter(fiskesuppe, scampi, blåskjell, salat og asparges) fra kr 98.- til kr 125.- og 4 desserter(pannacotta, creme brulee, jordbær og karamellpudding) fra 99 til kr 118.-

Men så er det da muligheten til å få annet alt etter sesong og råvarer, og flere av våre retter stod ikke på menyen, men ble anbefalt.

Kjøkken

Og her kommer dagens gedigne opptur: Dette er det desidert beste som vi har spist. Vi ble ledet inn i en verden av smaker som er verd pengene og mer til. Her gir vi for første gang en 10 poeng på maten og det blir kanskje galt for senere bruk, men vi fant ingenting å sette fingeren på når det gjaldt maten.

Vår 5 retters utvalgte bestod av følgende:

1 forrett: Skalldyrtallerken med dagens skalldyr. Dette var en stor tallerken med kongekrabbe, scampi, hummer, kreps, kamskjell, blåskjell. Alt var tilberedt på forskjellige måter med forskjellige sauser. Utsøkt.

2 forrett: Brosme i en nydelig fløteaktig saus. Med rogn. Brosme er en torskefisk som er mer fastere og smaker bedre. Denne kan jeg gjerne anbefale å kjøpe selv og prøve. Fantastisk godt.

Mellomrett: En slags vårrull med kalvebrissel og jordskokk, eple og pærekompott. Jeg hadde aldri smakt kalvebrissel før og det var ingen ting å frykte. Smaker som en mild mellomting mellom lever og mørt kjøtt. Jordskokker var og ett nydelig bekjentskap. Utsøkt.

Hovedrett: Stekt kveite med sitronsmørsaus. Også utrolig godt. Her klarer kjøkkenet å få frem smaken i kveiten, som ikke alltid er like lett. Denne ble servert med 2 typer poteter og friske grønnsaker. Og nå begynte metthetsfølelsen å melde seg.

Dessert: Pannacotta med syltede/marinerte druer i grappa. Disse druene var fantastiske og de er faktisk ferdigskrelt!

Så dette er alt i alt den beste matopplevelsen vi har opplevd og her er det særlig smakene som er fantastiske. Alle kombinasjoner av smaker passet perfekt sammen og smakte utrolig godt.

Service

Luihn er en familiebedrift hvor mannen i huset regjerer på kjøkkenet sammen med proffe kokker og kvinnen i huset regjerer restauranten. Det er diskret, vennlig service, samtidig som det blir personlig. Her blir en tatt vare på, men ikke overøst med unødvendig oppmerksomhet.
Man sitter godt og får anledning til å følge med hva som skjer på kjøkkenet, og det ser veldig profft ut.
Skal en besøke luihn så bestill gjerne bord i nærheten av kjøkkenet, for da kan en sniktitte inn i det aller helligste.

Priser

Mange vil nok si at dette er dyrt og når man samtidig kan spise andre steder rimeligere og med utsikt til sommerens gleder i Kristiansand så er jo det fristende. Men, skal en ha den beste smaksopplevelsen må en betale litt og det er verd hver krone. Sammenlign gjerne priser her med restauranter i hovedstaden og se hva man får. Man får en opplevelse i rolige lokaler med god tid og mye atmosfære. Man kan gå fra bordet med ett kulinarisk minne som sitter i en stund og dette er det faktisk verd å spandere på seg iblant.
Og slik mat kan ikke gjøres billigere.

Konklusjon

Som sagt er det mange andre restauranter med finere utsikt, mer liv, store menyer med alt mulig og flere gjester, men det er ikke mange med bedre mat. Dette var den største smaksmessige opplevelsen vi har hatt så langt. Vi fikk anledningen til å smake på en bit av det beste som kan lages og til en ikke uoverkommelig pris.
Besøket anbefales på det varmeste og maten gir vi for første gang 10 poeng.

Vi fikk ikke prøvd vin til maten utenom ett friskt glass hvitvin, men det er en god, tilpasset vinmeny tilgjengelig.

Karakterer:

Kjøkken/mat 10
Drikke 7
Meny 9
Miljø/omgivelser 8
Service 8
Pris 9
Totalt 51 av 60 mulige

Flere bilder


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:836
Norsk mat.Lapskaus.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.