Mat på boks


Oppdatertdato: 2009-01-10 Tema: Hermetikk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kai Nordrum, Terina, Stabburet, Morten Brun


Hermetikk! Bare ordet får kokker til å fryse på ryggen. Men hvorfor det? Hva er galt med hermetikk når man har det travelt og trenger noe lettvint i en fart?
Jeg tok en titt på hva som fins av hermetikk og hvordan man med enkle grep kan lage smakfulle retter ut av dette uten for mye bry. Men først litt fakta om hermetisk mat.

Hermetikk
Hermetikk er fellesbetegnelsen på matvarer som etter forbehandling er pakket på boks eller glass og er gjort holdbare ved oppvarming under trykk (sterilisering). Dette kalles hermetisering. All hermetikk fra anerkjente fabrikker er fremstillt av friske, førsteklasses råvarer. Hermetikkfabrikkene her i Norge er underlagt streng kontroll og maten er av topp kvalitet. Man kan og selv hermetisere hjemme, men mer om dette ser dere på mine sider om konservering.
Til selve konserveringen av maten brukes salt, sukker, eddik eller diverse konserveringsmidler. Matvaren ligger ofte i en lake som gjør at den holder fargen og kvaliteten.
Det skilles og mellom hel og halv konserves. Hel er kokt i boksen, mens halv er pakket på boks eller glass. Helkonserves er som regel uten konserveringsmidler.

Oppbevaring
Helkonserves har nesten ubegrenset holdbarhet, så lenge boksen er tett og den ikke varmes opp. Også frost kan ødelegge maten. Halvkonserves har kortere holdbarhet og bør som regel oppbevares kaldt. Det kan være lurt å sjekke holdbarheten før innkjøp. Det er holdbarhetsdato på boksen.
Åpnede bokser kan ikke lagres lenge, og bør i flere tilfeller ikke lagres i boksen, da det kan bli misfarging og smak. Bruk en plastboks. Mat på glass lagres på glasset.
Skal en kjøpe inn hermetikk for lengre perioder, så sjekk datoen på boksen. La heller ikke hermetikken stå på hytta for lenge i kuldegrader. Den kan bli kornete og udelikat. La heller ikke hermetikk stå veldig varmt i lang tid. Det kan i noen tilfeller være kommet bakterier i boksen som blomstrer opp i varme. Gjelder ofte fiskehermetikk.

Og husk å ha en skikkelig boksåpner klar til hermetikken, mange stygge ord har nok blitt sagt ved åpning av hermetikk med kniv, skrutrekker eller lignende

Produkter
Det finnes ett stort utvalg av produkter og vi ser hver dag flere av disse på våre kjøkken. Grovt sett kan disse deles i 6 grupper:
  • Fiskehermetikk. Som fiskeboller, sardiner, rogn, reker, blåskjell, sildeprodukter og kaviar.
  • Kjøtthermetikk. Som pølser, hermetisk kjøtt, kjøttkaker mm.
  • Ferdige retter. Som lapskaus, erter/kjøtt/flesk, gryteretter, spaghettiretter osv
  • Supper. Det fins mange supper på boks og vi kjenner vel de kjente fra Campbell's.
  • Grønnsaker. Som tomater, erter, bønner, rødbeter, agurker, surkål osv.
  • Frukt. Vi har sikkert alle prøvd ferskner, fruktcocktail, aprikoser, pærer osv.

Ut fra alle disse produktene kan vi lage en masse varianter av forskjellige retter og mange skulle en ikke tro hadde hermetikk i seg. Men så til noen oppskrifter. De er alle hentet fra min database over oppskrifter og skal være enkle å lage og gode på smak.

Fiskeboller i hvit saus
4 porsjoner
1 boks fiskeboller
Hvit saus:
1 ss margarin/smør
2 ss hvetemel
2 dl lettmelk og 2 dl fiskekraft/buljong
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat

Smelt margarin, rør inn hvetemelet, spe med melk og fiskekraft. Kok i 5 min. Smak til med salt, pepper og muskat. Legg fiskebollene i og la dem bli varme. Serveres med poteter eller ris og en råkost av gulrot, kålrot og eple.
Varier med feks rensede reker i sausen, eller feks spinat. Andre grønnsaker kan og brukes.
Enkel og grei middagsmat, populær hos barn.

Fiskebollesuppe
4 porsjoner
1 hel boks fiskeboller
2 dl melk
3 ss mel
2 gulrøtter
1 purre
Litt rømme

Kok opp kraften fra boksen og tilsett en jevning av melk og mel. Skjær gulrøtter i strimler, snitt purren og la det koke med i suppen i ca. 10 minutter. Tilsett fiskeboller og rømme, og varm opp til kokepunktet.

Tilbehør: En varm baguette.

Stekt rogn
4 personer
1 stor boks rogn
Smør
Litt sitronsaft

Skjær kokt rogn i 1 1/2 cm tykke skiver. Brun dem ved svak varme så de blir pent brune og gjennomvarme.

Server stekt rogn til middag, frokost, kvelds eller på et smørbrød. Det smaker godt med litt sitronsaft over rognen.

Stekte sardiner
10-20 sardiner/brisling evt avrente hermetiske.
50 g mel med salt og pepper

Marinade:
2 ts hakket persille
60 ml sitronsaft
1/2 ts presset hvitløk
salt og pepper
60 ml olivenolje

Dressing/dip:
salt og pepper
1 stor tomat uten skall i små biter
1 liten paprika i små biter
25 g hakket løk
Litt majones

Bland alt til marinaden.
De store sardinene deles på langs. Hermetiske lar du renne godt av. Bruk de som er i olje.
Legg sardinene i marinade i ca 30 minutter.
Rull forsiktig sardinene i krydret mel.
Stek i litt olje til de er gyldne på begge sider.
Bland alt til dressingen og server ved siden av sardinene

Kjøttkaker i brun saus
3-4 porsjoner
1 stor boks kjøttkaker
Saus:
Sausen fra boksen
1 dl melk/fløte
salt pepper
sukkerkulør

Saus:

Hell kjøttkaker og saus i en gryte. Kok opp og spe med melk eller fløte hvis det ønskes en mild smak. Smak til med salt og pepper. Sausen kan og smakes til med geitost, rømme, einerbær, krydder(feks indiske krydderblandinger lager en eksotisk smak).

Server kjøttkakene i sausen. Kokte grønnsaker eller kålstuing, kokte poteter og tyttebær er vanlig tilbehør. Grønn ertestuing passer også til.

Joika kaker
4 porsjoner
2 bx Joika kaker (1/1 bx)
1 dl seterrømme
250 gr bacon i skiver
600 gr rosenkål eller broccoli

Bacon kuttes i strimler og brunes. Varm Joika-kakene i sausen og tilsett rømmen som røres inn. Helles over i et varmt serveringsfat/bolle. Bacon fordeles jevnt på overflaten. Serveres med smørdampet broccoli eller dampet rosenkål og nykokte poteter. Flatbrød og rørte tyttebær er selvfølgelig tilbehør.

Tips: Tilsett gjerne litt brunost og/eller et par ss rørte tyttebær i sausen.

Bønne- og bacongryte
4 porsjoner
1 stor løk
2 ss olivenolje
250 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
1 boks grovt hakkede tomater
2 bokser salat- og gryte-bønner, hvite
1 bunt gressløk
1 ss frisk eller 1 ts tørket basilikum
150 g bacon i skiver

Fres grovhakket løk i olje. Tilsett kjøttdeig og gni ut med gaffel så det blir en grynet masse. Ha i salt, pepper og tomater og småkok i 5 minutter. Hell blandingen i ildfast form. Ha avsilte bønner over. Dryss på gressløk og basilikum og dekk med baconskiver. Sett formen i ovnen ved 225° i ca. 15 minutter til baconet er sprøtt. Snu skivene etter 8 - 10 minutter, eller stek bacon i panne og legg på toppen.

Chili con Carne
4 porsjoner
300 g kjøttdeig
2 løk, hakket
1 1/2 ss olje
2 fedd hvitløk, hakket
1 boks (400) tomater
2 bokser (400 g) bønner i tomatsaus
1 grønn paprika, i terninger
1 ts oregano
2 ts chilikrydder
salt
pepper

Stek kjøttdeigen sammen med løken i en jerngryte. Smuldre kjøttdeigen med en gaffel. Tilsett hvitløken, krydderne og tomatene. La det surre i noen minutter.

Bland i tomatbønnene og paprikaterningene og kok opp. Smak til med salt og pepper. Server retten med salat og brød ved siden av.

Pappa's spagettigryte
200 gram spagetti
1 boks smårettskinke
1 pose spagettisaus.

Knekk spagettien i 3 og kok spagettien og sausen som vist på forpakningen, men ha i 1 dl mindre væske i sausen enn beskrevet.
Sil vannet av spagettien og ha den deretter over i kjelen igjen. Ha i 1 ss smør og smårettskinken. Rør litt så smøret får smeltet godt nedi spagettien.
En deilig og rask rett som er enkel å lage.

Og til slutt noen tips for den vanligste hermetikken.

Ferdige retter fra boksen
Her er det mange typer og det er ofte lett å sette en ekstra spiss på disse. Feks lapskaus på boks: Prøv med forskjellige krydder, smør, ekstra kjøtt mm.
Spaghettiretter på boks er vanlig. Disse kan tilsettes rester av kokt spaghetti, tomater, basilikum og annet krydder. Det samme med risretter(rester av ris osv).
Gryteretter blir bedre med ekstra krydder, fløte, geitost mm.

Fiskeboller
Disse kan varieres på mange måter. prøv feks med reker eller skalldyr i sausen. Erter, blomkål, gulrøtter passer fint sammen med fiskeboller.

Blåskjell Hermetiske blåskjell er fine til bruk i supper og gryteretter. De kan brukes som ferske. Prøv feks dette sammen med andre skalldyr i en hjemmelagd eller ferdigkjøpt pastasaus. Passer og bra på pizza.

Kjøttkaker og kjøttboller
Kjøttkaker er fint i brun saus som vanlig. Kjøttboller er gode i forskjellige supper og feks tomatsaus. Bruk gjerne oppskrifter hvor det lages kaker og boller fra grunnen av, og erstatt de med hermetiske.

Skinkebokser
Disse er ofte på tilbud og er kjekke å ha liggende. Brukes til salater, pizza, omeletter, gratenger og pastaretter. Gode på varme smørbrød med ost også.

Hermetiske bønner
Ha ett lite lager av disse. Passer ypperlig i gryteretter. Gode sammen med kjøttdeigretter og som snadder med brød og speilegg.

Tomater på boks
Disse kan det og være lurt å ha lager av. Er og fine i gryteretter. Enkel måte å lage suppe og saus på.

Ananas og mais
Disse brukes i salater, på pizza og i gryteretter. Ananas også til desserter.

Agurker og rødbeter
De fleste brødskiver med kjøttpålegg eller leverpostei blir bedre med sylteagurk. Og rødbeter er godt tilbehør til mange kjøttretter.

Fersken, pærer, aprikos, mandarin, frukt cocktail mm
Disse kan brukes som de er til dessert med feks krem. Også fine som fyll i kaker, i fruktsalater og ved siden av is feks.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:312Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.