Hvor sunn er egentlig den typiske turnisten?
Påsken står for døren og som vanlig pakker vi tursekken med appelsiner, sjokolade og kakao på termos. Men hvor sunn er
egentlig denne turmaten? - Ser vi på den typiske turnisten med ernæringsøyne, er dette faktisk ingen dum ide på kortere
turer, forteller Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Næringsrik kakao
Visste du at en kopp kakao inneholder mer antioksidanter enn både rødvin og grønn te? Det beste er å lage den med mager
melk, lite sukker og mørk sjokolade eller kakaopulver.
- I tillegg til antioksidantene, inneholder den en rekke andre nyttige næringsstoffer kroppen trenger. Blant annet
inneholder alle melkevarianter proteiner som kroppen kan bruke til å danne muskler og kalsium som er viktig for å styrke
skjelettet. Kakaopulver og mørk sjokolade inneholder jern som er viktig for å transportere oksygen fra lungene og ut til
musklene i armer og bein, forteller Ellen i Melk.no.
Ekstra bra for unge jenter og kvinner
Unge jenter og kvinner får gjennomsnittlig i seg både for lite kalsium og jern, så de kan gjerne drikke mer kakao. Det
er viktig å lage kakaoen fra bunnen av fremfor å bruke ferdigpulver som blandes med vann, for da mister man alle
næringsstoffene i melken. I tillegg kan man regulere sukkermengden selv.
Sunne appelsiner
Appelsinene er på sitt beste på denne tiden av året. Smekkfulle av C-vitaminer og andre stoffer kroppen trenger.
- Fordelen med å spise appelsinene istedenfor å drikke dem som juice, er at du også får i deg en god del fiber. Det
hjelper til å holde magen i gang, noe som kan være ekstra nyttig i påsken, hvor det kanskje blir mer fet mat og snop enn
til hverdags, forteller Ellen i Melk.no.
Tursjokoladen
Sjokolade med kjeks er den tradisjonelle tursjokoladen, og denne sjokoladen gir deg raske karbohydrater når du er på
tur, som gir deg krefter til å komme over den neste kneiken. Sjokolade inneholder også stoffer som øker
blodgjennomstrømningen i kroppen og som gjør deg mer årvåken.
- Dersom vi skal driste oss til å komme med et forslag til forbedringer i den norske påskenisten er det å bytte ut den
typiske tursjokoladen med en sjokolade som inneholder nøtter i stedet for kjeks. Nøtter inneholder nemlig det sunne,
umettede fettet, som er langt sunnere enn fettet i kjeks. I tillegg holder nøtter deg mett lenger, og dermed får du
krefter ikke bare til den neste kneiken, men som varer helt til du er hjemme igjen, avslutter Ellen i Melk.no.
Godkjent til kortere turer
Alt i alt får den norske påskenisten et godkjentstempel for kortere turer. Dersom du skal på langtur, bør du også ha noe
grovere kost i sekken. La oss ikke glemme at dersom man spiser sunt resten av året, er det lov å kose seg litt ekstra i
høytidene. Spesielt dersom man kombinerer dette med turer enten til fots eller på ski.
Kakao på termos
Kakao topper fortsatt statistikken på hva barn og voksne har med seg på tur.
4 porsjoner
Ingredienser
4 ss sukker
5 ss kakaopulver
1 ss vaniljesukker
1 l melk hel- eller lettmelk
Fremgangsmåte
Bland kakao, sukker, vaniljesukker og litt av melken i en kjele. Kok opp blandingen under omrøring. Spe med resten av
melken. Visp i kakaoen til den når kokepunktet.
Serveres nylaget og gjerne med pisket krem på toppen.
Varm sjokolade med peppermynte
Ingen ting er vel bedre enn en stor kopp hjemmelaget sjokolade!
1 porsjoner
Ingredienser
3 dl helmelk eller lettmelk
25 g mørk kokesjokolade
5 dråpe peppermynteolje
2 ss kremfløte eller lett dessertfløte
2 ts vaniljesukker
1 ss revet appelsinskall
10 g mørk kokesjokolade , revet
Fremgangsmåte
Varm opp melken til kokepunktet, smelt sjokoladen i og tilsett peppermynteolje. Hell den varme sjokoladen i et stort
krus. Visp kremfløten med vaniljesukker og legg den på toppen. Dryss over revet appelsinskall og kokesjokolade.
Hvit dronning - kakao med hvit sjokolade og appelsin
Denne deilige varme drikken kan nytes hvor som helst, både i hagen, på fjellet eller til en litt sen frokost ved
kjøkkenbordet. Med hvit sjokolade og appelsin vil den bli en favoritt hos mange.
4 porsjoner
Ingredienser
1 dl vann
125 g hvit kokesjokolade
3 ss revet appelsinskall
6 dl melk
Fremgangsmåte
Kok opp vann i en kjele. Hakk opp sjokoladen, og smelt den i det varme vannet. Tilsett appelsinskall og melk og kok opp.
Server varm, gjerne pyntet med appelsinskall.
Varm sjokolade med marshmallows
Hva varmer vel bedre enn en kopp kakao på en kald vinterdag? Her på den amerikanske måten med marshmallows.
1 porsjoner
Ingredienser
2 ½ dl helmelk
3 ss sjokoladesaus
5 stk marshmallows
Fremgangsmåte
Varm melk og sjokoladesaus til kokepunktet under omrøring. Legg 2 - 3 marshmallows i bunnen av et glass eller krus før
du heller den varme sjokoladen over. Pynt med resten av marshmallowsene.
Varm sjokolade med kremtopp
Når den første snøen har lagt seg på bakken, passer det bra å lage litt varm sjokolade som man kan kose seg med.
6 porsjoner
Ingredienser
1 plate kokesjokolade
1 dl vann
1 l melk
krem på boks eller vispet kremfløte til pynt
Fremgangsmåte
Løs opp sjokoladen i varmt vann. Tilsett melken og kok opp. Server sjokoladen nylaget med en liten kremtopp på hver
kopp.
Tips:
Rør ut en spiseskje kaffepulver i det varme vannet sammen med sjokoladen, hvis du ønsker litt mokkasmak på sjokoladen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1854