Mat som middel mot vårslapphet


Oppdatertdato: 2010-06-03 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Vårslapphet er ingen medisinsk diagnose. Uttrykket skriver seg fra gammelt av, da en lang, mørk vinter kombinert med mangel på frisk frukt og grønnsaker førte til vitaminmangel og slapphet på vårparten. - Sørg for å fylle opp lagrene igjen og gi kroppen et lite energikikk med sunne gode retter som gjør deg klar for en frisk og våken vår, forteller ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Hanne Hennig Rustad.

Fra vårslapp – til våryr

Fortsatt er vårslapphet et begrep. Vinteren er lang og mørk i Norden, og mangel på sollys og et lyst syn på livet utarmes lett. Det er mange tiltak man kan gjøre for å møte våren og sommeren med friskt mot. Ved å legge litt ekstra tid og innsats i det du putter i munnen får du MASSE mer vitaminer, mineraler, fiber og andre ting kroppen din trenger påfyll av hver dag!

- Mange blir ofte mer opptatt av trening på denne tiden, men også det man spiser er viktig for å føle seg frisk og opplagt. Noe mat kan man bli mer slapp og trett av, mens annen mat gjør at man føler seg mer frisk og opplagt. Det er en gyllen regel å velge mat og drikke som er rik på næring og som ikke bare gir tomme kalorier forteller Hanne i Melk.no, som her har vurdert eksempler på oppskrifter som vi har lagt ved.

Smoothies versus sukret brus

Velger du en Vitaminbombe-smoothie på en varm sommerdag i stedet for et glass med sukret brus vil du ikke bare gi kroppen tilskudd av vitaminer og mineraler, men også av proteiner.

- I ett glass (3,3 dl) sukret brus er det ingenting å hente for kroppen bortsett fra energi i form av tilsatt sukker, det vi ofte kaller tomme kalorier. Derimot vil du ved å drikke ett glass (3,3 dl) av enten Vitaminbombe-smoothies eller Grønn og frisk-smoothie få i deg tre ganger så mye fiber. I tillegg vil du gi kroppen tilskudd av vitamin A, vitamin C, folat, flere B-vitaminer og ikke minst kalsium. Fiber finnes både i frukt og grønnsaker, og dette er med på å bedre fordøyelsen vår. Det hjelper til med å transportere skadelige stoffer ut av kroppen og gir en økt metthetsfølelse, forteller Hanne engasjert.

Hjemmelaget suppe versus posesuppe

I en travel hverdag tyr mange til en suppepose når middagen skal inntas, men ved å legge inn kun en liten ekstra innsats gir du kroppen din en skikkelig pangstart på våren.

- Lager du hjemmelaget gulrotsuppe i stedet for tomatsuppe fra pose, får du i deg omtrent fire ganger så mye proteiner, i tillegg til både vitamin E, kalsium og vitamin A. Du får bedre kontroll på inntaket av salt ettersom posematen ofte inneholder store mengder.

- Gulrotsuppen inneholder også linser som gir kroppen ekstra tilskudd av fiber og jern. Gulrot er naturlig rik på betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Mange vet at dette er et viktig vitamin for synet, men det er også nødvendig for reproduksjon og immunforsvaret vårt. I tillegg gir betakaroten deg et lite ”boost” på brunfargen på denne tiden av året, avslutter Hanne i Melk.no.

Oppskriftene som det ligger under her er plukket ut av vår matfaglige konsulent, Marianne Hayes Antonsen. De er lettlagde og inneholder mange vitaminer, mineraler og friske urter som får kroppen til å strutte.

Vitaminbombe-smoothie

Føler du deg litt "guffen"? Da kan en smoothie med masse vitaminer og antioksidanter være tingen.

4 porsjoner

Ingredienser
3 dl syrnet melk pæresmak
3 dl fruktyoghurt med melon eller en annen smak
½ boks hermetisk ananas i ringer (liten boks) , dypfryst
2 stk mango , i skiver, dypfryst
1 stk appelsin , i skiver, dypfryst
1 stk gulrot , revet

Fremgangsmåte
Hell yoghurt og syrnet melk i en blender/foodprosessor.
Tilsett frossen ananas, mango, appelsin og revet gulrot. Har du ikke frossen frukt, tilsett noen isbiter. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Grønn og frisk smoothie

En tropisk avkjøler med mynte som setter spiss på smaken.

2 porsjoner

Ingredienser
3 dl appelsinjuice
3 dl vaniljeyoghurt
1 dl grovhakket frisk mynte

3 dl dypfryst tropisk fruktblanding

Fremgangsmåte
Hell juice og yoghurt i en blender/foodprosessor. Tilsett mynte og frossen fruktblanding. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk. Server straks i to store glass.

Krydret gulrotsuppe

En delikat og smakfull gulrotsuppe som egner seg til forrett og til lunsj.

4 porsjoner

Ingredienser
2 stk rød chili (klasse 1)
3 ts spisskummenfrø
1 ss smør

1 stk løk
600 g gulrot
2 ss smør
140 g røde linser
5 dl vann
1 stk grønnsakbuljong (terning)
7 dl lettmelk eller helmelk
salt og pepper

2 ss frisk koriander , finhakket
2 dl yoghurt naturell

Fremgangsmåte
Rens chiliene (fjern frøene) og finhakk disse. Surr dem lett i smør ved middels varme i noen minutter sammen med spisskummenfrøene, slik at aromaen kommer frem. Legg litt til side som benyttes som pynt ved servering.
Rens og finhakk løken, og skrell og riv gulrøttene på et rivjern. Ha smør i en vid og stor kjele og surr løken i noen minutter til den begynner å bli blank og myk. Tilsett revet gulrot, spisskumfrø, chili, røde linser, vann, buljongterning og helmelk. Kok opp blandingen og la den stå og småkoke i ca 15 minutter eller inntil de røde linsene er myke.
Kjør suppen i en hurtigmikser eller med en stavmikser til den er jevn og glatt. Smak til suppen med salt og pepper. Server suppen med finhakket koriander, yoghurt naturell og blandingen med chili og spisskumfrø.

PS! Hvis du ønsker en hottere suppe, tilsettes det mer frisk chili.

Pasta med dillsaus

Trenger du en skikkelig oppkvikker, så kan du lage en rett med mye grønn salat.

4 porsjoner

Ingredienser
240 g pastasløyfer
250 g cherrytomat, rød
8 stk reddik
½ stk blomkål
20 stk sukkererter
1 stk rødløk
100 g salatblad
200 g reker

Dillsaus
1 beger kesam
2 ss tørket dill
½ stk sitron
1 ss sukker

Fremgangsmåte
Kok pastaskruer, skjær opp grønnsaker og riv salatbladene. Tilsett reker og bland alt sammen. Bland alle ingrediensene til dillsausen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1898
Norsk mat.Kjøttdeig.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.