Matallergi – et problem for mange


Oppdatertdato: 2010-12-10 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Etter ti år med registrering av matallergi i Norge, er det klart: nøtter er verstingene. Hasselnøtter og peanøtter er nummer en og to på allergitoppen. Som nummer tre følger hvetemel. Selv om det er frivillig å melde inn matallergi, ønsker Matallergiregisteret ved Folkehelseinstituttet flere meldinger i tiårsgave.
Matallergi er et problem for rundt 100 000 mennesker i Norge. 2-3 prosent av den voksne befolkningen og 5-7 prosent av de små barna er rammet. Fordelingen mellom kvinner og menn er henholdsvis 60 prosent og 40 prosent.
Hos barna er det som oftest egg og melk som gir allergireaksjoner, hos de voksne er det hasselnøtter og peanøtter. Det er også mange voksne som reagerer på skalldyr. Derimot er det relativt få som reagerer på fisk.
Pollenallergi ser ut til å ha blitt vanligere nå enn før. Dette fører trolig også til flere allergiske reaksjoner mot mat på grunn av at pollen kan gi kryssallergi mot frukt, grønnsaker og nøtter.
De allergiske reaksjonene kan være alvorlige og i verste fall dødelige, men forekomsten av alvorlige allergiske reaksjoner på mat i Norge er ikke kjent.

Redskap for økt kunnskap om matallergi

For å øke kunnskapen om allergiske reaksjoner på mat i Norge, ble det i 2000 etablert et nasjonalt Matallergiregister. Registeret, som bygger på et frivillig meldesystem for alvorlige allergiske reaksjoner på mat, er et permanent tiltak finansiert av helsemyndighetene. Matallergiregisteret er et samarbeidstiltak mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet står for den daglige driften.
Matvanene våre er i stadig forandring. Vi spiser for eksempel mye mer ferdigmat i dag enn for bare 20 år siden. Økt import av ”ny” og eksotisk mat til butikker og spisesteder gjør også at vi møter mange nye stoffer som kan gi allergi (allergener).
Unge mennesker spiser oftere ”ute” nå enn før, og da har man liten oversikt over hva maten inneholder og hvordan den er tilberedt. Dette kan være en grunn til at unge voksne så ofte har allergiske reaksjoner på mat, men det kan også være andre årsaker.
Alt dette gjør det viktig å overvåke om maten er trygg for allergikere. At den er trygg, vil si at den ikke inneholder stoffer den etter regler og merkeforskrifter ikke skal inneholde. Dette kan Matallergiregisteret hjelpe til med å oppdage.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2040
Slanking.Kaffekos.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.