Matallergi - merking av matvarer


Oppdatertdato: 2014-05-08 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: iStockphoto.com


Merkingen skal inneholde informasjon som gjør forbruker i stand til å unngå mat de ikke tåler.
All ferdigpakket mat skal være merket med bestemte opplysninger om varen, for eksempel varebetegnelse og ingrediensliste. Alle ingredienser i et produkt skal fremgå av ingrediensmerkingen. Det finnes noen få unntak, men de omfatter ikke allergene ingredienser .

Enkelte ingredienser som er svært kjent for å gi allergi- og overfølsomhetsreaksjoner har spesielle krav til merking. Disse ingrediensene skal alltid deklareres i ingredienslisten på innpakningen med en klar referanse til råstoffet dersom det er bearbeidet til en ny ingrediens. For eksempel skal en ingrediens som er laget med utgangspunkt i fisk klart referere til fisk i ingredienslisten.

Allergene ingredienser med spesielle merkekrav er glutenholdig korn, fisk, skalldyr, bløtdyr, egg, peanøtter, lupin, soya, melk (inkludert laktose) , nøtter, selleri, sennep, sesamfrø og sulfitt. Produkter som er fremstilt av disse matvarene, f.eks. fiskeprodukter, skal også merkes med allergene ingredienser. Se Mattilsynet - Ingredienser som alltid skal merkes når de inngår i en ferdigpakket matvare

Med nye merkeregler vil det fra desember 2014 bli krav om at ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet i merkingen. Det kan gjøres ved bruk av for eksempel fet eller kursiv skrift, for økt synlighet. Noen produkter er allerede merket på denne måten.

Innholdet kan endres

Matvareprodusentene kan endre innholdet i produktene. Det er derfor nødvendig å lese ingredienslisten nøye hver gang, selv om dette er et godt kjent produkt.

Mange synes det er praktisk og raskt med ferdige retter, saus på pose og kjøpebrød. Du bør likevel ikke servere ferdigmat til personer som får alvorlige reaksjoner på mat uten å spørre på forhånd.

"Kan innholde spor av"

I tillegg er det viktig å være klar over at det kan forekomme forurensing med allergene ingredienser under produksjon av mat. Fordi det er snakk om en forurensing, er dette i utgangspunktet ikke omfattet av merkebestemmelsene, men av hygienebestemmelsene.

Bedriftene har ansvar for å ha kontroll over kritiske punkter under produksjonen, men i enkelte tilfeller kan det forekomme at små mengder allergener sitter igjen i produksjonsutstyr som brukes til flere produkter. I noen tilfeller er det umulig å unngå en slik forurensing, og dersom bedriften i flere analyser finner spor av allergene ingredienser, til tross for at de ikke er tilsatt, hender det de merker med "kan inneholde spor av".

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2659
Julekaker.Epler.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.