Matminister Brekk anbefaler reinkjøtt


Oppdatertdato: 2011-01-01 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk anbefaler reinkjøtt for nyttårshelga. - Reinkjøtt er en arktisk delikatesse og er noe av det mest eksklusive og spennende kjøttet Norge har å by på, sier Brekk.
Reinkjøtt er en arktisk delikatesse og er noe av det mest eksklusive og spennende kjøttet Norge har å by på. Det er ren og naturlig luksus fra norske fjelvidder. I tillegg viser forskning at reinkjøttet er noe av det sunneste du kan spise. Reinkjøttet har det høyeste innholdet av antioksidanter og fettet inneholder sunne fettsyrer, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Unik historie

Nordmenn har de siste årene blitt langt flinkere til å gå på oppdagelsesferd i retter og råvarer fra hele verden. - Og da er det få, om noen kjøttslag, som har en slik historie å fortelle som reinkjøttet. Det produseres av et urfolk - samene, som i århundrer har lært å leve av og med naturen. Reindriften som næring, kultur og livsform er på mange måter unik både i nasjonal og internasjonal sammenheng, sier Brekk.

9 av 10 liker smaken av reinkjøtt

En undersøkelse utført av Synovate i 2009 viser at norske forbrukere stiller seg svært positive til reinkjøtt. Hele 96 prosent synes reinsdyrkjøtt har en meget eller ganske god smak. 83 prosent er enige i at reinsdyrkjøtt er sunn mat. God smak og produkter som finnbiff, reinsdyrskav, biff, filét, medaljonger, gryterett, suppe, bidos og joikakaker er de assosiasjonene som forekommer hyppigst i forbindelse med reinsdyrkjøtt.
Kokkelandslagets Miriam Østvik Jenssen sin oppskrift på reinskav Landbruks- og matdepartementet samarbeider med det Norske kokkelandslaget.

- Det finnes utallige varianter av reinskav, sier kokkelandslagets Miriam Østvik Jenssen. - Mange ønsker å bruke sopp, rosenkål, gulrot og andre grønnsaker samt lage en fyldigere og kraftig saus. Dette er min favoritt på grunn av dens enkelhet og gode, rene smak. Det er lite fett i selve reinskavet som man heller kan ta igjen ved å lage en skikkelig god potetmos med mye godt meierismør! sier Miriam Østvik Jenssen.

Miriam Østvik Jenssen oppskrift på den tradisjonelle finnmarksretten reinskav med potetmos og rørte tyttebær:

Oppskriften er beregnet for 4 personer.

800 g reinskav
1 kepaløk
salt og pepper
Nøytral olje til steking

8 skrellede mandelpoteter
3 dl fløte
1 dl melk
3 ss saltet meierismør
Rørte tyttebær

Kutt løken i medium store terninger. Stek disse raskt i god varm panne til de får farge. Has over i en gryte. Gjør det samme med kjøttet. Gjerne i flere omganger slik at det blir skikkelig stekt, og ikke grått og kokt. Dette er viktig, for her er det mye smak å hente. Kok ut pannen med 2 dl vann. Hell dette over kjøtt og løk. Krydre med salt og nykvernet pepper.

Kok reinskavet under lokk på medium varme til kjøttet er mørt. Dette kan variere, det kommer an på kvaliteten til kjøttet, men tar vanligvis rundt én til to timer. Mens reinskavet gjør seg ferdig, lager man potetmosen.

Kok potetene i usaltet vann til de er møre, sil av og damp de tørre. Kok opp fløte og melk. Mos potetene i kjelen mens de er varme. Bruk visp eller press de gjennom en sikt. Ha i smør og halvparten av fløtemelken, rør sammen og juster konsistensen med resten av væsken. Smakes til med salt og eventuelt mer smør etter ønske. Etter at du har tilsatt salt er det viktig å ikke vispe eller røre for mye. Stivelsen i potetene reagerer med saltet og mosen vil bli seig og klissete. Server reinskaven rykende varm med god potetmos og rørte tyttebær.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2072
Julekaker.Supper.
Epler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.