
Nå som jeg har spist Thailandsk mat i 2 uker, så vil jeg gjerne samle noen av de beste Thai oppskriftene på nettsidene i en
liten artikkel.
Jeg fikk i løpet av ferien prøvd både Pad Thai, mange variasjoner av deep fried prawns og shrimps, en nydelig rett med
andebryst, flere vanlige sursøte retter, helstekt fisk + flere andre småretter. Også grillstekt tunfisk som var en
opplevelse.
PS: Jeg opplevde og at det ikke er en selvfølge at en får ris til rettene. Og etterhvert blir en faktisk vant med det. Ser
og at når jeg er kommet hjem så bruker jeg mindre ris/poteter og desto mer grønnsaker. Og den søte Thai chilisausen som man
får i butikken er blitt en fast følgesvenn.
Men her er noen av de beste oppskriftene fra nettsidene.
Kokos-kyllingsuppe
4 porsjoner og 642 kcal pr porsjon
1 liter kokosmelk
1 stk stor løk, hakket
1 stang(stenger) finhakket sitrongress
2 cm ingefær, skrelt og hakket
2 stk ukjernede, røde chili
250 gr utbenede kyllinglår eller brystfilet
2 ss koriander, hakket
Hell kokosmelk, løk, sitrongress, ingefær og hele chili i en mellomstor gryte og kok opp.
Skjær kyllingkjøttet i munnstore stykker og hell dem i gryten.
Skru ned platen og la syde i 15 minutter, til kyllingkjøttet er mørt.
Server suppen med ett dryss av hakket koriander. Fjern chiliene før servering.

Denne er obligatorisk å prøve.
Pad thai
4 porsjoner
1 pose bønnespirer
250 g risnudler
4 ss limesaft
4 ss ketchup
1 ½ ss brunt sukker
½ dl soyasaus
3 ss olje
4 båt hvitløk
1 stk finhakket rød chili uten frø og hinner
2 ss olje til steking
6 dl finrevet gulrot
4 stk egg
5 stk vårløk
1 dl peanøtter
4 båt lime til servering
Kok nudlene etter anvisning på pakken og skyll i kaldt vann. Rør i 1 ts olje, og sett til side.
Finhakk hvitløk og chili og skjær vårløk i tynne skiver. Skrell gulrøttene og riv dem fint.
Pisk eggene med litt salt og hakk peanøttene grovt.
For å lage sausen blander du limesaft, ketchup, brunt sukker og soyasaus i en bolle.
Varm opp olje i en wok eller stekepanne og tilsett hvitløk og chili. Fres under omrøring i ca. 1 minutt. Tilsett gulrøtter
og fres videre under omrøring i 1 minutt til.
Dytt blandingen med gulrøtter, hvitløk og chili til side og opp langs kanten av pannen og hell eggene i. Rør til du får
eggerøre og hell sausen over eggerøren.
Tilsett bønnespirer, vårløk og nudler og bland godt til alt er varmt.
Dryss over peanøtter og server med limebåter.
Jeg spiste sprøstekt fisk med chilisaus, her er en variant av denne. Dette er en liten smårett, øk fiskemengde om det skal
være middagsrett. Kan serveres med ris, men jeg spiste uten.
Sprø fisk i chilisaus
4 porsjoner og 165 kcal pr porsjon
500 gr fiskefileter av hvit fisk
25 gr mel
Vegetabilsk olje til steking
Chilisaus:
2 stk løk, hakket
2 fedd hvitløk, knust
2 ss brunt sukker, sammenpresset
2 ss fiskesaus
2 ss søt Thai chilisaus
1,25 dl vann
Fjern evt. Skinn og bein fra fiskefiletene. Skjær fiskekjøttet i 1 cm tykke strimler og vend dem i mel. Rist overskytene
mel av. Varm ca. 1 cm olje opp i bunnen av en stor stekepanne. Stek fiskestrimlerne gyldne av flere omganger, drypp av på
fettsugende papir og hold dem varme.
Chilisaus:
Bruk 1 ss olje fra fisken, tilsett løk og hvitløk og sauter det i 3 minutter. Rør de resterende sausingredienser i og kok
opp. Skru ned platen og la sausen syde i 3-4 minutter, til sausen har en lett sirupsaktig konsistens.
Anrett fisken på et serveringsfat og hell sausen over. Server øyeblikkelig.

Denne er og en klassiker som alle bør prøve.
Thailandsk kyllingsuppe(Tom Ka Gai)
2 porsjoner med 808 kcal pr porsjon
2 stk kyllingfileter i tynne strimler
0,5 stk lime, saft og skallet
2 stk vårløk (eller 1 løk)
1 fedd hvitløk
0,5 stk rød chili
1 bit(er) ingefær, fersk
1 ss olje til steking
7 dl vann + 1 hønsebuljongterning
1 boks(er) kokosmelk
1 ss soyasaus
1 pakke kyllingnudler
noen kvister hakket koriander
Skjær kyllingfiletene i tynne strimler og bland med limesaft og –skall. Sett til side. Finhakk grønnsakene og fres dem
raskt i olje til de blir myke og blanke. Tilsett vann og buljong, kokosmelk og soyasaus og kok opp.
Tilsett nudler og kyllingstrimler og la suppen småkoke ca. 5 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Rør forsiktig i suppen
noen ganger under kokingen. Dryss over hakket koriander før servering. Server eventuelt kokt ris ved siden av. Sett
østerssaus, soyasaus og søt chilisaus på bordet.
Enda en nudelrett
Thailandsk stekte nudler i tykk saus( Pad Kuaytiau Radna )
2 porsjoner med 450 kcal pr porsjon
100 gr svinekjøtt, i tynne strimler
100 gr risnudler, bløtlagt i 1 time
150 gr brokkoli
25 gr tørket kinesisk sopp, bløtlagt i 30 min
2 dl svinebuljong
3 ss fiskesaus
2 ss mørk søt soyasaus
2 ss Maggi soyasaus
2 ss sukker
2 ss tapiocapulver, blandet med litt vann
1 fedd hvitløk hakket
1 ts nykvernet svart pepper
Bland Maggi soyasaus, fiskesaus og soyasaus. Mariner kjøttet i en time og ta det ut av marinaden. Ta vare på marinaden.
Mens nudlene bløtlegges, gjør du klar brokkolien ved å kutte opp brokkoliblomst, kutt opp stammen og det resterende av
brokkolien i små og tynne biter.
I en stor panne eller wok, på medium varme skal du tilsett nudlene i litt olje og litt søt soyasaus. Rør rundt hele tiden
mens du steker, til de begynner å bli brune. Ta ut nudlene, øk temperaturen, og brun kjøttet med hvitløken lett i woken.
Tykk saus:
Varm opp svinebuljong i en stor kasserolle. Bland i marinaden og la det få et oppkok. Ha kjøttet og resten av ingrediensene
i, utenom nudlene og tapiokapulveret. Rør av og til, til kjøttet og grønnsakene er kokt. Ha i tapiokapulveret slik at det
tykner (etter ca. 30 sekunder). Serveres med nudlene og ha sausen over nudlene, bland godt sammen

Og så en thai kyllingwok
Thai-wok med kylling
2 porsjoner med 327 kcal pr porsjon
2 stk kyllingfileter i strimler
Ca 1,5 stk løk i båter
1 stk paprika i strimler
2 fedd hvitløk i tynne skiver
1 ss finhakket ingefær
2 ts sukker
3 ss fiskesaus, evt. Litt salt
1 ts soyasaus
0,5 ts pepper
2 dl hønsebuljong
1 dl kokosmelk
strimlet vårløk til pynt
Stek kyllingstrimlene i smør i en panne til det er jevnt hvitt over det hele. Ha i løk, paprika, hvitløk og ingefær og stek
litt videre.
Tilsett sukker, fiskesaus (salt), soyasaus og pepper. Spe med hønsebuljong, vann og kokosmelk. Smak til retten. Pynt gjerne
med strimlet vårløk. Server med jasminris.

Og til slutt stekte kjempereker. Disse kan og friteres.
Thai kjempereker med hvitløk
4 porsjoner med 253 kcal pr porsjon
6 fedd hvitløk, knust
6 ss koriander, hakket
3 ss vegetabilsk olje
500 gr store, rå kjemperekerr uten skall, men med hale
1,75 dl vann
0,5 dl fiskesaus
1 ss sukker
Friskkvernet, sort pepper
Kjør hvitløk, koriander og 2 ss olje sammen til en jevn masse i foodprocessoren/blenderen.
Varm den resterende olje opp i en stor wok eller stekepanne.
Tilsett hvitløksblandingen og lynsteg i 2 minutter. Hell rekene i og lynsteg dem, mens de vendes rundt i hvitløksmassen.
Tilsett vann, fiskesaus, sukker og sort pepper etter smak og lynsteg, til rekene er ferdige.
Og som en avslutning på måltidet, når solen senker seg over palmestranden.
Blue Margarita
6 cl hvit tequila
3 cl blå curacao
1 ss triple sec
4,5 cl nypresset limesaft
2 ts grovt salt
limebåt
Saltet legges på en asjett. Kanten av cocktailglasset gnis med limebåten og dyppes i saltet slik at det blir en saltrand. Gjem limebåten til pynt.
Alle ingredienser ristes godt i en shaker med knust is. Siles og serveres i cocktailglasset. Pyntes med limebåt.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2128